PB Publishing – Žiješ jenom dvakrát

A jsme konečně u prvního, pro leckoho dodnes jediného správného představitele agenta 007. PB Publishing v pondělí 16. dubna 2010 za 77,- Kč nabídne Žiješ jenom dvakrát. Na základě dvanáctého románu vznikl filmový příběh, který se od předlohy jako první film s Bondem výrazně odpoutal a zachoval pouze některé momenty.

Na oběžné dráze kolem naší planety je bez nejmenšího varování neznámou lodí pohlcena a uloupena americká raketa i s posádkou.  Vzápětí je v Hong Kongu James Bond vlákán proradnou agentkou do pasti a zastřelen. Jak se naštěstí vzápětí ukáže, šlo jen o pečlivě inscenovanou kamufláž, aby mohl agent nepozorovaně splnit svůj nový úkol. Je nutné vypátrat tajemný kosmodrom v oblasti Japonského moře a odhalit únosce kosmické lodi.

 

V Japonsku se Bond stane svědkem vraždy agenta Hendersona, jehož vrahové ho přivedou na stopu mířící k chemickému komplexu Osato. Vzápětí se s ním spojí prostřednictvím agentky Aki šéf japonské tajné služby Tanaka, který má pro Bonda další informace. Britský agent se společně s kolegyní Aki pokusí najít další odpovědi.

 

Osato, se kterým si inkognito domluví schůzku, ho sice odhalí, jeho pokus agenta zlikvidovat se však nezdaří. Nepovede se to ani jeho sadistické sekretářce Brandtové. Nezničitelný Bond se vzápětí s pomocí malé skládací helikoptéry vypraví na ostrov Matsu, kde svede úspěšnou bitvu s vrtulníky, které ho pronásledují a pak odhalí pod falešným dnem sopečného kráteru ukrytý tajný kosmodrom.

 

Právě odsud startuje raketa, která ve vesmíru stejným způsobem unese ruskou raketu Gemini. Ohrožuje to křehké vztahy mezi supervelmocemi.

Ukáže se, že za vším je bezohledný šéf zločinecké organizace Spektra Ernst Stavro Blofeld, jehož cílem je poštvat proti sobě Spojené státy a Sovětský svaz a poté se stát pánem světa.

 

Zatímco se jeho raketa chystá k novému startu, aby znovu zaútočila na americké astronauty, pronikne Bond na základnu a osvobodí zajaté astronauty. Pokusí se proniknout na palubu rakety připravené ke startu, je však odhalen a odsouzen k smrti. Jeho posledním přáním je vykouřit si cigaretu. Kati souhlasí, protože netuší, že jde o dárek, který Bondovi poskytl Q, dvorní dodavatel speciální výbavy…

 

Dle diváků překvapivě vzhledem k autorovi scénáře chybí této bondovce více humoru a pro našince je zajímavá perlička, že místo „zjizveného" Donalda Pleasence mohl hlavního záporáka ztvárnit Jan Werich…

Žánr: Akční / Dobrodružný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1967

Délka: 112 minut

Původní název: You Only Live Twice

Světová premiéra: 12. června 1967 – Velká Británie

Režie: Lewis Gilbert

Námět: Ian Fleming

Scénář: Harold Jack Bloom, Roald Dahl

Produkce: Albert R. Broccoli, Harry Saltzman, Stanley Sopel

Hudba: John Barry

Kamera: Freddie Young

Společnost: An Eon Productions / Danjaq

Natáčeno: Japonsko / Španělsko / Velká Británie / Bahamy / Bermudy / USA / Gibraltar / Hong Kong, Čína / Norsko

Hrají: Sean Connery (James Bond), Akiko Wakabayashi (Aki), Mie Hama (Kissy Suzukiová), Tetsurô Tamba (Tiger Tanaka), Teru Shimada (pan Osato), Karin Dor (Helga Brandtová), Donald Pleasence (Ernst Stavro Blofeld), Bernard Lee (M), Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Desmond Llewelyn (Q), Charles Gray (Dikko Henderson), Tsai Chin (Ling, čínská dívka v Hong Kongu), Peter Fanene Maivia (řidič), Burt Kwouk (člen Spectre), Michael Chow (člen Spectre), Ronald Rich (Hans, Blofeldův osobní strážce), Jeanne Roland (Bondova masérka), David Toguri (vrah v ložnici), John Stone (kapitán ponorky), Norman Jones (astronaut z americké vesmírné lodi 1), Paul Carson (astronaut z americké vesmírné lodi 1), Laurence Herder (astronaut z ruské vesmírné lodi), Richard Graydon (astronaut z ruské vesmírné lodi), Bill Mitchell (astronaut z americké vesmírné lodi 2), George Roubicek (astronaut z americké vesmírné lodi 2), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, polsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, chorvatsky, hebrejsky, maďarsky, islandsky, polsky, portugalsky, rumunsky, turecky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: ?