Amercom – Velké bitvy historie (1. díl) – Bitva o Británii 1940

A ze dnešního úterka 9. února 2010 nám zbývá ještě jedna podpultovka. Jak jsme již upozorňovali, Amercom oznámil rozjezd nové ediční řady Velké bitvy historie. I když reklamní texty neopomínají zdůrazňovat, že pozornost nebude soustředěna jen na 2. světovou válku, tak dnes bylo možno zakoupit jako první díl na obřím papíře ve fóliích zatavené DVD a knihu Bitva o Británii 1940 za směšných 19,- Kč (a příští má být Pearl Harbor 1941).

Jedná se o sérii 70 knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie, která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Bude vycházet v osvědčených dvoutýdenních intervalech. Edice Vás provede nejvýznamnějšími vojenskými konflikty v dějinách lidstva.

Balení prvního dílu

V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Upoutávka na zadní straně

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Po rozbalení

Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

Černobíle...

Ztracené důkazy – Bitva o Británii

...i barevně

V létě a na podzim roku 1940 se na nebi jihovýchodní Anglie odehrála bitva, ve které šlo o budoucnost Velké Británie. Stovky bombardérů a stíhaček s černými kříži na trupech usilovaly o sražení Britů na kolena, dobytí vzdušné nadvlády nad Britskými ostrovy a vytvoření podmínek pro úspěšnou invazi německých vojsk na toto území. Proti nim bojovali nejen Britové, ale rovněž příslušníci dalších národů, mezi nimi i Čechoslováci. Díky vyspělé organizaci obrany, obětavým letcům a potřebnému štěstí ve zlomových okamžicích bojů se Velká Británie dokázala nepříteli ubránit a zažehnat nebezpečí německé invaze.

Název dokumentu

DVD má strohé menu a ani si tentokrát nehraje na výběr kapitol, při zběžném prolétnutí kromě archivních materiálů a vzpomínek pamětníků a odborníků i nějaké moderní dotáčky a počítačová simulace.

Kniha má 96 stran, křídový papír a lepenou vazbu. Ovšem nejde o jednotlivé papíry, lepené do hřbetu, ale překvapivě o 3 poctivě sešité „sešitky" (to je ale blbé slovní spojení), slepené společně do leklé kartonové obálky. Poměrně hustý text, fotky, mapky, dokonce nějaká kamuflážní schémata či seznam doporučené literatury. Autory knihy jsou Michal Fiszer a Jerzy Gruszczyński, plný název je Bitva o Británii 1940 – Porážka Luftwaffe.

Kniha

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut

Původní název: The Lost Evidence: Battle of Britain

Český komentář: Tomáš Jirman

 

Údaje o DVD:

Menu DVD

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Nastavení zvuku a titulků 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný 

A příště...