AdvantAge Film – Varianova válka

Na pultech se objevuje další titul, který se vyskytoval v upoutávkách na předchozích discích AdvantAge. Opět v plastové krabičce z katalogu MagicBoxu původně televizní film Varianova válka je ke koupi ve středu 7. dubna 2010 za 69,- Kč. Drama podle skutečných událostí odhalující překvapivá fakta z období holocaustu. Velký televizní film podle osudů skutečného "nepřítele Říše".

V listopadu 1938 je americký redaktor Varian Fry v Berlíně svědkem brutálního pouličního řádění nacistických vandalů, které je předzvěstí nepředstavitelné světové tragédie. Ani v srpnu 1939 nemá ještě většina Američanů ponětí, co se doopravdy na starém kontinentě děje, a na Hitlerovu rozpínavost nevěří a tak nemá chuť "plést se" do války v Evropě.

 

Nenápadný redaktor vymyslí plán, jak pomoci židovským umělcům a intelektuálům utéct z okupované Francie. Začne organizovat záchrannou akci těch, na které mají nacisté zvlášť spadeno. Hodlá je dostat do Států z dosud neokupované zóny na jihu Francie.

Současné poměry v Evropě jsou ale daleko horší, než tušil. Denně jsou vydávány protižidovské zákony a Marseille je nabitá lidmi, které Němci už dlouho hledají. Sbírkový fond na jejich záchranu nestačí, je potřeba přesvědčit ministerstvo, aby pronásledovaným vystavilo doklady, a pak je dostat nenápadně ze země.

 

Do neklidné Francie se přes oceán nikomu moc nechce, navíc je nyní k cestě do Evropy potřeba zvláštní pasová doložka ministerstva. Nebezpečné mise se nakonec ujímá sám Varian Fry – už proto, že umí francouzsky a německy. Obyčejný člověk, který až dosud příliš neuvažoval o vlastnostech, jako jsou odvaha a statečnost… Varian netuší, že jeho mise bude neuvěřitelně riskantní i pro něho samotného.

 

Slušně hodnocený film o další neznámé „Schindlerovské" epizodě války, údajně se solidní výpravou a hereckými výkony, který nezapře svým vyzněním americký vliv.

Žánr: Drama / Válečný / Životopisný

Země původu: Kanada / Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2000

Délka: 116 minut

Původní název: Varian´s War

Světová premiéra: 22. dubna 2001 – USA

Režie: Lionel Chetwynd

Scénář: Lionel Chetwynd

Produkce: Cis Corman, Michael Deakin, Danièle Rohrbach, Barbra Streisand, Kevin Tierney, Edward Wessex

Hudba: Neil Smolar

Kamera: Daniel Jobin

Střih: Denis Papillon

Kostýmy: Nicoletta Massone

Společnost: Ardent Productions / Ardglasson Productions / Barwood Films / Gryphon Productions / NewShowtime

Natáčeno: Montréal, Québec, Kanada

Hrají: William Hurt (Varian Fry), Julia Ormond /Miriam Davenportová), Matt Craven (Beamish), Maury Chaykin (Marcello), Alan Arkin (Freier), Lynn Redgrave (Alma Werfel-Mahler), Rémy Girard (plukovník Joubert), Christopher Heyerdahl (Marius Franken), Gloria Carlin (Bella Chagallová), Joel Miller (Marc Chagall), Vlasta Vrana (Franz Werfel), John Dunn-Hill (Heinrich Mann), Ted Whittall (Harry Bingham), Dorothée Berryman (madam Fanny), Howard Ryshpan (majitel kavárny), Carol Shamy (manželka majitele kavárny), Harald Winter (Brownshirt), Susan Almgren (Eileen Fryová), Barry Blake (Drury), Noël Burton (Thompson), Emma Campbell (Cliftonovo děvče), Ian Finlay (muž v tančírně), Maitreya Friedman (žena v tančírně), Alain Goulem (Clifton), Christopher B. MacCabe (muž v tančírně), Walter Massey (Sydney), Tom Rack (Reinhold Neibuhr), Michael Rudder (Thomas Mann), Andrea Sadler (žena v tančírně), Guy Sprung (Karl Frank), Bill Corday (diplomat), Sheena Larkin (paní Rooseveltová), Tony Robinow (byrokrat), Jacques Allard (úředník), Victoria Barkoff (frau Willie), Jude Beny (starší žena), Harvey Berger (starší muž), Alexander Bisping (civilista), Lorne Brass (Lion Feuchtwanger), Bibi Burton (Nelly Mannová), Tony Calabretta (Angelo), Robert Crooks (šestnáctiletý)), Kliment Denchev (Stravinsk), Thomas Donohue (odměřený muž), Dawn Ford (žena na úřadě), David Francis (americký konzul), Sam Gesser (starý muž na ulici), Renée Girard (starší žena), Tamar Kozlov (dívka), Mark Antony Krupa (důstojník gestapa), a další

 

Obrazovka z DVD

Možná by si měl vydavatel ujasnit, co jsou údaje o technických parametrech na obalu. Formát je opět udán jako 16:9 (2,35:1), ale ať se pravítkem oháním jak chci, mě pořád vychází 1,33:1…  

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: trailery (Zakázané území, Ježíš, Křižáci, Ztracený prapor, Ďáblova čísla, Opičí král, Varianova válka)

Upoutávky