Codi – Luftwaffe (3. díl) – Odplata

Ve čtvrtek 4. února 2010 pokračuje Codi ve své edici 2. světová válka dalším DVD o německých vzdušných silách Luftwaffe (3. díl) – Odplata za 49,- Kč

Historie Luftwaffe se začala psát v roce 1910 založením jednotek Luftstretikraefte – válečného letectva (leteckých útočných sil) a byla dvakrát přerušena, v letech 1920 až 1935 a v letech 1945 až 1955, kdy Německo nesmělo mít válečné letectvo v důsledku porážky nejprve v První, poté ve Druhé světové válce.

 

O obnovení německého vojenského letectva a vznik Luftwaffe v roce 1935 se významně zasloužil Hermann Goering, německé letecké eso z „Velké války“ a po Richthoffenovi velitel nejúspěšnější německé letecké jednotky I. světové války, fanatický nacista a druhý muž po Hitlerovi v nacistickém Německu. Tak jak nacisté horečně budovali pozemní ozbrojené síly a válečné námořnictvo, tak stavěli i nové, moderní válečné letectvo, nezatíženi konzervatizmem velitelů vzdušných sil jiných států, kde vývoj letadel pro vojenské letectvo kontinuálně pokračoval od konce První světové války.

 

3. díl:  

 

Průběh Druhé světové války byl definitivně zvrácen ve prospěch Spojenců. Luftwaffe již nevládla obloze ani na východní frontě, ani v západní a jižní Evropě, i když ještě několikrát nebezpečně „vytáhla drápky“. Ve velmi významné operaci u Kurska již letadla Luftwaffe nedokázala významně ovlivnit boje. Stály proti ní nové, výkonné typy sovětských letadel.

 

Na západě spojenecké bombardovací svazy ničily německou infrastrukturu a přes občasné úspěšné protiútoky, zejména proti americkým denním náletům, získávaly letecké síly Spojenců jak kvalitativní, tak zejména kvantitativní převahu. Přesto německý průmysl přišel s vysoce sofistikovanými technologiemi, ať to již byly stíhací letouny Me-163 a Me-262 s proudovým pohonem, nebo řízené střely V1 a V2. Jenže konec Třetí říše a hitlerovské Luftwaffe se již nezadržitelně blížil.