Blesk – Útěk z pevnosti Colditz

Blesk v úterý 22. února 2010 přispěje do nabídky na pultech televizním válečným dramatem Útěk z pevnosti Colditz za 49,- Kč. Mladý spojenecký důstojník Jack Rose je v průběhu druhé světové války uvězněn v německém hradu Colditz. Podaří se mu uprchnout, ale největší rozčarování ho čeká až na svobodě.

Hrad Colditz byl přeměněný za války na nedobytnou pevnost a zajatecký tábor pro spojenecké letecké důstojníky. Proslul odvážnými a unikátními pokusy o útěk, o které se nezávisle na sobě snažilo několik skupin zajatců. Některé ze slavných pokusů již byly zfilmovány a existuje i počítačová hra. Část filmu se točila v Kutné Hoře za účasti českých herců.

 

 

Bratři ve zbrani, sokové v lásce.

 

 

Mladičký britský důstojník Jack Rose se za druhé světové války o dovolené zamiluje do půvabné zdravotní dobrovolnice Lizzie Carterové. Záhy je ale zajat a uvězněn v německém hradě Colditz, který slouží jako válečný zajatecký tábor. Ještě před tím ale stačí požádat desátníka Nicholase McGradea, aby Lizzii vyhledal a řekl jí, co se stalo.

 

 

McGrade, který se dostal do Londýna a pracuje nyní u tajné služby, Lizzii najde a i on propadne jejímu kouzlu. Nedaří se mu ji ale získat, a tak začne zadržovat Jackovy dopisy a posléze ho dokonce prohlásí za mrtvého.

 

 

Jack ale žije a se svými spoluvězni se opakovaně pokouší z Colditzu uprchnout. Když se dozví, že ho v Londýně již rok všichni považují za mrtvého, rozhodne se utéct na vlastní pěst. Jeho první kroky míří k Lizzii. Tu ale McGrade právě požádal o ruku.

 

 

Doma i v zahraničí přes 60 procent, ovšem komentáře silně kritické. Podle nich neskutečná romantická limonáda, která nemá s válečnou realitou nic společného. Hodní Němci netrestající útěky z vězení, tolerující v celách dalekohledy a nosící neprozkoumanou poštu vězňům… Úporná snaha přiblížit se Velkému útěku se Steve McQueenem vyšla údajně zcela naprázdno.

 

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2005

Délka: na DVD 185 minut, původně 240 minut

Původní název: Colditz

Světová premiéra: 27. března 2005 – Velká Británie

Režie: Stuart Orme

Scénář: Richard Cottan, Peter Morgan

Produkce: Justin Bodle, Andy Harries, Francis Hopkinson, Rupert Ryle-Hodges, Stephen Smallwood

Hudba: Richard Harvey

Kamera: Gavin Finney

Střih: David Yardley

Kostýmy: Howard Burden

Společnost: Granada Television / Power / Powercorp

Natáčeno: Kutná Hora, Česká republika / Londýn, Velká Británie

Hrají: Damian Lewis (desátník / poručík Nicholas McGrade), Tom Hardy (poručík Jack Rose), Sophia Myles (Lizzie Carterová), Laurence Fox (kapitán Tom Willis), James Fox (plukovník Jimmy Fordham), Timothy West (Bunny Warren), Jason Priestley (nadporučík letectva Rhett Barker), Guy Henry (kapitán Sawyer), Robert Whitelock (kapitán letectva Venning), Scott Handy (Mullan), Joseph Beattie (Barnes), Luke Neal (Hewitt), Juliet Howland (Mary), Eve Myles (Jill), Rüdiger Vogler (major Fritz Werner), Werner Daehn (Ullman), Armin Dillenberger (Meisner), Charles Edwards (pracovník MI9 Ellways), Daniel Hawksford (pracovník MI9 Cole), Stephane Cornicard (Leblanc), Daniel Weyman (Bell), Petr Meissel (Jan Novák), Pavel Kříž (lipský kontakt), Bogdan Cieslar (polský tlumočník), Blanka Jarošová (paní M), Eva Kelemenová-Ziliziová (žena ve vlaku), Justin Svoboda (voják ve vlaku), Abigail Hayes (pracovnice WVS), Joel Kirby (voják ve vlaku), Lucie Březovská (statkářova žena), Pavel Cajzl (Švýcar v baru), Jiří Wohanka (německý strážník), Pavlína Němcová (Švýcarka v baru), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: ?