Bontonfilm – Tajnosti

Mezi již dříve oznámené řady vsunuje Bontonfilm v pátek 5. února 2010 další, která nese název Kolekce Českého lva a jejím prvním zástupcem mají být Tajnosti za 69,- Kč. Jeden den v životě ženy, která znovu hledá svůj smysl života poté, co zemřela její oblíbená zpěvačka. Baleno obdobně, jako DVD v Blesku (papírová "kapsa"), jen velikost je pro změnu dokonce ještě menší než obvyklá pošetka.

Během jediného dne se váš život může doslova převrátit vzhůru nohama.

 

Julie je žena, která má zdánlivě úplně všechno. Pohledného, úspěšného, movitého manžela, zdravou a chytrou dospívající dceru, nenáročnou práci překladatelky, která překládá ne pro peníze, ale buď pro radost nebo prostě jen pro pocit, že pracuje, oddaného milence, a nyní dokonce i nový, vysněný dům…

 

 

Ale pod tímto zdánlivě spokojeným a klidným povrchem má v sobě tajemství, které se v tomto jejím idylickém životě pomalu mění v časovanou bombu. Julii se však nechce dělat zásadní rozhodnutí.

 

 

Někdy však dobře časovaná bomba může svým výbuchem a "pročištěním terénu" přinést ten největší užitek a naopak idylický život může být tím největším neštěstím, které člověka postihne, aniž by si toho vůbec stačil povšimnout. Když ráno ve zprávách Julie náhodně zaslechne zprávu o smrti své oblíbené jazzové zpěvačky a klavíristky Niny Simone, vzpomene si na dobu, kdy byla mladá, vše bylo o mnoho jednodušší a kdy žádné hory tajností neexistovaly.

 

 

Zcela iracionálně se přes protesty celé rodiny rozhodne koupit si piano, na nějž jako malá hrávala.

 

I když tím na první pohled od všech hlubokých problémů utíká, ukáže se, že tento jediný den, kdy opustí bezpečnou rutinu svého života a zdánlivě také od důležitých rozhodnutí, a vydá se hledat vytoužený nástroj, převrátí její dosavadní život vzhůru nohama.

 

 

Nesmyslná mise se stane jakousi novodobou odyseou, ve které se Julii i celé její rodině změní od základu celý život. A přesně tohle je někdy potřeba, aby člověk mohl začít znovu.

 

Film sklidil nejen ocenění (z 10 nominací Český lev za Nejlepší film a Kameru v roce 2007), ale i když Iva Bittová a scénář nesedí každému, většinou kladná hodnocení diváků (přes 70 procent).

Žánr: Komedie / Tragedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2007

Délka: 93 minut

Kinopremiéra v ČR: 17. května 2007

Režie: Alice Nellis

Pomocná režie: Marek Juráček

Scénář: Alice Nellis

Dramaturgie: Kristián Suda

Produkce: Jan Svěrák

Výkoná produkce: Monika Šplíchalová, David Rauch

Koproducenti: Martin Šulík, Jaroslav Kučera, Pavel Rejholec

Hudba: Buty, Nina Simone

Kamera: Ramūnas Greičius

Střih: Adam Dvořák

Kostýmy: Katarína Hollá

Zvuk: Viktor Ekrt, Marek Hart

Výprava – architekt: Petr Fořt

Umělecká maskérka: Jana Radilová

Choreografie tanečních scén: Klára Lidová, Juril Kolva

Společnost: Česká televize / Biograf Jan Svěrák / Titanic / Soundsquare

Hrají: Iva Bittová (Julie), Ivan Franěk (Karel, milenec Julie), Martha Issová (Cecílie, dcera Julie), Karel Roden (Richard, manžel Julie), Miloslav König (mladý klavírista), Kamila Vondrová (Denisa), Nina Divíšková (zákaznice u Denisy), Doubravka Svobodová, Lenka Vlasáková (Lenka), Sabina Remundová (zájemkyně o byt), Věra Uzelacová (sousedka), Anna Šišková (realitní makléřka), Igor Bareš (taxikář), Miroslav Krobot (gynekolog), Natálie Drabiščáková (Ardana), Igor Chmela (zájemce o byt), Miloslav König (prodavač z bazaru), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky 

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: film o filmu, upoutávka, videoklip, nácvik tanga, herecké zkoušky, fotogalerie