Filmexport Home Video – Klapzubova XI

Filmexport Home Video pokračuje i v pátek 5. února 2010 za (jak oznámil s předstihem Pavel M.) další inovovanou cenu 59,- Kč v sérii pamětnických filmů komedií Klabzubova XI. Jedenáct bratrů jako neporazitelné fotbalové mužstvo ve filmové adaptaci slavné literární předlohy Eduarda Basse jsme tu už jednou dávno měli.

Krištof Klapzuba je majitelem autodílny. První, druhý, třetí kluk… Když se Klapzubovým narodil jedenáctý syn, rozhodl se starý Klapzuba k ideálnímu řešení rodinné situace – Hájek, bývalý internacionál, ho přemluví, aby z chlapců sestavil fotbalové mužstvo, nad něž ve světě nebude.

 

S ošoupanými kopačkami a hadrákem to sice nebude snadné, Klapzubova jedenáctka má ale oproti jiným týmům jednu velkou výhodu – já na bráchu a brácha na mě tu kope jeden každý. Nadšení synové pilně trénují a po několika drobných zádrhelech se začínají dostavovat první výsledky v podobě vyhraných zápasů.

 

 

Kromě sportovních výsledků dostaví se ovšem také láska, když dva ze synů, Pepík s Jardou, při zkušební jízdě opraveného auta bankéře Šlejhara pomohou Evě Bínové, dceři předsedy S. K. Meteor, a její kamarádce Heleně, které nabouraly auto cestou na chatu.

 

Pepík se totiž při opravování jejich auta do Evy zakouká. Situaci však poněkud zkomplikuje omyl dívek, které se domnívají, že Pepík je synem bankéře Šlejhara. Když se totiž Helenin přítel rozhodne této známosti využít, Helena usoudí dodatečně podle čísla auta, že Pepík je synem bankéře. Helenin kamarád chce tuto známost využít a za skutečným bankéřovým synem zajde, ten však pochopitelně popře, že by Evu znal. To dívku natolik rozzlobí, že známost ukončí.

 

Přijdou sice chvíle útlumu, při nichž starý Klapzuba překousne svou legendární fajfku vejpůl, pak se ale jeho kluci vzchopí. Pilně trénují a úspěšně vyhrávají zápasy. Odjíždějí na turné a šíří slávu našeho fotbalu doma i v cizině. Jejich snem je účast mužstva ve finále Evropského poháru.

 

 

Čas mnohé vyřeší. Když se mužstvo vrátí z turné, nabídne stavitel Bína Pepíkovi profesionální smlouvu. Eva pochopí svůj omyl a s Pepíkem se udobří.

 

Národní mužstvo se v předvečer Evropského poháru rozpadá pro různá zranění hráčů a to je pravý čas pro Klapzubáky. Zdá se, že lásku i fotbal čeká mnoho dobrého.

 

Diváky hodnoceno jako nepříliš zdařilá adaptace literární předlohy, která fotbalovou zápletku potlačuje červenou knihovnou, a celý film údajně stojí na výkonu Theodora Pištěka.

 

K zajímavostem filmu patří fakt, že jsou použity záběry z utkání mistrovství světa Československo – Brazílie v Bordeaux a dále ze zápasů: Československo – Bulharsko (1938), Wolverhampton Wanderers (Anglie) – Československo (kombinovaná Sparta a Slávie), Slávie – Janov (1938).

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1938

Délka: 89 minut

Kinopremiéra v ČR: 2. září 1938

Režie: Ladislav Brom

Námět: Eduard Bass (povídka)

Scénář: Ladislav Brom, Karel Steklý

Produkce: Jan Gerstenberger

Hudba: Josef Dobeš, František Svojík

Kamera: Jan Stallich

Střih: Božena Vališová

Architekt: Jan Zázvorka

Zvuk: Stanislav Vondraš

Zpěv: Míla Spazierová-Hezká (píseň "Ukolébavka z Harlemu"), Oldřich Kovář

Výtvarník: František Nestler

Nahrál: Orchestr F.O.K.

Společnost: Reiter

Hrají: Theodor Pištěk (majitel autosprávkárny Krištof Klapzuba), Antonie Nedošinská (jeho žena Kamilka Klapzubová), Fanda Mrázek (Jenda Klapzuba), Jan Šebor (Pepík Klapzuba, střední útočník), Jiří Vondrovič (Standa Klapzuba), Vilém Šťovík (Láďa Klapzuba), Josef Hampacher (Béďa Klapzuba), Raoul Schránil (Olda Klapzuba), Josef Zeman (Franta Klapzuba), Karel Fořt (Véna Klapzuba), bratři Ronkové (dvojčata Cyril a Metoděj), Jiří Steimar (stavitel Bína, předseda S. K. Meteor), Hana Vítová (dcera Eva Bínová), Bláža Lubinská (Helena, přítelkyně Evy), Jan S. Kolár (kapitán fotbalové asociace), František Kužel (brankář Honza Klapzuba), Vilém Willi Pfeiffer (mezinárodní agent Dostál), Jaroslav Marvan (Novák, fotbalový nadšenec), Miroslav Svoboda (syn Bivoj Novák), Bedřich Veverka (redaktor Palička), Stanislav Neumann (profesor Šlejhar, syn bankéře), František Filipovský (funkcionář S. K. Meteor), Jára Kohout (majitel benzinové pumpy Hájek), Ladislav Hemmer (hlasatel Běhounek), Vladimír Pospíšil-Born (sekretář fotbalové asociace), Gabriel Hart (sportovní lékař), Václav Mlčkovský (člen výboru fotbalové asociace), Julius Baťha (host u Bínů), Karel Šott (host u Bínů), Taťána Kolárová (host u Bínů), Jaroslav Bráška (rodinný doktor), Richard A. Strejka (kamarád Pepíka Klapzuby), Josef Kemr (mladý fotbalista), Bedřich Bozděch (divák), Fráňa Vodička (divák), Ladislav Brom (druhý hlasatel), Arnošt Mirský, Josef Kotalík, Marta Školudová, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný