Forum Home Entertainment Czech – Hadí oči

Dalším titulem se značkou Forum Home Entertainment Czech dle edičního předpokládání v Kolekci pro muže v úterý 6. dubna 2010 by mělo být DVD Hadí oči za 99,- Kč.

Ve sportovní aréně v Atlantic City začíná boxerský zápas o titul mistra v těžké váze. Mezi rozvášněnými diváky je nejen ministr obrany, ale také místní detektiv Rick Santoro, který se netají tím, že rád sází nebo občas použije svou policejní placku, aby profláknutého bookmakera suše obral o pár stovek dolarů. Santoro totiž není žádný svatoušek a nedá práci ho uplatit.

Santoro se tu setká se svým dávným nejlepším přítelem Kevinem Dunnem, vzorem všech ctností. Dotáhl to až na pravou ruku ministra obrany, pracuje ve vládní ochrance a během zápasu zajišťuje bezpečnost ministra, který se cestou z raketové střelnice zastavil na boxerském utkání roku. Krátce po začátku zápasu si Dunne všimne podezřelé rusovlásky, a když se žena chce vytratit, pronásleduje ji. Mezitím si na jeho místo sedne blondýnka, která ministrovi chce něco říci.

 

Gong. První kolo. Čtrnáct tisíc fanoušků šílí v dunivém rytmu levých háků černých šampiónů. V okamžiku, kdy je boxer Lincoln Tyler knokautován, však zazní střelba a ministr je zasažen ostřelovačem. Neznámá dívka, která se k němu na poslední chvíli připletla, v nastalém zmatku mizí s prostřeleným ramenem v davu, zachváceném hysterií.

 

Santoro instinktivně tasí revolver, ale marně hledá cíl. Sportovní aréna je neprodyšně uzavřena. Všichni jsou podezřelí. Začíná vyšetřování plné dramatických zvratů a nečekaných překvapení.

Santoro si všimne několika drobností a vydá se za poraženým šampiónem Tylerem. Donutí ho přiznat, že zápas byl zfalšovaný, protože se boxer potřeboval dostat z dluhů v blízkém kasinu. Všechno prý domlouvala nějaká rusovláska. Z boxerova vyprávění Rick pochopí, že šlo o spiknutí a upozorní na to Kevina s tím, že je třeba neznámou rusovlásku najít.

Kevin se vzápětí sejde se svými komplici, mezi nimiž je také rusovláska Serena a všechny je postřílí, aby zabránil Rickovi v odhalení pravdy o pozadí atentátu. Stejně jako Rickovi se mu podaří vypátrat Julii, ten je však rychlejší a ženu se mu v poslední chvíli podaří zachránit. Nevěří však jejímu tvrzení, že za vraždou ministra je Kevin, přítel, kterého si vždy vážil pro jeho poctivost. A přece právě v tu chvíli Kevin při rozhovoru se šéfem zbrojařské firmy Powellem, který byl v pozadí atentátu, dohodne, že zemřít musí nejen Julie, ale také Rick, který se už dostal příliš blízko pravdě a svým pátráním organizátory ohrožuje…

 

Rozporuplně divácky přijímaný snímek – pro někoho nepovedená tuctová kriminálka, pro někoho solidní thriller, pro jiné filmařská lahůdka – formálně naprosto strhující a mistrovské dílo, hlavně díky Brianu De Palmovi a jeho skvělé režii. Scénář nikterak originální není, Cage moc nemá co hrát, příběh je slabší a bohužel hned od začátku je jasné, o jakou konspiraci půjde.

Žánr: Thriller / Akční / Mysteriozní

Země původu: USA

Rok vzniku: 1998

Délka: 95 minut

Původní název: Snake Eyes

Světová premiéra: 30. července 1998 – USA

Režie: Brian De Palma

Scénář: David Koepp

Produkce: Brian De Palma, Jeff Levine, Chris Solo, Louis A. Stroller

Hudba: Ryûichi Sakamoto

Kamera: Stephen H. Burum

Střih: Bill Pankow

Kostýmy: Odette Gadoury

Společnost: DeBart / Paramount Pictures / Touchstone Pictures

Natáčeno: Atlantic City, New Jersey, USA / Egg Harbor Township, New Jersey, USA / Montreal Forum, Montréal, Québec, Kanada / Montréal, Québec, Kanada

Hrají: Nicolas Cage (Richard Rick Santoro), Gary Sinise (poručík Kevin Dunne), John Heard (Gilbert Powell), Carla Gugino (Julia Costelloová), Stan Shaw (Lincoln Tyler), Kevin Dunn (Lou Logan), Michael Rispoli (Jimmy George), Joel Fabiani (Charles Kirkland), Luis Guzmán (Cyrus), David Anthony Higgins (Ned Campbell), Mike Starr (Walt McGahn), Tamara Tunie (Anthea), Chip Zien (Mickey Alter), Michaella Bassey (dívka na Tylerově párty), Paul Joseph Bernardo (stráž v kasinu), Jernard Burks (Tylerova ochranka), Mark Camacho (C. J.), Desmond Campbell (ochranka arény), Jean-Paul Chartrand (vyvolávač v ringu), Chip Chuipka (Zietz, opilec), Deano Clavet (ochranka arény), Tara Ann Culp (dáma ve výtahu), Kelly Deadmon (blonďatá reportérka), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, maďarsky

Titulky: anglicky, česky, maďarsky, polsky, arabsky, chorvatsky, slovinsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný