Vapet pro každého – Sedm pěstí

Po delším čase Vapet opět sáhne do osvědčené škatulky a v edici Pro každého přichází v úterý 26. ledna 2010 s filmem Jackieho Chana Sedm pěstí za 48,- Kč.

Popravdě jsem byl tentokrát trochu na vážkách, jak to vlastně s tímhle filmem je, protože oficiální text se s jinými zdroji až tak moc neshoduje a i překlady názvů se různí (Kung-fu krotitel duchů). Postupně tedy jednotlivé verze dostupných textů:

 

Z kláštera šaolinských mnichů byla ukradena vzácná kniha, která obsahuje přesný popis tajného bojového umění zvaného sedm pěstí. Mniši vědí, co může kniha způsobit v nesprávných rukou. Kdo ovládne techniku sedmi pěstí, stává se neporazitelným. Je třeba získat knihu co nejdříve zpět. Vše ale nasvědčuje tomu, že ten, kdo ji ukradl, už umění ovládá.

 

 

Na zem spadne meteorit a přinese sebou pět duchů, kteří ovladají "spirituální kung-fu". Jackie je v Shaolinském chrámu, ze kterého bylo ukradeno tajemství smrtelné bojové techniky. Spřátelí se s duchy a ti ho naučí novému stylu. Pak se ukáže, která z technik je účinnější…

 

Jackie Chan hraje třídního klauna Yi-Langa, nezdárného studenta v chrámu Šao-lin, který se zaplete do tajemství hodného Sherlocka Holmese, kdyby ten chudák věděl, co je kung-fu. Nejnebezpečnější tajemství kláštera bylo právě odcizeno, zlý Luk si přivlastnil manuál, s jehož pomocí se chce stát novým mistrem světa bojových umění. Vše se zdá být ztraceno, dokud se Yi, který se spíše věnoval vaření a úklidu než učení, nesetká s tančícími modrými duchy s jasně červenými vlasy, kteří představují pět zvířecích stylů – had, tygr, jeřáb, jaguár a drak.

 

 

Nějaké styčné body se v jednotlivých verzích obsahu přece jen najdou, takže přihoďme pár slov diváků o tom, že jde o jeden z nejúlítlejších a nejslabších filmů s Jackie Chanem, který je až nechtěně komický.

Žánr: Akční

Země původu: Hong Kong / Taiwan

Rok vzniku: 1987

Délka: 95 minut

Původní název: Quan jing / 拳精 / Spiritual Kung-Fu / Karate Ghostbuster

Světová premiéra: 23. listopadu 1978 – Hong Kong

Režie: Wai Lo

Scénář: Lei Pan

Produkce: Hsu Li-Wa, Lo Wei, Willie Chan

Hudba: Frankie Chan

Kamera: Chan Wing-Shu

Společnost: Lo Wei Motion Picture Company / Fortune Star

Hrají: Jackie Chan (Yi-Lang), Chih-ping Chiang, Hsiu-yi Fang, Hong Hsu, Kuang Kao, Ching Fu Li, Hai Lung Li, Tung Chun Li, Wen Tai Li, Kang Peng, Li Rung Chuen, Dean Shek, James Tien, Kuang Yu Wang, Yao Wang, Li-peng Wan, Ching Wong, Te-shan Wu,Wen-hsiu Wu, Biao Yuen (mistr pěti pěstí), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 kantonsky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný