KM Records – Zvířata v rituálech celého světa

Ani dnes v úterý 2. února 2010 nechybí na pultech nabídka KM Records, za 49,- Kč je k mání další z dokumentů s názvem Zvířata v rituálech celého světa. Oslavovaná víra v čarovnou moc uctívaných zvířat.

Zvířata měl člověk odpradávna v úctě. Lovil je, choval, snažil se odhalit jejich moc, převzít jejich schopnosti a využít je v náboženských obřadech.

 

Zvláštní postavení si vysloužily druhy, na kterých bylo závislé přežití kmenů a civilizací. Tvory, jejichž fyzické schopnosti byly pro člověka nedostižné, využívali šamani a kouzelníci k cestám do světa duchů a k ochraně před silami zla.

 

Není divu, že jsou už po tisíciletí uctíváni živitelé národů – býci a krávy. Stejně jako velbloudi, na jejichž vytrvalosti záviselo přežití v poušti, nebo sloni, jejichž pomoc je nenahraditelná tam, kde lidská síla nestačí. Ptákům bylo přisouzeno mnoho schopností – od přinášení jara a nového života až po návštěvy světa duchů i poselství smrti.

 

V našem dokumentárním snímku budeme srovnávat, jak se shodují či rozcházejí vztahy k posvátným tvorům u starých Egypťanů, v náboženství dávných Číňanů, v řecké mytologii nebo u indiánských šamanů.

 

Údaje o DVD:

Délka: 60 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky 

Obraz: barevný 4:3

Bonus: žádný