ABC – Schizm II – Chameleon

Čliověk míní, vydavatel mění. V časopisu ABC měla být v úterý 27. dubna 2010 za 49,- Kč adventura Schizm. Jenže se na pultech objevilo balení Schizm II – Chameleon. Vstupte do fascinujícího dobrodružství plného intril a vzrušení. Prozkoumejte překrásné herní prostředí a vyřešte desítky různorodých a obtížných hádanek.

Schizm II: Chameleon je first person adventura od polského týmu Detalion, která nepřímo navazuje na první díl. Ten se v době svého vydání setkal s překvapivě příznivým ohlasem, což se týká hlavně DVD verze (CD verze totiž měla animace v příšerně nízkém rozlišení).

 

Schizm II je sci-fi adventura postavená na regulérním 3D enginu, který byl použit například v No One Lives Forever 2, Alien vs Predator a dalších titulech od společnosti Monolith. Díky tomu je ve hře nač se dívat. Grafika je skutečně velmi povedená, což platí i pro ovládání ve stylu tradičních 3D akčních her. To rozhodně není pro čistou adventuru obvyklé, ale jak je vidět, jde to.

 

Příběh se točí okolo postavy mladého muže. Ten se probudí na opuštěné vesmírné stanici, aniž by tušil, kdo je, proč zde je a jak se dostat pryč. Jediným společníkem je mu hologram, kterým mu prozradí strašlivou skutečnost. Mladík si na lodi odpykává trest za údajný zločin. Trest, který však již brzy skončí jeho smrtí. Holografický projektor mu sdělí jeho jméno – Sen Gender – i důvod, proč byl udržován ve spánku. Sen zhruba před 200 lety dokázal sám rozpoutat válku, jež téměř zničila jeho vlastní národ. Z velké civilizace tak zbylo pouze jedno (i když obrovské) obydlené údolí. Špatných zpráv není nikdy dost a tak se hlavní hrdina v další chvíli dozví, že vesmírná loď během několika dní prolétne atmosférou a zřítí se na planetu Sarpedon.

 

Mladíkovi se naštěstí podaří s pomocí společníka z lodě uprchnout a pak se pokusí své činy na planetě Sarpedon napravit. Příběh hry je velmi kvalitní, což je zásluha zkušeného spisovatele Terryho Dowlinga. Hráč je neustále konfrontován s historií celého světa i jednotlivých znesvářených kmenů, což jej ještě více vtahuje do hry. Po stránce koncepční staví Schizm II pouze na hádankách, kterých je ve hře více než 40 a některé jsou skutečnými oříšky.

 

K jejich vyřešení je často nutné hledat informace i mimo hru, což je jedině pozitivní. Všechny postavy ve hře jsou plně nadabovány a to v původní anglické i české verzi. Nutno dodat, že dabing je kvalitní stejně jako samotné dialogy. Výbornou sci-fi atmosféru celé hry dotváří originální orchestrální hudební doprovod a povedené zvuky. Mezi zápory tohoto výborného díla patří jednoznačně velká obtížnost některých hádanek a poměrně vysoké HW nároky.

 

Obtížnost se vymyká dosavadnímu trendu zjednodušování her, a tak asi navždy zůstane předurčena jen pro malou skupinu hráčů, kteří vydrží dlouhé hodiny řešit jeden hlavolam za druhým. Předpokladem k úspěšnému dohrání je tedy trpělivost, důvtip a trocha toho technického myšlení. Ne všechny úkoly jsou ale tak jednoznačné, jak by se zdálo a některá řešení by vás možná ani ve snu nenapadla.