Amercom – Velké bitvy historie (5. díl) – Marathón 490 př. n. l.

Zkusme si tipnout, že dvoutýdenní interval se stabilizoval a třeba se v pátek 2. dubna 2010 objeví další pokračování. Amercom by měl dodat na pulty dle předchozího oznámení za 99,- Kč pátý díl cyklu Velké bitvy historie (5. díl) – Marathón 490 př. n. l. – skutečně je v přísluěný den na pultech.  

Historie marathónského válečného tažení představuje významnou epopej antického světa. Když v roce 499 př. n. l. povstali iónští Řekové proti nadvládě Peršanů, poskytla jim pomoc města Athény a Eretria. Perský král Dáreios přísahal odplatu a v roce 490 př. n. l. vyslal 600 lodí plných vojáků, aby se Athéňanům pomstil…

 

Kniha a DVD podrobně popisují, jak Řekové drtivě porazili Peršany v bitvě u Marathónu a zahnali je na útěk zpět na jejich lodě. Morální efekt tohoto vítězství byl obrovský – poprvé v dějináh porazila řecká armáda Peršany a prokázala taktickou převahu hoplítů.

 

Tentokrát už balení nemá tak velikášské rozměry, DVD je zataveno ve fólii společně s knížečkou a to je vše – tím bohužel zmizela i upoutávka na příští díl, na zadní straně knihy se lze pouze dočíst, že  dalším (nejbližším) pokračováním by měly patřit:

Francie 1940

První křížová výprava 1096-1099

Waterloo  1815

Ofenziva Tet 1968

Polsko 1938

Kniha má tradičních 96 stran, opět je plná barevných obrázků, panoramatických map a řady faktů. Originál The first Persina invasion of Greece vydalo v roce 2002 Osprey Publishing Ltd., autorem původního textu je Nicholas Sekunda, ilustrace jsou od Richarda Hooka. Překlad Mgr. Jitka Svobodová, odborný posudek textu PhDr. Jiří Fidler.

DVD se stává již jen doplňkem knihy, jak je již uvedeno v komentáři, jeho délka činí pouhopouhých 22 minut.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Nastavení zvuku a titulků 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky 

Titulky: česky, polsky  

Obraz: barevný PAL 4:3  

Bonus: žádný