Codi – Tajemné příběhy (5. díl) – Leonardo da Vinci, Nostradamus

V úterý 2. března 2010 se objeví další díl cyklu vydavatelství Codi za 59,- Kč nazvaný Tajemné příběhy (5. díl) – Leonardo da Vinci, Nostradamus. Opět velká písmena o tom, že 1 + 1 zdarma, ale o tom jsme již několikrát psali. 

Leonardo da Vinci – 26:08

 

Leonardo di ser Pietro da Vinci. Symbol italské renesance, opravdový „renesanční člověk“, malíř, myslitel, spisovatel, kreslíř a malíř, konstruktér a vědec.

 

Muž, považovaný světem za jednoho z nejgeniálnějších lidí na světě. Člověk, jenž svými návrhy různých strojů a přístrojů předběhl dobu o stovky let, člověk, jehož návrhy byly inspirací pro konstruktéry, technology, vojáky i prosté lidi celého světa po mnoho generací. Geniální malíř, autor snad nejslavnějšího obrazu na světě zvaného Mona Lisa, malíř, jehož malířská technika a technologie míchání a nanášení barev byla mnohými následovníky napodobována, ale nikdy s plným úspěchem.

 

Tank, potápěčský skafandr, létající stroje včetně jakéhosi předchůdce vrtulníku, padák, dělo s regulací náměru, dělostřelecký náboj, pracovní nástroje a stroje. To všechno jsou zařízení, objevující se v jeho rozsáhlém díle.

 

Byl opravdu tím vynálezcem, který na tyto nápady přišel sám? Nebo se nechal inspirovat jinými techniky, konstruktéry a vynálezci a jejich řešení dále rozvíjel, vylepšoval a poté dokázal prezentovat tak, že nás dodnes ohromují?

 

Nově objevené dokumenty tuto záhadu osvětlují. V případě Leoparda da Vinciho není třeba nic přikrášlovat, vždyť jeho dílo je i bez toho úžasné jak v šířce záběru, tak v jeho hloubce. Podívejte se s námi na dokumenty o tomto velkém umělci a mysliteli. Nebudete zklamáni.

 

Nostradamus – 26:08

 

Nostradamus – již toto jméno, vzniklé polatinštěním jména Michel de Nostre Dame, zní našim uším tajemně. A co teprve když se začteme do jeho mnohosmyslných čtyřverší…

 

Nostradamus se narodil roku 1503 v jihofrancouzském městečku Saint Remy de Provence. Studoval v Avignonu a jako mladý muž se živil jako mastičkář a podomní obchodník s léky. Ve dvaceti šesti letech se zapsal ke studiu medicíny na univerzitě v Montpellieru, ale studia nedokončil. Přesto si otvírá lékařskou praxi v Agenu v Jižní Akvitánii. Současně se stává astrologem a věštcem.

 

Slávu získává, když předpoví, že se stane něco významného francouzskému králi Jindřichovi II. a ten po několika měsících umírá na následky zranění v rytířském klání. Stává se královským dvorním astrologem a věštcem a je povolán na několik královských dvorů, mimo jiné i na dvůr císaře Rudolfa II. Habsburského do Prahy.

 

Zatímco v 19. století bylo jeho jméno ve francouzštině posměšným synonymem pro pouťového mága, ve dvacátém a našem století se jeho proroctvím dopřává pozornosti, která dále roste v důsledku jejich šíření internetem. Proroctví jsou skládána hned z několika jeho vzájemně nesouvisejících veršů a upravována tak, aby odpovídala událostem, jež právě proběhly…

 

Jak to tedy je s Nostradamovými proroctvími a jak je to s jeho geniální jasnozřivostí? Podívejme se na jeho proroctví očima historiků a odborníků na astronomické a astrologické výpočty. 

 

Údaje o DVD:

 

Původní název: Mystery Files: Leonardo da Vinci / Nostradamus 

Délka: 52 minut (52:16)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Petr Oliva, Radek Zima)

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: z nabídky Codi