Filmexport Home Video – Souboj vojevůdců 3

Filmexport Home Video přináší v pondělí 8. února 2010 další DVD z cyklu dokumentů, které známe z obrazovek České televize, na pulty přichází Souboj vojevůdců 3 za 49,- Kč.

Největší bitvy v dějinách byly vždy soubojem dvou vojevůdců, bylo to utkání odvahy, odolnosti, vytrvalosti a strategické prozíravosti.

 

Americký dokumentární cyklus připomíná některé z významných bitev první a druhé světové války, kdy v čele jednotlivých armád stáli významní velitelé, jejichž jména posléze vešla do dějin.

 

DVD obsahuje dva díly seriálu:

 

Paulus proti Čujkovovi

 

Generál Vasilij Čujkov

 

Friedrich Paulus

 

Po německém neúspěchu pod Moskvou v zimě 1941 se Hitler v následujícím roce rozhodl soustředit své úsilí na Východě směrem na jih. Cílem bylo obsadit průmyslovou oblast mezi Donem a Volhou a pak zamířit na Kavkaz, kde byla bohatá ložiska ropy.

 

6. armáda generála Pauluse dostala za úkol dobýt Stalingrad, překročit Volhu a chránit nekryté křídlo hlavního úderu vedeného na jih. Generál Čujkov se ujal velení 62. armády, která měla bránit Stalingrad a zmařit Paulusovy plány. Bitva na Volze se nakonec stala klíčovým bodem obratu války na východní frontě.

 

Vandegrift proti Hyakutakeovi

 

Americký generálmajor Alexander Vandegrift

 

Japonský generálporučík Haryuoshi Hyakutake

 

Ostrov Guadalcanal v Šalomounově souostroví se v roce 1942 stal dějištěm bojů, v nichž padl mýtus o neporazitelnosti Japonců.

 

Za úsvitu 7. 7. 1942 se americké operační uskupení blížilo k ostrovu Guadalcanal v Korálovém moři. Pod clonou palebné přehrady deset tisíc příslušníků americké námořní pěchoty sestoupilo do vyloďovacích člunů.

 

Bitva o tento ostrov se změnila v dlouhý a tuhý boj, v němž ztráty na obou stranách narůstaly. Na Guadalcanalu stáli proti sobě dva zkušení válečníci – americký generálmajor Alexander Vandegrift a japonský generálporučík Haryuoshi Hyakutake. Po dlouhých a vyčerpávajících bojích americká námořní pěchota zvítězila a válečná iniciativa v Pacifiku od té chvíle přešla nevyhnutelně na stranu Spojenců.

Žánr: Dokument / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Délka: každý díl cca 45 minut

Původní název: Clash of Warriors

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný