DVD edice – Zlodějíčkové

Tenhle titul DVD edice se v katalogu honosí označením Top film a je vydavatelem doporučován. Takže v pondělí 15. února 2010 je ke koupi DVD Zlodějíčkové za 49,- Kč. Ona krade pro potěšení, on z nutnosti. Jak dlouho tento profesionální vztah vydrží? Zřejmě jediný film z nabídky na únor, který se přehoupl dokonce přes 60%…

Mládí strávil opuštěný v sirotčinci, jeho matka totiž byla patologická kleptomanka, a tak jí úřady chlapce odebraly. Do té doby z něj ale stihla vycvičit perfektního kapsáře, pak ale zmizela. Jediné, co ho naučila, bylo krást.

 

Nyní se čerstvě dospělý Alex pokouší začít nový, plnohodnotný život a musí se starat sám o sebe. Problém ale je, že si ze svého dětství odnesl mnohem víc, než by si sám přál.

 

 

Jednoho dne potká v obchodě dívku, která si sem jde také pro svůj lup. Pohledná studentka Sara strávila dospívání v relativně spořádané a zajištěné rodině a nikdy jí nic nechybělo, ani komfort, ani rodičovská láska. A možná i proto ji nyní tak láká zakázané ovoce v podobě občasných krádeží jen tak pro radost – krade pro potěšení.

 

 

Setkání obou mladých lidí v supermarketu je fatální a navěky změní jejich život. Sblíží se a z Alexe se stane učitel a ze Sáry až příliš pozorná žačka. Jakoby se jemu zaplnila mezera v životě, avšak pro ni je to jenom zábava, zdroj emocí. Tento „profesionální" vztah a spojenectví ale nemohou vydržet dlouho.

 

 

Alex se dostává do stejné situace jako jeho matka před lety. Sara může ztratit hodně a on by měl rozhodnout za ni. Sociálně laděný příběh není moralitou na téma zlodějů, ale portrétem dvou bytostí, které se cítí přitahovány na základě něčeho, co je spíše rozděluje.

 

 

Přes poměrně vysoká hodnocení česky ani jeden komentář.

Žánr: Drama / Krimi / Thriller / Romantický

Země původu: Španělsko

Rok vzniku: 2007

Délka: 101 minut

Původní název: Ladrones

Světová premiéra: 10. března 2007 – Španělsko (Málaga Film Festival)

Režie: Jaime Marques Olarreaga

Scénář: Juan Ibáñez, Enrique López Lavigne, Jaime Marques Olarreaga

Produkce: Belén Atienza, José Ibáñez, Eneko Lizarraga, Antonio P. Pérez

Hudba: Federico Jusid

Kamera: David Azcano

Střih: Iván Aledo

Kostýmy: Yolanda Serrano

Společnost: Estudios Picasso / Maestranza Films / Pentagrama Films

Natáčeno: Bilbao, Vizcaya, País Vasco, Španělsko / Madrid, Madrid, Španělsko

Hrají: Juan José Ballesta (zloděj Alex), María Valverde (zlodějka Sara), Patrick Bauchau (starožitník), Carlos Kaniowsky (majitel kadeřnictví), Christian Sampedro (zaměstnanec kadeřnictví), Álex Cansinos (kluk – zloděj), María Ballesteros (Alexova matka), Erik Probanza (zloděj – nováček), Cristina de Inza (matka Sary), Cristóbal Anaga (domovník), Manuel Andrés (zákazník v kadeřnictví), Silvia García (policistka), Eduardo Velasco (komisař), Mikel Tello (oběť v hotelu), Txema Sandoval (tajný policista vmetru), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 španělsky, česky

Titulky: žádné  

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (2,35:1 anamorf)

Bonus: Trailery (Zlodějíčkové, Burani v Hollywoodu, Líbánky s matinkou, Tanečnice)