PB Publishing – Thunderball

V chronologickém pořadí čtvrtý film agenta 007 nám zvolna signalizuje blížící se konec edice. PB Publishing v pondělí 3. května 2010 za 77,- Kč nabídne Thunderball, ve kterém se Bond pokouší získat zpět dvě ukradené jaderné střely. Povedená podmořská bitva a organizace Spectre, která chrlí jednoho záporáka za druhým.

Filmová adaptace devátého románu Iana Fleminga, která vlastně byla adaptací původního scénáře. Thunderball měl být první filmovou bondovkou již v roce 1962, ale producenti dali přednost Dr. No kvůli právním sporům s Kevinem McClorym. Povolaní scenáristé si nedokázali poradit s vykrystalizováním příběhu, a tak Fleming z materiálu udělal devátou knihu série.

 

Albert R. Broccoli a Harry Saltzman se rozhodli v roce 1964 tuto knihu zfilmovat. Jako u většiny bondovek je v titulcích uvedeno ‚Ian Fleming’s Thunderball‘, přestože jako scenáristé jsou uvedeni Maibaum a Hopkins (a také je uvedeno, že psali dle původního scénáře Jacka Whittinghama a příběhu Kevina McCloryho, Jacka Whittinghama a Iana Fleminga.)

 

Thunderball se vlastně v kinech objevil dvakrát. V roce 1983 McClory produkoval neoficiální remake mimo společnost EON Productions s názvem Nikdy neříkej nikdy.

 

Během cvičení NATO neznámý muž odstraní pilota, majora Dervala, vydává se za něj a pronikne do posádky britského vojenského letadla. Zneškodní ji a přistane na moři. Podaří se mu získat dvě atomové bomby.

 

Jedná se o pečlivě připravenou akci inteligentního, ale nelítostně krutého zločince Larga. Ten hodlá bomby vrátit britské vládě pouze výměnou za obrovské výkupné. Požaduje do dvou dnů miliony liber v diamantech. Hrozí, že pokud výkupné neobdrží, obě bomby odpálí. Když jeho pokus o vydírání selže, skutečně se chystá obě bomby odpálit.

 

Bondovi nezbývá, než aby přerušil svůj pobyt v lázních. Odletí do přímořského letoviska, aby se tu seznámil s krásnou Dominique, sestrou zavražděného majora Dervala.

 

Jejím prostřednictvím se seznámí s jejím milencem a svým hlavním protivníkem, Largem. Ten sice Bonda odhalí a vláká ho do pasti ve své přísně střežené vile, agent však díky své odvaze a speciální výbavě dokáže uniknout ze smrtící pasti – i v bazénu plném žraloků.

 

Podaří se mu také získat Dominique na svou stranu, když ji prozradí, že Largo nechal zabít jejího bratra. Dívka mu slíbí pomoc a skutečně ho dovede k odlehlému přísně střeženému koutu pobřeží, kde Bond objeví potopenou stíhačku… Bond se tedy vydá pod mořskou hladinu, kam nebezpečný zločinec ukryl kradené zbraně.

 

Stejně jako v dalších dílech se ani v Thunderballu nenechal Sean Connery při natáčení kaskadérských scén zastupovat a také díky tomu patří Youngův film k nejlepším v celé sérii.

 

Žánr: Akční / Dobrodružný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1965

Délka: 130 minut

Původní název: Thunderball

Světová premiéra: 9. prosince 1965 – Japonsko, Tokio

Režie: Terence Young

Námět: Ian Fleming

Scénář: Jack Whittingham, Richard Maibaum, John Hopkins, Kevin McClory

Produkce: Kevin McClory, Albert R. Broccoli, Harry Saltzman, Stanley Sopel

Hudba: John Barry

Kamera: Ted Moore

Střih: Ernest Hosler

Společnost: An Eon Productions

Natáčeno: Francie / Atlantický oceán / Bahamy / Velká Británie / USA

Hrají: Sean Connery (James Bond), Claudine Auger (Domino Dervalová), Adolfo Celi (Emilio Largo, číslo 2), Luciana Paluzzi (Fiona Volpeová), Rik Van Nutter (Felix Leiter), Guy Doleman (Count Lippe), Molly Peters (Patricia Fearingová), Martine Beswick (Paula Caplanová), Bernard Lee (M), Desmond Llewelyn (Q), Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Roland Culver (zahraniční sekretář), Earl Cameron (Pinder Romania), Paul Stassino (major Francois Derval/Palazzi), Rose Alba (madame Boitierová), Philip Locke (Vargas), George Pravda (Kutze), Michael Brennan (Janni), Leonard Sachs (kapitán), Edward Underdown (letecký vicemaršál), Reginald Beckwith (Kenniston), Harold Sanderson (kapitán), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, polsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, chorvatsky, hebrejsky, maďarsky, islandsky, polsky, portugalsky, rumunsky, turecky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: ?