Amercom – Encyklopedie II. světové války 42 – Operace Market Garden – 2. část

Po Velikonocích výjimečně v úterý 6. dubna 2010 vyšel další díl Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom s pořadovým číslem 42. Přílohové DVD nese název Operace Market Garden – 2. část a cena kompletu s časopisem je 99,90 Kč.

Tištěná podoba Encyklopedie nese název Německá protiofenziva v Ardenách – Operace „Wacht am Rhein/Herbstnebel". Kapitoly Historie jsou nazvány – Zastavený útok, Operace „Stösser" a „Greif", Německý útok, Konec bojové skupiny „Peiper", Boje o Sankt Vith, Salm a Bastogne. Sekce Militarie nabízí Letadla 1942-1945. Kalendárium se zabývá nejdůležitějšími událostmi září a října 1944.

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Varšavské povstání, Okupace zemí v západní Evropě, Konference v Teheráně.

Operace Market Garden – 2. část.

V úvodu operace Market Garden se ukázalo, že nejtěžší břemeno ponese britská 1. vzdušná výsadková divize. Její strategický cíl se nacházel v nejsevernějším sektoru celé ofenzivy a později se stal symbolem.celé operace. Když britští výsadkáři opouštěli svá letadla, věděli, že jejich úkolem je obsadit most v nevelkém nizozemském městě Arnhemu. Němci však stačili na vývoj událostí zareagovat a již první den operace Market Garden jasně ukázal, že boje v Nizozemsku nebudou probíhat tak, jak by si Spojenci představovali. Pouze muži ze 2. praporu pod velením podplukovníka Johna Frosta se podél slabě bráněného břehu probili až k arnhemskému mostu…

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: cca 53 minut

Původní název: Battlefield: Operation Market Garden

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný