DVD HIT – Nonstop párty

Opravdu za distribuci titulů nemůžeme, i když nás někteří obviňují, že píšeme o tom, co ke koupi není, či naopak nepíšeme o tom, co ke koupi je. Mně se dnes podařilo na pultech ulovit další nehlášený titul InterSonicu v obálce DVD HITu ze Světa festivalů (číslo 9), takže někde lze od dnešní středy 10. března 2010 za 59,- Kč pořídit dokumentární komedii Nonstop párty. Rok 1976, Manchester. Život hlasatele TV Granada Tonyho Wilsona navždy změní koncert téměř neznámé kapely – Sex Pistols!

Vystoupení nejzběsilejší skupiny rockové historie, jež později vešlo do dějin, Tonyho spolu s podobně naladěnými přáteli inspiruje k založení platformy, která začne prosazovat právě se rodící hudební směr New Wave – nahrávací společnost Factory Records.

 

 

Tony uvádí Sex Pistols a další kapely ve své televizní show. Sám vystupuje se skupinou Joy Division, která se po sebevraždě zpěváka Iana Curtise přejmenuje na New Order. Stojí u zrodu jednoho z nejslavnějších hudebních klubů světa – legendární Haciendy.

 

Výtržnosti, drogy a sex, kdykoli a s kýmkoli, kdo vyznává punkovou revoluci: to je obraz manchesterské hudební scény od pozdních 70. do raných 90. let. Spontaneitu hudebního i životního stylu, který se zrodil v garážích a vyvřel v hnutí strhující svou temnou, výbušnou energií, však pozvolna devastuje módnost. Hudební byznys mění punkovou vzpouru ve výnosný obchodní artikl. A večírek, jehož konec vypadal být v nedohlednu, musí jednoho dne skončit…

 

 

Režisér Michael Winterbottom nabízí s nostalgií i vášní originální "životopisný" snímek, který je svébytným mixem reality a fikce. Ojedinělý hraný dokument mapuje životní styl a atmosféru doby „nové vlny". Je to příběh muže, kterému tento styl vděčí za celosvětovou popularitu. Kombinace herecé akce s archivními záběry dává dílu patřičnou autenticitu.

 

Film získal British Independent Film Award 2002 a byl nominován na Zlatou palmu za režii na MFF v Cannes 2002.

 

Příběh začíná v roce 1976, kdy se excentrický televizní reportér Tony Wilson vypraví na první koncert docela neznámých Sex Pistols v Manchesteru. V publiku je skoro sám, ale na vlastní oči vidí, jak se rodí budoucnost rocku. Ten zážitek změní jeho život a on se vrhá na dráhu producenta.

 

 

Ve svém pořadu vysílá první punkové skupiny, založí si vlastní vydavatelství Factory Records, podepíše smlouvy s několika místními nadějnými skupinami a otevře klub Hacienda, který se stane legendou. Výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.

 

Z New Order a Happy Mondays jsou superhvězdy a manchesterská scéna se stává světovým pojmem. Wilson se ale ani na chvíli nenechá vyvést z míry a všechno, co dělá, provází totální anarchie.

 

Když mu velké firmy nabídnou za hvězdy Factory Records milionové částky, zjišťují, že on se skupinami nemá ani podepsané smlouvy. Klub Hacienda krachuje, protože jeho návštěvníci místo alkoholu u barů utrácejí všechny peníze za extázi. Na poslední klubové noci Wilson dokonce osobně žádá návštěvníky, aby klub a jeho kanceláře vyrabovali…

 

 

Film nejen pro znalce britské hudební scény, i když pro plný požitek je dobré znát reálie o Joy Division, New Order i Happy Mondays. Pokud doma opečováváte třeba Control, pak jasná volba…

Zadní strana obálky 

Žánr: Dokument / Biografický / Komedie / Drama / Hudební

Země původu: Velká Británie / Francie / Nizozemí

Rok vzniku: 2002

Délka: 112 minut

Původní název: 24 Hour Party People

Světová premiéra: 13. února 2002 – Velká Británie

Kinopremiéra v ČR: 23. ledna 2003

Režie: Michael Winterbottom

Scénář: Frank Cottrell Boyce

Produkce: Gina Carter, Andrew Eaton, Robert How, Fiona Neilson, Henry Normal

Kamera: Robby Müller

Střih: Trevor Waite, Michael Winterbottom

Kostýmy: Stephen Noble, Natalie Ward

Společnost: Baby Cow Productions / Channel Four Films / The Film Consortium / Film Council / FilmFour / Revolution Films Production / Wave Pictures

Natáčeno: Chester, Cheshire, Velká Británie / Granada Studios, Manchester, Greater Manchester, Velká Británie

Hrají: Steve Coogan (Tony Wilson), John Thomson (Charles), Nigel Pivaro (herec v TV Granada), Lennie James (Alan Erasmus), Shirley Henderson (Lindsay Wilsonová), Martin Hancock (Howard), Mark Windows (Johnny Rotten), Paddy Considine (Rob Gretton), John Simm (Bernard Sumner), Ralf Little (Peter „Hooky" Hook), Dave Gorman (John „Pošťák"), Andy Serkis (Martin Hannett), Danny Cunningham (Shaun Ryder), Paul Popplewell (Paul Ryder), Ron Cook (Derek Ryder), Raymond Warning (Vini), Peter Kay (Don Tonay), Mark E. Smith (Punter), Naomi Radcliffe (dívka), Sean Harris (Ian Curtis), Tim Horrocks (Steve), Rob Brydon (Ryan Letts), Howard Devoto (čistič), Collette Cooper (Sadie), Tracy Cunliffe (dívka v karavanu), Enzo Cilenti (Peter Saville), Duncan Whitworth (Jez), Michael Mitchell Jr. (Simon), Claire Lever (asistent), Neil Bell (ctižádostivý zpěvák), Aidan Cross (Goth), Simon Pegg (novinář), Elizabeth Kelly, Darren Tighe (Mike Pickering), Chris Coghill (Bez), Anna Tyborczyk (Gillian), a další

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky

Titulky: česky

 

Nastavení titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1)

Bonus: trailer, deleted scenes, interview (Tony Wilson, Shaun Ryder, Bez, Hooky, Peter Saville, Arthur Bajer, Tim Booth, James, Dave Haslam, Jon Ronson, Mark Radcliffe), New Order „Here To Stay", audiokomentáře (Tony Wilson, Steve Coogan+Andrew Eaton)

 

Bonusy 

 

Bonusy jsou bez lokalizace.

Rozhovory