Eusebius – Vymítač ďábla: Zrození

Eusebius plánuje na úterý 2. února 2010 v řadě Super film horor Vymítač Ďábla: Zrození za 49,- Kč. Zrodilo se zlo a ani Bůh vám dnes nepomůže… Dle diváckých hodnocení spíše nepovedený prequel ke kultovnímu filmu.

Vraťte se na místo, kde se zrodila hrůza.

 

První setkání s nelítostným zlem.

 

 

Otec Lancaster Merrin se rozhodne opustit v roce 1949 své rodné Holandsko. Doufá, že odchodem z vlasti a z církve vymaže ze své hlavy drásavé vzpomínky na válku, protože jeho zážitky z hrůz válečného běsnění jsou natolik silné, že v něm otřesou dokonce i vírou v Boha. Vydává se na archeologickou expedici do Keni.

 

Zde probíhají vykopávky poblíž právě objeveného neuvěřitelně zachovalého prastarého byzantského kostela. Zdá se, že stavba byla pohřbena do země těsně po ukončení prací. Přestože okolo stavby prošly věky, kostel působí dojmem, že ho právě stavitelé opustili. To ale není jediné překvapení, které zde na Merrina čeká. Přímo pod kostelem najde ještě mnohem starší kryptu.

 

 

A v kryptě spí staletým neklidným spánkem cosi prastarého, co čeká na nejvhodnější okamžik pro svůj návrat na zem. Něco tak mocného, že jenom samotné jeho procitání vnese šílenství do hlav obyvatel blízké vesnice i posádky britských vojáků, kteří měli hlídat vykopávky.

 

Propukne mezi nimi spor a Merrin jen bezmocně přihlíží krutostem páchaným na nevinných vesničanech. Takové ukrutnosti již ve svém životě viděl a modlil se, aby už nikdy nebyl svědkem něčeho podobného. Zlo se právě probouzí a horor začíná…

 

 

Opravdová hrůza přichází, krev nevinných se vsákne do vyprahlé africké planiny. Tam, kde se zrodilo zlo, musí otec Merrin pohlédnout do jeho skutečné tváře.

 

S mladým vatikánským knězem Francisem je svědkem podivných událostí a zjistí, že podle legendy sem Bůh svrhl padlého anděla Lucifera. Souboj se Zlem, které na sebe vzalo nečekanou podobu, se blíží.

 

 

Podle diváků zručně natočený, výpravný guláš, který svému vzoru nesahá po kotníky a dusnou atmosféru nahrazuje brutalitou a lekačkami, navíc jeho vyznění sráží údajně i mizerné digitální efekty.

Žánr: Horor / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2004

Délka: 108 minut

Původní název: Exorcist: The Beginning

Světová premiéra: 18. srpna 2004 – USA, Hollywood

Kinopremiéra v ČR: 28. října 2004

Režie: Renny Harlin

Námět: William Peter Blatty (původní film The Exorcist)

Scénář: William Wisher Jr., Caleb Carr, Alexi Hawley

Produkce: Omneya ‚Nini‘ Mazen, Guy McElwaine, Wayne Morris, David C. Robinson, James G. Robinson

Hudba: Trevor Rabin

Kamera: Vittorio Storaro

Střih: Mark Goldblatt, Todd E. Miller

Kostýmy: Luke Reichle

Společnost: Morgan Creek Productions / Dominion Productions

Natáčeno: Casablanca, Maroko / Cinecittà Studios, Cinecittà, Řím, Lazio, Itálie / Řím, Lazio, Itálie

Hrají: Stellan Skarsgård (otec Merrin), Izabella Scorupco (Sarah), James D’Arcy (otec Francis), Remy Sweeney (Joseph), Julian Wadham (major Granville), Andrew French (Chuma), Ralph Brown (seržant Major), Ben Cross (Semelier), David Bradley (otec Gionetti), Alan Ford (Jeffries), Antonie Kamerling (nadporučík Kessel), Eddie Osei (Emekwi), Israel Aduramo (Jomo), Patrick O’Kane (Bession), James Bellamy (James), Cecilia Amati (malá holandská dívka), Matti Ristinen (středověký kněz), Lidia Darly (žena Sebituana), James Paparella (chlapec v obchodě), Silvio Jimenez Hernandez (turecký dělník), Yemi Goodman Ajibade (šaman), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,00:1)

Bonus: komentář režiséra Rennyho Harlina, dokument ze zákulisí, filmová upoutávka