CinemArt – Husiti

V neděli 27. dubna 2014 se pro trafikovou distribuci rozhodla i společnost CinemArt a bude za 199,- Kč nabízet DVD s českým animovaným filmem Husiti. Animovaná komedie, která mění dějiny.

Co když se klíčová pasáž našich dějin odehrála úplně jinak, než se nám snaží namluvit učebnice dějepisu? Co když se Mistr Jan Hus v Kostnici ani neohřál, natož aby shořel? Co když měl Jan Žižka víc než jen jedno zdravé oko?

Animovaná komedie režiséra Pavla Koutského hravě boří mýty o husitské éře, když na piedestal historie místo kazatele a vojevůdce staví dva neskutečné poplety, kteří se proti své vůli stali hrdiny své doby. Jen to nikdo neví.

husiti_01

husiti_02

husiti_03

husiti_04

Mlhoš je nemajetný šlechtic a Záboj chudý odjakživa. V jedné pražské hospodě je svedla dohromady náhoda a snaha aspoň na chvíli utéct před vlastními problémy (převážně s ženskými). Jako ideální pěšáky pro svou rafinovanou šachovou partii si je vybere Čeněk z Vartemberka, nejvyšší český purkrabí, který zručně lavíruje mezi panovníky Václavem IV. a Zikmundem (ač bratři, z hloubi duše se nenávidí), aby z toho měl on sám co největší prospěch. Když najme Mlhoše a Záboje, aby zavezli kacířského kazatele Jana Husa na kostnický koncil, netuší, že tím nastartuje lavinu, která nakonec možná smete i jeho. Mlhoš a Záboj totiž nejsou schopní splnit ani ten nejmenší úkol, což kompenzují typicky českou vychytralostí a uměním ztřeštěné improvizace, které zásadní měrou ovlivní průběh a výsledek husitských válek. Hus, Žižka a vlastně i celé dějiny se mají na co těšit.

Na csfd.cz 32 procent: Hodně trapná snaha o netradiční pohled na naše dějiny s těžko určitelnou cílovou skupinou diváků.

Žánr: Animovaný / Historický / Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2013

Délka: 85 minut

Kinopremiéra v ČR: 7. listopadu 2013

Režie: Pavel Koutský

Námět: Martin Čáp, Martin Jaroš

Scénář: Martin Jaroš, Martin Čáp

Technický scénář: Pavel Koutský

Úprava dialogů: Marta Dvorská

Dramaturg: Jiří Kubíček

Produkce: Dagmar Juráková, Tomáš Rychetský, Milan Rychecký, Viktor Průša, Zuzana Pavlů, Aleš Tříska

Hudba: Miroslav Kořínek

Kamera: Milan Rychecký

Střih: Jiřina Pěčová, Roman Tesáček

Zvuk: Petr Lenděl, Jan Kacian

Výtvarník: Pavel Koutský

Společnost: Anifilm / Česká televize / CinemArt

Hlasy: Oldřich Kaiser (Mlhoš), Jiří Lábus (Záboj), Viktor Preiss (Jan Hus), Otakar Brousek ml. (král Václav IV.), Martha Issová (Anna), Bára Hrzánová (Fuchsie), Václav Postránecký (Čeněk z Vartemberka), Jan Přeučil (král Zikmund Lucemburský), Jan Schmid (vynálezce), Valérie Zawadská (královna Žofie), Marek Eben (vypravěč), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný