Bontonfilm – Vášeň mezi řádky

V neděli 17. srpna 2014 společnost Bontonfilm nabízí za 299,- Kč na DVD životopisný film Vášeň mezi řádky. Svůj největší příběh Charles Dickens nenapsal, ale prožil.

Příběh utajené lásky jednoho z největších spisovatelů by s přehledem mohl být základem slavného románu, zůstal ale tajemstvím a v plné síle ho ukazuje až tento film.

Charles Dickens, ženatý autor mnoha legendárních románů se na vrcholu své kariéry v polovině 19. století zamiloval do mladší dívky. V prudérní Anglii té doby něco veřejně zakázaného, svůj vášnivý vztah proto udržoval v utajení až do své smrti. Složitý příběh prožívala i jeho láska, mladá žena, které nezbývalo, než zůstat neviditelnou a ukrytou jen „mezi řádky“.

Charlese Dickense si představujeme jako starosvětského Angličana, který napsal Vánoční koledu nebo Olivera Twista. Rozhodně ne jako někoho, kdo by mohl mít sexappeal. Film Vášeň mezi řádky nám však představuje skutečného Dickense. Charismatickým mužem plného energie, který, kromě toho, že měl manželku a deset dětí a psal své tlusté romány, zvládal být i novinářem, divadelníkem, společenským aktivistou, celebritou. Vášně mezi řádky se ale ještě více soustředí na Nelly, inteligentní a krásnou mladou ženu, která si s Dickensem odvážně začne milostný románek, jehož důsledky si v tu chvíli ještě neumí představit. Neví, jaké to je, být milenkou ženatého muže s deseti dětmi. Ve viktoriánské Anglii je to zločin, který se trestá vyhoštěním na okraj společnosti. I když ji její milenec hmotně zajistí, nečeká ji žádná světlá budoucnost. Přestože jejich vztah byl plný lásky a vášně a přetrval až do jeho smrti, přestože se stala Dickensovou živou vodou a múzou, přesto se musela smířit s rolí „neviditelné“ ženy.

„Hlavní hrdinka a její tajná minulost mě dojímaly,“ říká slavný Ralph Fiennes, který hraje Dickense a film i režíroval. „Chtěl jsem vyprávět o tom, jak se Ellen Ternan stala milenkou Charlese Dickense. Je to o ženě, která tají svou minulost, jež ji poznamenala navždy a o níž není schopna mluvit se svými blízkými.“

vasen_mezi_radky_01

vasen_mezi_radky_02

vasen_mezi_radky_03

vasen_mezi_radky_04

Nelly je šťastně vdaná matka a učitelka, kterou pronásleduje vlastní minulost. Ve vzpomínkách vyvolaných výčitkami svědomí se vrací zpátky v čase do dob, kdy žila ve vztahu s Charlesem Dickensem, s nímž ji pojilo úžasné, ale křehké pouto. Dickens – slavný, odměřený a citově vyprahlý spisovatel – se do Nelly, která pocházela z herecké rodiny, vášnivě zamiloval. Divadlo znamenalo pro Dickense vše. Byl skvělý amatérský herec a své emoce dokázal na jevišti vyjádřit mnohem lépe než ve skutečnosti. Z Nelly se stal objekt Dickensovy vášně i jeho múza, ale za cenu, že navždy bude „paní Neviditelnou“.

Na csfd.cz 57 procent: Pomalé a poměrně nudné. Hodně sterilní podání zajímavého námětu.

Zadní strana

Žánr: Biografický / Drama / Romantický

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2013

Původní název: The Invisible Woman

Délka: 107 minut

Světová premiéra: 31. srpna 2013 – USA (Telluride Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 10. dubna 2014

Režie: Ralph Fiennes

Námět: Claire Tomalin (kniha)

Scénář: Abi Morgan

Produkce: Maya Amsellem, Christian Baute, Carolyn Marks Blackwood, Sharon Harel, Stewart Mackinnon, Eve Schoukroun, Andrew Semans, Gabrielle Tana, Stephan Trockle, Kevan Van Thompson

Hudba: Ilan Eshkeri

Kamera: Rob Hardy

Střih: Nicolas Gaster

Kostýmy: Michael O’Connor

Společnost: BBC Films / Headline Pictures / Magnolia Mae Films / Taeoo Entertainment

Natáčeno: 4 Princelet Street, Shoreditch, Londýn, Velká Británie / Harrow School, Harrow, Middlesex, Velká Británie

Hrají: Felicity Jones (Nelly Ternanová), John Kavanagh (reverend William Benham), Tom Attwood (pan Lambourne), Susanna Hislop (Mary), Tom Burke (pan George Wharton Robinson), Tommy Curson-Smith (Geoffrey), David Collings (guvernér), Michael Marcus (Charley Dickens), Kristin Scott Thomas (paní Frances Ternanová), Perdita Weeks (Maria Ternanová), Ralph Fiennes (Charles Dickens), Richard McCabe (pan Mark Lemon), Gabriel Vick (pan Francisco Berger), Mark Dexter (pan Augustus Egg), Jospeh Paxton (pan Piggot), Sophie Russell (slečna Ellen Sabineová), Christos Lawton (pan Evans), Gwendolen Chatfield (Marney Dickensová), Charissa Shearer (Katey Dickensová), Amber Batty (Georgina Hogarthová), Jeremy Assouly (Francis Dickens), Declan Walker (Alfred Dickens), John Joe Bitcliffe (Sydney Dickens), Harry Harmon (Henry Dickens), Joseph Harmon (Edward ‚Plorn‘ Dickens), Joanna Scanlan (Catherine Dickensová), Tom Hollander (Wilkie Collins), Amanda Hale (Fanny Ternanová), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný