Mido Film – Komisař Rex 1. DVD

Měl by nastat s předstihem oznamovaný čas a v krabičce s logem Mido Filmu by se na pultech mělo ocitnout první DVD seriálu Komisař Rex. Baleno bude nikoliv v pošetce, ale – jak je čím dál častější – v plastové krabičce a také za – jak je také stále častější – za vyšší cenu 79,- Kč. Vzhledem k občasným potížím s distribucí uvidíme, zda to bude již v uvažovanou středu 14. dubna 2010, nebo o nějaký ten den později. Dle sdělení vydavatele by dnem distribuce měl být čtvrtek 15. dubna 2010.

Na disku se dle vydavatelem poskytnutých podkladů bude nacházet pilotní film a jeden díl první série.

 

Kdyby čirou náhodou někdo nevěděl, o čem tento velepopulární seriál je, sestavme informaci z dostupných zdrojů:

 

 

 

Seriál začíná ve chvíli, kdy policejní pes, německý ovčák jménem Rex, přichází při jedné akci o pána a ujímá se ho komisař vídeňského oddělení vražd Richard Moser. Moserův tým tvoří kolegové Stockinger a Höllerer. S řešením případů jim pomáhá i bývalý komisař Max Koch, Moserův přítel.

 

Po prvních dvou řadách odchází Stockinger do Salzburgu, protože jeho manželka tady zdědila zubařskou praxi. O jeho příbězích Stockingera byl natočen samostatný seriál. Na jeho místo přichází Christian Böck, který bude s Rexem svádět marné boje o housky se salámem (poprvé v epizodě Závod smrti).

 

V polovině čtvrté řady dochází k zásadní změně. Představitel komisaře Mosera, Tobias Moretti, chtěl seriál opustit a tak postava komisaře umírá na následek střelného zranění, které mu způsobil psychopatický vrah mladých žen. Novým Rexovým pánem a šéfem oddělení vražd se stává energický Alexander Brandtner (epizoda Nováček).

 

Na začátku páté série zdědí jeden z Brandtnerových podřízených, Peter Höllerer po strýci hospodu, a rozhodne se mord-partu opustit. Na jeho místo přichází puntičkářský Fritz Kunz.

 

Na začátku osmé řady bez vysvětlení mizí postavy Alexandera Brandtnera (jehož představitel se údajně stal nespolehlivým a nevypočitatelný a produkce jeho další účinkování nechtěla) a Christiana Böcka. Místo nich nastupují noví dva policisté – Marc Hoffmann a Niki Herzogová a sám Rex ustupuje do pozadí.

 

Jediným, kdo v seriálu vystupuje po celou jeho dobu, je soudní lékař Dr. Leo Graf, který se z původně vedlejší role propracuje až mezi ty hlavní.

 

Původní seriál byl natáčen v letech 1994 až 2004, po pauze od roku 2007 začaly vznikat nové epizody v Itálii.

1. Konečná stanice Vídeň (Endstation Wien)

Režie: Hajo Gies

Scénář: Peter Hajek, Peter Moser

Hudba: Gerd Schuller

Kamera: Birgit Gudjonsdottir

První vysílání: 10. listopadu 1994

Délka: 85:42 minut

 

Anotace TV Prima:

První z příběhů známého vídeňského policejního psa Rexe. Na terase kavárny uprostřed Vídně vybuchne bomba. Jednou z obětí se stal i ruský obchodník Žukov, se kterým si tak vyřídil účty za nečisté obchody jeho rakouský komplic. Atentátník je zadržen za pomoci policejního psa Rexe, ale Rexův pán při tom přijde o život. Případu se ujímá sympatický komisař Richard Moser, který bude bojovat nejen proti ilegálním obchodníkům, ale i o přízeň nyní apatického, opuštěného německého ovčáka.

Anotace TV Nova:

V jedné vídeňské restauraci vybuchne nástražná puma a kromě mnoha lidí zabije i ruského zástupce ministerstva obchodu pro Evropu – Žukova. Policie je na místě téměř okamžitě a také se jí brzy podaří identifikovat útočníka. Ten se snaží utéci, ale v patách má policistu – psovoda a jeho psa Rexe. Policista je však zastřelen a pes zraněn. Na místě zasahuje i komisař Richard Moser, který atentátníka těžce zraní. Rozbíhá se vyšetřování, ale Mosera navíc zajímá i osud Rexe. Pokud pes nebude akceptovat nového pána, bude zřejmě utracen. Rex teskní po pánovi, nežere, nepije a nikoho nechce poslouchat. Moser však ví, jak na něj, a tak ho Rex přijímá jako svého pána. Komisař bere psa s sebou na místo činu a Rex ho navede na důležitou stopu a pak dokonce pronásleduje i skutečného pachatele. Záhada je vyřešena a Rex se stává plnohodnotným členem policejního oddělení.

2. Dokonalá vražda (Ein perfekter Mord)

Režie: Hajo Gies

Scénář: Peter Hajek, Peter Moser

Hudba: Gerd Schuller

Kamera: Birgit Gudjonsdottir

První vysílání: 17. listopadu 1994

Délka: 45:35 minut

 

Anotace TV Prima:

Majitel jedné vídeňské restaurace náhle zemřel v kuchyni při práci. Podlehl infarktu, ačkoli ho měl chránit voperovaný kardiostimulátor. Pitva prokázala, že přístroj selhal. S největší pravděpodobností to zavinila mikrovlnná trouba, se kterou někdo ve zlém úmyslu manipuloval. Případu se ujímá komisař Richard Moser. První podezřelou je čerstvá vdova…

Anotace TV Nova:

Hostinský Felsner podvádí svou ženu se servírkou Helgou – ženou jeho bratra Huberta. Jednoho dne, po milostné chvilce, kolabuje přímo ve výčepu a umírá. Při pitvě bylo zjištěno, že měl kardiostimulátor a ten že byl „rozhozen" elektrickým výbojem z mikrovlnné trouby. Podezření padá na manželku Gerdu, ale záhy se ukazuje, že ona vrahem není. Posléze umírá i Helga. I když to na první pohled má vypadat jako sebevražda, doktoři to vyloučí. Pak jde o život i Gerdě…

Žánr: TV seriál / Krimi

Země původu: Rakousko / Německo / Itálie

Rok vzniku: 1994 – ????

Délka: každý díl cca 45 minut

Původní název: Kommissar Rex

Společnost: Mungo-Film / Sat.1 / Österreichischer Rundfunk

Natáčeno: Vídeň, Rakousko

Hrají: Tobias Moretti (Richard Moser 1994-1998), Gedeon Burkhard (Alexander Brandtner 1997-2001), Heinz Weixelbraun (Christian Böck 1997-2001), Karl Markovics (Ernst Stockinger 1994-1996), Martin Weinek (Fritz Kunz 1999-2009), Wolf Bachofner (Peter Höllerer 1994-1999), Gerhard Zemann (Dr. Leo Graf 1996-2009), Fritz Muliar (Max Koch 1994-1998), Alexander Pschill (Marc Hoffmann 1995-2004), Elke Winkens (Niki Herzog 2001-2004), Reginald von Ravenhorst (Rex 1994-1995), Rhett Buttler (Rex 1995-?), Daniela Gäts (Sonja 1995-1996), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 německy, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: fotogalerie, právě vychází, DVD kolekce Historie československého letectví