FilmX – Kytice z tisíce a jedné noci

A už zas nás čas přesvědčuje o své rychlosti a po 14 dnech vychází další dva příspěvky v edici FilmX. Ve čtvrtek 8. dubna 2010 to za 99,- Kč bude Kytice z tisíce a jedné noci. Láska má mnoho tváří. Fascinující svět pohádek jen pro dospělé z bájného Orientu.

Rozsáhlý cyklus arabských vyprávěnek pojmenovaných Pohádky tisíce a jedné noci už věky dojímá i vzrušuje čtenáře. V posledních sto letech k nim však přibyli i filmoví diváci. Příběhy vyprávěné krásnou Šahrazád dnes vnímáme jako určené především dětskému publiku (barvité příhody námořníka Sindibáda, Alibaby pronásledovaného loupežníky či důvěřivého chlapce Aladina, jenž našel kouzelnou lampu). Ve skutečnosti jsou tyto příběhy v "původním znění" okořeněny erotikou a drastickými momenty – a právě ty prozrazují jejich původní zaměření.

Autorským přepisem klasických orientálních pohádek a legend ze sbírky Tisíc a jedna noc završil kontroverzní italský režisér Pier Paolo Pasolini svou Trilogii života. Pasolini se zjevným okouzlením oživil veškeré stereotypy až zkazkovitého rázu, dotýkající se evropských představ o Orientě. Zdůrazňuje exaltaci myšlenek i činů, rezignaci na racionální úsudek, tíhu předurčenosti, kterou nelze změnit (zejména tento motiv se v různých variacích mnohokrát vrací), splývání reality s nadpřirozenem a fascinaci násilím až makabrózním. Ale zároveň se opájí smyslností Orientu, mimovolnou vábivostí žen a sexuální vynalézavostí.

 

V posledním filmu své Trilogie života se režisér opět zabývá erotikou jako jedním ze základních pramenů lidské přirozenosti. Výtvarné ztvárnění hýří paletou nejrůznějších, zpravidla sytých barev (v závislosti na nečekaně různorodých prostředí), i když v celkovém kontextu dominuje barva bílá. Etnická hudba prokládaná evropskými klasiky (Mozart, Stravinskij) plně souzní s touto barvitou výtvarnou stránkou. Herecké ztvárnění je vzdáleno psychologizující drobnokresbě, zdůrazněna je sošnost pohybu i gest, jistá obřadnost, až ritualizace počínání, znenadání se zvrhávající v živočišné okouzlení tělesnými požitky.

Film Kytice z Tisíce a jedné noci je považován za jedno z Pasoliniho nejkvalitnějších děl. Na MFF v Cannes roku 1974 si odnesl Velkou cenu poroty.

Na různých místech, v poušti i v bohatých městech a palácích barvitého Orientu se odehrává milostný příběh mladíka Núreddína a jeho lásky, černé otrokyně Zumurrud. Násilně odtrženi prožívají oba řadu dobrodružství, stále se hledají a přitom prožívají celou řadu pikantních dobrodružství a poznávají barvité osudy jiných…

Další výjimečný snímek kontroverzního režiséra. Pro někoho jen doklad o tom, že podle režiséra mít někoho rád znamená vyspat se s ním, film, kde se herci dělí na nesympatické a ošklivé, kde je násilí dovedeno do takových extrémů, až působí směšně, kde se to jenom hemží otevřenými homosexuálními narážkami. Pro jiné film ukazuje něžnou fyzičnost lásky, zasazenou do nádherných exteriérů arabského světa Afriky i Asie a snoubí poetiku, erotiku, verše a krásu lidského nahého těla.

 

Žánr: Pohádka / Komedie / Drama

Země původu: Itálie / Francie

Rok vzniku: 1974

Délka: 125 minut

Původní název: Il Fiore delle mille e una notte / Flower of the Arabian Nights / Les Mille et une nuits

Světová premiéra: 20. května 1974 – Francie (Cannes Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 17. ledna 2002

Režie: Pier Paolo Pasolini

Scénář: Dacia Maraini, Pier Paolo Pasolini

Produkce: Alberto Grimaldi

Hudba: Ennio Morricone

Kamera: Giuseppe Ruzzolini

Střih: Nino Baragli, Tatiana Casini Morigi

Kostýmy: Danilo Donati

Společnost: Robert Stigwood Organization / Hemdale Film

Natáčeno: Eritrea / Esfahan, Írán / Etiopie / Indie / Řím, Itálie / Nepál / Jemen / Mejed-e-Imma, Írán

Hrají: Ninetto Davoli (Aziz), Franco Citti (démon), Franco Merli (Nur Er Din – Núrraddín), Tessa Bouché (Aziza), Ines Pellegrini (Zumurrud), Margaret Clementi (matka Azize), Luigina Rocchi (Azizova žena), Alberto Argentino (pric Shahzmah), Francesco Apolo Governale (princ Tagi), Salvatore Sapienza (princ Yunan), Zeudi Biasolo (Zeudi), Barbara Grandi, Elisabetta Vito Genovese (Munis), Gioacchino Castellini, Abadit Ghidei (princezna Dunya), Christian Aligny, Salvatore Verdetto, Jocelyne Munchenbach, Luigi Antonio Guerra, Jeanne Gauffin Mathieu, Francelise Noel, Franca Sciutto, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: ?