North Video – Dokumentární filmy o 2. světové válce 1

North Video začlenilo do nedělních reedic i "premiérovou" řadu dokumentárních disků z produkce společnosti InterDomino, která na našem trhu kdysi působila i samostatně. 4. dubna 2010 vychází DVD Dokumentární filmy o 2. světové válce s pořadovým číslem 1, cena 49,- Kč. Disk byl již dříve ke koupi za podstatně vyšší cenu.  

Dokumentární filmy o II. světové válce – Válka v pacifiku.

 

Dokumentární filmy o 2. světové válce 

 

Hollywood ve válce:

 

Pouze málo lidí tuší že americký filmový průmysl se nepodílel jenom na natáčení bojů a příběhu vojáků ve válce Spojených států. Dokumentární filmy, které zde vidíme, natáčeli osobně nejznámější režisréři doby a měli k dispozici v té době nejmodernější pomůcky a profesionální štáb.

 

Obrazovka z DVD 

 

Nemalý podíl na tom, že se tyhle filmy tolik odlišují od ostatních filmů natočených o II. světové válce, mají jejich profesionální a umělecké dovednosti.  

 

Na DVD jsou tyto dokumenty:  

 

Boje o Midway 

 

BOJE O MIDWAY – Ve filmu následují autentické záběry z bojů o dobytí odstrova Midway, které dokumentují v té době největší námořní vítězství v dějinách. Nejde jen o bojové akce, ale jsou zachyceny i lidské osudy, což umocňuje hrdinství vojáků v této bitvě.

 

6. námořní divize na Okinawě 

 

6. NÁMOŘNÍ DIVIZE NA OKINAVĚ – Japonské loďstvo a letectvo využívalo ostrov Okinava jako strategický zásobovací uzel při výbojích především do Číny. Před posledním úderem na Japonsko bylo proto nutné tento ostrov dobýt.

Obal je upovídanější – Okinawa byla dějištěm poslední velké bitvy v Pacifiku. Sehrála velmi důležitou úlohu při zásobování nepřátelských jednotek. Japonské loďstvo a letectvo využívaly tento ostrov k přípravě na výboje do Číny, Malajsie a na Karolínské ostrovy. Proto bylo nutné před posledním úderem na Japonsko tento ostrov dobýt a připravit tak Japonce o důležitý strategický bod.

 

Bojující dáma 

 

BOJUJÍCÍ DÁMA – Dokument zachycující činnost všech profesí letadlové lodi.

A opět obšírnější text z obalu – Záběry z průběhu bojových operací natočili kameramani válečného námořnictva Spoj. států v roce 1943. Zachycují činnost všech profesí letadlové lodi k dosažení úspěchů v bojových akcích. Na 3000 mužů od pilotů až po kuchaře spojilo své schopnosti a um o čemž svědčí bezsporu tento dokument.

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 142 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: slovensky, maďarsky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3 (1,33:1) 

Bonus: žádný