Amercom – Velké bitvy historie (7. díl) – První křížová výprava 1096-1099

Dnes v pátek 30. dubna 2010 se mezi řadou přílohových balení, jako je již 8. číslo Hasičských aut, Kačer Donald s figurkami z Lega nebo 1. číslo Bojových vozidel za zaváděcích 49,90, objevil na pultech další titul vydavatelství Amercom v ediční řadě Velké bitvy historie. Ve fólii společně zatavené DVD a kniha První křížová výprava 1096-1099 za 99,90 Kč.

Jedná se o sérii 70 knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie, která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Křížové výpravy – Kristovi rytíři

 

V roce 1095 požádal byzantský císař Alexios I. křesťanské státy západní Evropy o pomoc proti vpádu Turků, kteří se po katastrofické porážce Byzantinců u Mantzikertu v roce 1071 stali pro jeho říši bezprostředním nebezpečím. První křížová výprava, která následovala, sestávala z několika armád „ozbrojených poutníků", pochodujících do Svaté země napříč Evropou. Když vpadli do roztříštěného islámského světa, dosáhli řady zdánlivě zázračných vítězství a dobyli samotný Jeruzalém. Toto první tažení křižáků spustilo dvě stě let trvající nelítostnou válku, jejíž stopy jsou v koloběhu dějin patrné dodnes.

 

Kniha První křížová výprava 1096-1099 – Dobytí Svaté země je z roku 2003 (The First Crusade 1096-99), má opět 96 stran, křídový papír a lepenou vazbu vázaných „sešitků". Autorem knihy je David Nicolle, ilustrace Christa Hook, český překlad Jana Zajícová, odborný posudek textu Hynel Votoček.

 

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 57:45 minut

Původní název: Crusades – The Knights of Christ

Český komentář: Tomáš Jirman

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Nastavení zvuku a titulků 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný