FilmX – Snídaně na Plutu

Druhým titulem edice FilmX je Snídaně na Plutu, která bude taktéž ve čtvrtek 28. ledna 2010 ke koupi za 99,- Kč. Film obnažující svět transsexuální proměny mladého muže v reáliích londýnských undergroundových kabaretů v období, ve kterém „sexuální revoluce" hipies už ovládla i konzervativní britskou kulturu.

70. léta 20. století. Patrick Braden je mladý muž, který je ve společnosti oblíbený, ale marně si hraje na drsného chlápka. Již jako dítě si byl vědom si toho, že je jiný než ostatní kluci. Trpkým urážkám ze svého okolí čelí pomocí důvtipu a šarmu a nedovolí, aby jeho vlastní život kdokoliv nebo cokoliv změnilo.

 

 

Snídaně na Plutu je zcela ojedinělým filmem. Vtipným, zasněným, s divokými vizemi o ztracené a vytoužené lásce… Romantická komedie Neila Jordana je vyprávěna s jemností a jasně vizuálním citem – tak typickými pro Jordanovy filmy. Přesvědčivý výkon Cilliana Murphyho v roli Patricka ‚Kitten‘ Bradena vyvažuje anarchistické a hluboce lidské prvky této brilantní adaptace bestselleru Patricka McCabea. Film staví na tématech a stylistických prvcích prozkoumávaných v Malém řezníkovi – první spolupráci těchto výjimečných vypravěčů. Snídaně na Plutu potvrzuje fakt, že Neil Jordan je jedním z nejnadanějších a nejoriginálnějších filmařů na světě.

 

 

Patrick McCabe popisuje příběh Snídaně jako „velký okouzlující, malebný nepokoj." Tento dospívající příběh zaujal Jordana jako projekt na celovečerní film. „Jakmile jsem si tu knihu přečetl, chtěl jsem to skutečně dělat. Vnímal jsem ji jako nedokončený příběh, ve kterém bylo cosi hrubého, co volalo po rozvinutí." McCabe také prohlásil, že pro tuto práci chce pouze Jordana. K tématům knihy pak uvádí: „Ta kniha je o identitě a o hranicích – o hranicích mezi pohlavími, geografických hranicích, hranicích mezi smrtelností a smrtí … zároveň je to také pátrání po domově, hledání sama sebe."

 

 

Strukturu knihy přirovnal Jordan ke Candide – útržkovitý příběh o pátrání po matce, které ho zavede z Irska do Londýna a do kontaktu s řadou pestrých a pozoruhodných postav. Příběh začíná na začátku 60. let v příhraničním městě Tyreelin a překlenuje období politické a kulturní vřavy Irska 70. let.

 

 

„Snídaně na Plutu není pouze jednoduchým příběhem o transvestitovi – šlapce," říká Neil Jordan. „Je to příběh o nevinnosti a proměnlivé síle představivosti a o tom, jak dobro mění svět – pokud to jen jde."

 

 

Dle diváků okouzlující film, jehož hodnocení se pohybuje mezi 70 až 80 procenty.

Žánr: Komedie / Drama

Země původu: Irsko / Velká Británie

Rok vzniku: 2005

Délka: 135 minut

Původní název: Breakfast on Pluto

Světová premiéra: 3. září 2005 – USA (Telluride Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 20. dubna 2006

Režie: Neil Jordan

Námět: Patrick McCabe (román)

Scénář: Neil Jordan, Patrick McCabe

Produkce: Jo Homewood, François Ivernel, Neil Jordan, Brendan McCarthy, Cameron McCracken, Alan Moloney, Susan Mullen, Mark Woods, Stephen Woolley

Hudba: Anna Jordan

Kamera: Declan Quinn

Střih: Tony Lawson

Kostýmy: Eimer Ni Mhaoldomhnaigh

Společnost: Pathé Pictures International / Bórd Scannán na hÉireann – The Irish Film Board / Northern Ireland Film and Television Commission / Parallel Film Productions / Number 9 Films

Natáčeno: Ardmore Studios – Herbert Road, Bray, County Wicklow, Irsko / County Kilkenny, Irsko / Velká Británie / Severní Irsko, Velká Británie / Powerscourt, County Wicklow, Irsko

Hrají: Cillian Murphy (Patrick ‚Kitten‘ Braden), Morgan Jones (stavař), Eva Birthistle (Eily Berginová), Liam Neeson (otec Bernard), Mary Coughlan (domovnice), Conor McEvoy (mladý Patrick Braden), Ruth McCabe (Bradenova matka), Charlene McKenna (Caroline Bradenová), Seamus Reilly (Laurence), Peter Owens (řezník), Emmet Lawlor McHugh (mladý Irwin), Bianca O´Connor (mladá Charlie), Pat McCabe (školník), Owen Roe (Dean), Ruth Negga (Charlie), Rynagh O´Grady (paní Coyleová), Laurence Kinlan (Irwin), Peter Halpin (Joseph Hanratty), Peter Gowen (bratr Barnabáš), Gavin Friday (Billy Hatchet), Eamonn Owens (Jackie Timlin), a další 

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk:

Titulky:

Obraz: barevný (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: