Blesk – Alžběta I.

Další historický příběh nabídne Blesk ve čtvrtek 4. února 2010, bude to Alžběta I. za 49,- Kč. Tenhle příběh jsme tu již měli v jiném provedení. Vzhledem k délce čtyřdílné televizní minisérie těžko uvěřit (podle imdb.com původně 237 minut), ale podle všech indicií bude na disku podle dostupných pramenů 4×50 minut  (že by sestřih?). Ať už tak či onak, hodnocení se pohybuje mezi 70 až 80 procenty. Zlatý věk začíná…

Nad Temží se roku 1554 převalovala šedivá mlha, když u brány zrádců v Toweru přistála loď s křehkou mladou ženou, princeznou Alžbětou.

 

 

O čtyři roky později nastoupila na trůn a stala se jednou z nejvýznamnějších anglických královen. A vládla sama a dlouho. Více než čtyřicet let.

 

 

Zranitelná i panovačná, náruživá i nepřístupná, a také celý život vnitřně zmítaná mezi povinnostmi a osobní touhou, taková byla Alžběta I., panovnice, díky níž se Anglie stala světovou velmocí.

 

 

Příběh začíná v okamžiku, kdy dospívající vyděšenou princeznu nechala její nevlastní sestra Marie uvěznit v londýnském Toweru. Mladá Alžběta bojuje o svůj život a trůn, které jí jako protestantské dceři Jindřicha VIII. právoplatně patří.

 

 

 

 

V centru pozornosti jsou důležité politické a historické události z Alžbětina panování, dny plné strachu, kdy byla potenciální obětí běsnění své sestry, královnin soukromý život, milostný poměr s hrabětem Robertem Dudleyem, dny, kdy se musí vyrovnat s tlakem vyplývajícím z jejího postavení, úspěšná léta, kdy zvítězila nad španělskou flotilou zvanou Armada a konečně v pozdním věku i poslední, tajemný vztah s jejím o čtyřiatřicet let mladším mladým chráněncem hrabětem z Essexu.

 

Vnitřek obalu 

 

Upoutávka na příště

 

Zadní strana

 

Dle diváků velmi podařené zpracování.

Žánr: Drama / Biografický / Historický / Romantický

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2005

Délka: 199 minut (237 minut podle imdb.com)  

Původní název: The Virgin Queen

Světová premiéra: 13. listopadu 2005 – USA

Režie: Coky Giedroyc

Scénář: Paula Milne

Produkce: Paul Rutman, Justin Bodle, Simon Curtis, Vanessa De Sousa, Laura Mackie

Hudba: Martin Phipps

Kamera: David Odd

Střih: Joe Walker

Kostýmy: Amy Roberts

Společnost: British Broadcasting Corporation / Power / Powercorp

Natáčeno: Alnwick Castle, Alnwick, Northumberland, Velká Británie / Baddesley Clinton, Warwickshire, Velká Británie / Bamburgh Castle, Bamburgh, Northumberland, Velká Británie / Broughton Castle, Banbury, Oxfordshire, Velká Británie / Chastleton House, Oxfordshire, Velká Británie / Chillingham Castle, Northumberland, Velká Británie / Labyrinthine Keep, Warkworth Castle, Warkworth, Northumberland, Velká Británie / Lord Leycester Hospital, Warwick, Warwickshire, Velká Británie / Middle Temple, Temple, Holborn, London, Velká Británie / New College, New College Lane, Oxford, Oxfordshire, Velká Británie / Raby Castle, Durham, County Durham, Velká Británie / Warwick Castle, Warwick, Warwickshire, Velká Británie

Hrají: Anne-Marie Duff (královna Elizabeth I), Sienna Guillory (Lettice Knollysová), Ian Hart (William Cecil – Lord Burghley), Tom Hardy (Robert Dudley – Earl of Leicester), Dexter Fletcher (Sir Thomas Radcliffe – Earl of Sussex), Richard Syms (Courtier), Tara Fitzgerald (Kat Ashleyová), Ulrich Thomsen (baron Casper Breuner), Kevin McKidd (vévoda z Norfolku), Ben Daniels (Francis Walsingham), Jason Watkins (Christopher Hatton), Matthias Gibbig (vévoda z Anjou), Enzo Cilenti (Jean de Simier), Stephen Walters (Gilbert Gifford), Vincent Franklin (Thomas Phelippes), Emma Kennedy (Ellen), Charlotte Winner (Marie, skotská královna), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: