Blesk – Admirál

H.C.E. vybralo pro vydání s logem Blesku na úterý 20. dubna 2010 historický velkofilm Admirál za 59,- Kč. Za čest a lásku!

Alexandr Vasiljevič Kolčak je pravý hrdina svého národa, milovaný manžel a otec, který má jenom jednu slabost – okolím tiše tolerovanou zálibu v krásných ženách. Když potká ženu svého nejlepšího přítele Annu Timirevu, revoluce v krajině se setká s revolucí v jeho srdci.

 

Na pozadí I. světové války se Alexandr a Anna snaží překonat nepřízeň osudu, ale zpřetrhat jeho okovy nebude snadné. Snímek nejenom že otevírá ne příliš oslavovanou kapitolu ruských dějin – boj proti bolševikům, ale váže se také k událostem provázejícím vznik Československa. Když totiž Kolčak prchal před Rudou armádou na Sibiř, jeho vlak se zlatým carským pokladem střežili českoslovenští legionáři. Ti údajně podvedli autoritářského admirála a zlato v hodnotě půl miliardy skončilo v tehdejší Legiobance.

 

Admirál patří mezi nejdražší a největší ruské filmové projekty všech dob, v komparzu si totiž zahráli desetitisíce příslušníků armády a díky nim vznikly neopakovatelné velkolepé bitevní scény. Rekordy lámal i v kinech, když si diváci jenom v Rusku koupili vstupenky za téměř 35 milionů dolarů.

 

Stejný produkční tým jako při dalších východních blockbustrech Noční hlídka a Denní hlídka tak dokázal z návratu ke skutečné historické události vyrobit událost ne náhodou srovnávanou s legendárním Titanicem. Ústřední píseň filmu se jmenuje Anna a vznikla zhudebněním stejnojmenné básně, kterou na admirálovu památku napsala skutečná Anna Timireva.

 

Film dosahuje hodnocení k 70 procentům, komentují ale většinou nespokojenci, kterým se nelíbí tendenčnost filmu, zkreslování historických faktů, přílišná dávka romantiky, která převrací potenciál historického a válečného velkofilmu v životopisné melodrama. Něco trochu pozitivního třeba tady.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Žánr: Drama / Historický / Válečný / Biografický

Země původu: Rusko

Rok vzniku: 2008

Délka: 119 minut

Původní název: Адмиралъ / Admiral

Světová premiéra: 22. září 2008 – Rusko

Kinopremiéra v ČR: 30. července 2009

Režie: Andrej Kravčuk

Scénář: Zoja Kudrja, Vladimir Valuckij

Produkce: Konstantin Ernst, Džanik Fajzijev, Michail Čurbanov, Anatolij Maximov, Dmitrij Jurkov, Olga Charičkina

Hudba: Ruslan Muratov, Gleb Matvejčuk

Kamera: Igor Griňakin, Alexej Rodionov

Střih: Tom Rolf

Společnost: Film Direction / Dago Productions

Natáčeno: Omsk, Sibiř, Rusko / Sibiř, Rusko / St. Petersburg, Rusko / Ukrajina

Hrají: Konstantin Chabenskij (admirál Alexandr Vasiljevič Kolčak), Elizaveta Bojarskaja (Anna Timireva), Sergej Bezrukov (generál Kappel), Vladislav Vetrov (Sergej Timirev), Anna Kovalčuk (Sofia Kolčak), Jegor Berojev (Michail Smirnov), Richard Bohringer (generál Žannen), Oleg Fomin (Nikolaj Podgurskij), Anatolij Pašinin (Rostislav Ognivcev), Dmitrij Ščerbina (Vladimir Rybaltovskij), Viktor Veržbickij (Kerenskij), Aleksandr Kljukvin (ministerský předseda Pepeljajev), Fjodor Bondarčuk (režisér Sergej Fjodorovič), Nikolaj Burljajev (car), Olga Ostroumova, Nikolaj Reutov, Igor Savočkin, Michail Jelisejev), Alexandr Jefimov (důstojník Udincev), Alexandr Bargman, Alexandr Lazarev (důstojník Lebeděv), Kirill Pletnev, Alexandr Jakovlev, Alexandr Vorobjov, Xenia Kuzněcova, Sergej Vlasov, Sejdulla Moldachanov, Alexandr Tjutin, Alexandr Kozljakov, Vitalij Zikora, Stefan Kompanon, a další

Сюжет фильма: История любви адмирала Колчака (Константин Хабенский) и Анны Тимиревой (Елизавета Боярская). События разворачиваются в период 1916-1920 годов на фоне крушения Российской империи, двух революций и Гражданской войны.

Жанр: драма / биография / исторический

Страна: Россия

Год: 2008

Длительность: 123 минут

Режиссер: Андрей Кравчук

Сценарий: Владимир Валуцкий, Зоя Кудря

Продюсеры: Константин Эрнст, Джаник Файзиев, Михаил Чурбанов, Анатолий Максимов, Дмитрий Юрков, Ольга Харичкина

Операторы: Игорь Гринякин, Алексей Родионов

Композиторы: Руслан Муратов, Глеб Матвейчук

Художники: Мария Турская, Александр Загоскин

Монтаж: Том Рольф

Звук: Владимир Литровник

В ролях: Константин Хабенский (Адмирал Колчак), Елизавета Боярская (Анна Тимирева), Сергей Безруков (Генерал Каппель), Владислав Ветров (Сергей Тимирев), Анна Ковальчук (Софья Колчак), Егор Бероев (Михаил Смирнов), Ришар Боринже (Генерал Жанен), Олег Фомин (Николай Подгурский), Анатолий Пашинин (Ростислав Огнивцев), Дмитрий Щербина (Владимир Рыбалтовский), Виктор Вержбицкий (Керенский), Александр Клюквин (Премьер-министр Пепеляев), Федор Бондарчук (Кинорежиссер Сергей Федорович), Николай Бурляев (Император), Ольга Остроумова, Николай Реутов, Игорь Савочкин, Михаил Елисеев, Александр Ефимов (Офицер Удинцев), Александр Баргман, Александр Лазарев (Офицер Лебедев), Кирилл Плетнев, Александр Яковлев, Александр Воробьев, Ксения Кузнецова, Сергей Власов, Сейдулла Молдаханов, Александр Тютин, Александр Козляков, Виталий Зикора, Стефан Компаньон

Menu DVD 

Po povinném "byste neukradli" následují upoutávky na Saw VI, Láska na druhý pohled a Metal Man, po nich strohé menu.

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 rusky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný