Filmexport Home Video – Souboj vojevůdců 1

Po ukončeném cyklu o zvířecích zabijácích se vracíme k představitelům vlastního druhu. Filmexport Home Video začíná v pondělí 25. ledna 2010 s vydáváním dokumentu dobře známého z obrazovek České televize, na pulty přichází Souboj vojevůdců 1 za 49,- Kč

 

Největší bitvy v dějinách byly vždy soubojem dvou vojevůdců, bylo to utkání odvahy, odolnosti, vytrvalosti a strategické prozíravosti.

 

Americký dokumentární cyklus připomíná některé z významných bitev první a druhé světové války, kdy v čele jednotlivých armád stáli významní velitelé, jejichž jména posléze vešla do dějin. 

 

DVD obsahuje dva díly seriálu:

 

Dowding proti Göringovi

 

V létě roku 1940 stála Velká Británie osamocena proti nacistické hrozbě, proti Hitlerovi. Od okupované Evropy ji odděloval jen úzký Lamanšský průliv. Hitler teď byl připraven zničit posledního protivníka. Nový premiér Winston Churchill oznámil světu, že bitva o Francii skončila a nastane bitva o Británii.

 

Hitler si uvědomoval, že pokud má být německá invaze do Británie úspěšná, musí jí předcházet zničení královského letectva. O osudu Británie se mělo rozhodnout v dlouhém souboji mezi dvěma leteckými armádami a současně v souboji mezi dvěma velmi odlišnými postavami:  v boji o Británii se střetli tváří tvář šéf velitelství stíhacího letectva RAF, letecký maršál Sir Hugh Dowding, a velitel německé Luftwaffe Hermann Göring. Dvě osobnosti s velmi rozdílným charakterem a stylem.

 

V tomto boji utrpěla německá armáda zdrcující porážku. Úspěch RAF byl zlomovým bodem války: Hitler byl nucen odložit invazi do Británie na neurčito.

 

Maršál Sir Hugh Dowding

 

Hermann Göring

 

Žukov proti von Bockovi

 

22. června 1941 Hitler zahájil operaci Barbarossa, invazi do Sovětského svazu. Tři a půl milionu mužů se utkalo s tehdejší největší pozemní armádou na světě, s Rudou armádou. Němci se brzy ocitli na prahu rychlého vítězství – ale do cesty se jim postavily i jiné překážky než jen sovětští vojáci.

 

 Prach a letní teploty vystřídaly nekonečné podzimní deště a bláto – a nakonec zima, kdy teploty klesaly až ke 40 stupňům pod nulou. Tak jako v předchozích taženích tvořily tankové divize čelo Blitzkriegu, jehož cílem bylo dobytí Moskvy. Vyčerpaná německá vojska nedokázala v krutých zimních podmínkách a za sílícího odporu Rudé armády pokračovat ve svém postupu a přešla do obrany.

 

Polní maršál Fedor von Bock se snažil proniknout do Moskvy a zlomit vůli ruských obránců a ruského lidu.  Stál ale proti tvrdému a bezohlednému generálovi Georgiji Žukovovi v jednom ze zoufalých a rozhodujících soubojů druhé světové války. V bitvě pod Moskvou skončil v zimě 1941 německý plán bleskové války.

 

maršál Georgij Konstantinovič Žukov

 

polní maršál Fedor von Bock

 

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Původní název: Clash of Warriors

Délka: každý díl cca 45 minut  

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3  

Bonus: žádný