Filmexport Home Video – Housle a sen

První poprázdninový pamětnický titul přichystala na středu 3. září 2014 společnost Filmexport Home Video, za 99,- Kč bude ke koupi digipack s filmem Housle a sen. Životopisné drama o českém houslistovi světového formátu.

Josef Slavík byl houslový virtuos, který získal uznání po celé Evropě. Svou hrou ohromil samotného Paganiniho i Frederyka Chopina. Životopisný snímek o předčasně zesnulém virtuozovi se celý odehrává jako tíživý sen, v mysli horečkou zmučeného umělce.

Film zachycuje poslední dva roky jeho života – umělecké úspěchy i milostná poblouznění. Dějovou linii snímku podtrhují lyrické obrazy, typické pro tvorbu Václava Kršky.

Houslový virtuos a skladatel Josef Slavík v horečce bloudí Vídní. Vzpomíná na těžké umělecké začátky. Vyrostl v Hořovicích a po studiu na pražské konzervatoři se stal členem dvorní kapely ve Vídni. Nesnesl však ponížení, kterého se mu dostalo, když ho kapelník nazval Paganinim z Hořovic, a kapelu opustil. Pochopení našel u bohaté komtesy Anny Zásmucké, ale její zájem odmítl. S Paganinim se později seznámil osobně a virtuosovo uznání ho potěšilo. Slavík uspořádal v Praze velkolepý koncert, jehož se zúčastnila i Anna. Houslista měl však oči jen pro komtesu Henriettu. Baron Astfeld, její otec, Slavíka ponížil a urazil ho i hrabě Lažanský, Henriettin nápadník. Zastání našel opět u Anny. Zdrcený Slavík si přestal věřit a vrátil se do Hořovic. Na pozvání Anny pak odjel do Vídně, kde se setkal s hudebním skladatelem Chopinem. Při společné práci došlo mezi oběma muži k roztržce kvůli Anně. Slavík opustil Vídeň a spolu s Annou odešli na venkov. Tam se však Anně začal dvořit další muž a ona nakonec přiznala svoji touhu po volnosti. Slavík je psychicky vyčerpán. Po úspěšném koncertu získal uznání Henrietty i hraběte Lažanského. S podlomeným zdravím odjíždí do Budapešti, ale cestou umírá.

Režisér Václav Krška vyprávění vtiskl i lyrické podloží, snažil se dospět k podobenství o trnité umělcově cestě za uznáním, avšak nepřekonal teatrálnost celkového pojetí, zvláště pak přeexponovaného herectví.

Na csfd.cz 63 procent: Záslužný film, vybočující z poválečné produkce. Kéž bychom měli víc takových Čechů, kterými bychom se mohli chlubit. Jen škoda toho přehnaného „herectví“.

Žánr: Drama / Hudební / Životopisný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1946

Délka: 108 minut

Kinopremiéra v ČR: 16. ledna 1947

Režie: Václav Krška

Asistent režie: Jaroslav Mach

Scénář: Václav Krška

Produkce: Václav Dražil, František Urbánek, Jan Kovář

Hudba: František Škvor

Kamera: Ferdinand Pečenka

Asistent kamery: Bohumil Paris, Bohumil Kolátor

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Miroslav Prokeš

Triky: František Jakubec

Kostýmy: Adolf Wenig

Masky: Josef Kobík, F. Kobíková

Architekt: Štěpán Kopecký, Rudolf Lukeš

Výtvarník: Prokop Pěkný

Odborný poradce: Vilém Prokop Mlejnek

Choreografie: Nina Jirsíková

Tančí: Baletní soubor Velké opery, Baletní soubor Národního divadla

Spolupráce: Rudolf Lukeš

Společnost: Státní výroba filmů, skupina: Zdeněk M. Reimann

Hrají: Jaromír Spal (houslista Josef Slavík), Vlasta Fabianová (komtesa Anna Zásmucká), Václav Voska (skladatel Frederic Chopin), Karel Dostal (houslista Niccolo Paganini), Libuše Zemková (Henrietta Astfeldová), Jiřina Krejčová (Magdalenka), Marie Vášová (neznámá), Eduard Kohout (hrabě Pavel Adam Lažanský), Vladimír Řepa (učitel W. W. Würfel), František Smolík (páter Quardian), František Roland (Slavíkův otec), Ella Nollová (Slavíkova matka), Václav Švorc (Antonín, Josefův bratr), Jaroslav Mareš (Václav, Josefův bratr), Jiří Mazáč (Jan, Josefův bratr), Jan Mimra (Rudolf, Josefův bratr), Blanka Macková (Barbora, Josefova sestra), Jarmila Kronbauerová (madame de Valveur), Jarmila Švabíková (Constance Bayerová), Jiří Steimar (baron Astfeld, Henriettin otec), Karel Jelínek (baletní mistr Coco Cavalleno), Anna Melíšková (Schneiderová, Slavíkova bytná), Ela Šárková (Mimi), Lída Matoušková (Fany), Jan W. Speerger (rváč), Zvonimir Rogoz (dirigent), Karel Kalista (generál Kučera), Marie Nademlejnská (žena v dostavníku), Slávka Vorlová (Chloe), Karel Lukšík (Dafnis), Blažek Jiří (herec / Satyr), Vojta Novák (hrabě Evžen Vilém Vrbna z Hořovic), Antonín Kandert (muž v dostavníku), Marta Májová (hraběnka Marie Adéla z Vrbna), Antonín Šolc (lokaj), Kamil Olšovský (Quido Astfeld), Růžena Gottliebová (mladá dáma v dostavníku), FISYO (symfonický orchestr), Otakar Pařík (dirigent), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný