Filmexport Home Video – Čtrnáctý u stolu

V pátek 12. března 2010 další pamětnický titul od Filmexport Home Video, za 59,- Kč jediný film, který režíroval Oldřich Nový – Čtrnáctý u stolu. Třináct hostů u stolu je nešťastné číslo… Karlu Högerovi je v jedné z jeho nemnoha komediálních rolí souzeno být oním tajemným čtrnáctým hostem, spojovaným s loupeží vzácných tisků…

U starosty Bartoše se sešlo třináct hostů. Nešťastné číslo všechny znepokojuje – a náhle situaci zachrání nečekaný příchozí, který zapadá do počtu i podle jména. Pavel Čtrnáctý je všem sympatický, ovšem pouze do chvíle, kdy dá průchod svým čerstvě probuzeným citům a políbí starostovu dceru Emu.

O dívce okamžitě začnou kolovat pomluvy a všetečné paní Linhartové ta záležitost nedává spát. Ráda by ji pořádně probrala, sezve si tedy společnost – a náhodou přijde zase třináct lidí.

Počet nakonec doplní nový knihovník Linhartových. K překvapení všech je to – znovu pan Čtrnáctý. Téhož večera, poté co si prohlédl vzácné tisky, zmizí.

Pod jménem Hubert Malina se stane vzápětí dokonalým komorníkem průmyslníka Berseckého. Když usvědčí Quida Alexyho, snoubence Berseckého dcery, z loupeže, podá Pavel vysvětlení i k ostatním událostem. Ve skutečnosti je slavným spisovatelem detektivek a hledal z pověření klubu detektivních spisovatelů jednu podivnou závěť. Podařilo se mu splnit úkol a nakonec i získat Emino srdce.

Konverzační komedie s detektivní zápletkou z roku 1943 Čtrnáctý u stolu má hned několik zajímavostí. Poprvé a naposledy se stal režisérem herec Oldřich Nový, který film natočil spolu se střihačem Antonínem Zelenkou. Záměrně bylo vybráno naprosto apolitické téma – příběh mladého spisovatele, který se v převleku sluhy vydává z pověření klubu detektivních autorů vyhledat jednu podivnou závěť.

Pro tuto roli si Oldřich Nový vybral nadaného mladého herce Karla Högera. Ten si po rolích milovníků a charakterních postav poprvé vyzkoušel komediálně laděnou postavu – a i zde uspěl na výbornou.

Ve filmu se objevila řada dalších známých herců – Ludvík Veverka, Raoul Schránil, Ella Nollová, František Filipovský, Nelly Gaierová a ve svém filmovém debutu i Jiřina Petrovická, tehdy členka plzeňského divadla. Oldřich Nový zde sice nehraje, ale nazpíval pro film píseň Kdybych já byl náměsíčník.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1943

Délka: 85 minut

Kinopremiéra v ČR: 24. září 1943

Režie: Oldřich Nový, Antonín Zelenka

Asistent režie: Eduard Šimáček

Námět: Ossi Oswalda (Der Vierzehnte am Tisch)

Scénář: Josef Mach

Produkce: Vilém Brož, Oldřich Papež

Hudba: Julius Kalaš

Kamera: Ferdinand Pečenka

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: František Šindelář

Architekt: Jan Zázvorka

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Karel Höger (Pavel Čtrnáctý alias Hubert Malina), Ludvík Veverka (velkostatkář a starosta Jan Bartoš), Helena Friedlová (Bartošova žena Julie), Dagmar Frýbortová (Ema, dcera Bartošových), Vladimír Majer (dr.Viktorin, Pavlův přítel), Karel Dostal (velkoprůmyslník Karel Bersecký), Růžena Šlemrová (Berseckého žena), Libuše Zemková (Lydie, dcera Berseckých), Raoul Schránil (hrabě Quido Alexy, snoubenec Lydie), Jiřina Petrovická (Bibi, Alexyho přítelkyně), Ella Nollová (babička Hedvika), Zvonimir Rogoz (generální ředitel Rudolf Linhart), Jarmila Švabíková (Linhartova žena Eli), František Filipovský (Kilián Vaverka, bratr Julie Bartoš), Nelly Gaierová (Holá), Jiří Vondrovič (tajemník Kamenec), Anna Gabrielová (komorná u Berseckých Monika), Anna Steimarová (Betty), Slávka Doležalová (služka u Bartošů Marie), Antonín Zacpal (host u Bartošů), Miroslav Doležal (host u Bartošů), Hermína Vojtová (host u Bartošů), Karel Peyr (host u Bartošů), Alois Peterka (dr.Malina), Miloš Šubrt (komorník Filip), Marie Vildová (komorná u Linhartových), Vasil Truchlý (houslista), Antonín Kandert (detektiv), Jan Fifka (host u Berseckých), Vladimír Pospíšil-Born (člen klubu detektivních spisovatelů „Stopa“), Michel Elaguine (člen klubu detektivních spisovatelů „Stopa“), Jaroslav Orlický (člen klubu detektivních spisovatelů „Stopa“), Helena Hradecká, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný