Filmexport Home Video – Hry a sny

Ve středu 10. prosince 2014 po mírném mixu ve vydavatelském plánu společnost Filmexport Home Video vydává za 99,- Kč další digipack Hry a sny. Poetický povídkový film z pera Ludvíka Aškenazyho.

Hlavním hrdinou obou příběhů je malý chlapec, který bydlí v Dlážděné ulici.

V prvním příběhu nazvaném Malá vánoční chlapec na Štědrý den okouzleně bloudí městem, zatímco v ulicích končí vánoční shon. A i když se ztratil, nepláče. Pražské obchody se už zavírají, ale výlohy krásně září do tmy. Rozmlouvá s náhodnými chodci, doprovodí domů holčičku s pivem a hraje si na opuštěném vánočním trhu. Když zaslechne koledy, začne mu být smutno. Zachrání ho příslušník SNB a odvede ho na strážnici, kde slouží se svým kolegou. Oba muži se cítí také opuštěni a při hře s chlapcem najdou rozptýlení. Přitom se jim podaří vyzvědět jeho adresu a odvedou ho domů. Nakonec se s ním neradi loučí.

Druhá povídka Milenci z bedny se odehrává v létě „až dozrají meruňky“. Na dvoře pavlačového domu stěhováci složili velkou bednu, s tím, že se k ní už někdo přihlásí. Ta se stane útočištěm milenců Mirka a Fanči. Zařízení „bytu“ namaluje Mirek na stěny křídou. Když bednu objeví chlapeček s holčičkou, chtějí v ní také bydlet. Mirek jim ji přenechá, když od nich dostane slib, že se vezmou. Děti si v bedně hrají na tatínka a maminku. Tatínek čte noviny a maminka mu posluhuje. Přitom jí ale svatba nejde z hlavy. Donutí chlapečka, aby s ní šel na radnici, kde se přidruží k opravdové svatbě. Po obřadu absolvují i svatební cestu se známým taxíkářem. Nakonec se vrátí unaveni domů. Výprask je nemine, ale o útočiště v bedně nepřišli.

Michal Staninec v roli malého chlapce dokázal zaujmout víc než jen dětským žvatláním a k výborným patří i herecké výkony vedlejších postav, například S. Neumanna coby dobráckého taxikáře, L. Peška v roli komedianta, E. Kohouta jako Inda Tondy nebo Martina Růžka hrajícího příslušníka SNB. Za povšimnutí také stojí neopakovatelné záběry staré Prahy, jaká už dnes neexistuje.

Na csfd.cz 73 procent: Neprávem pozapomenutý úsměvný pohled na dětský svět.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Lyrický / Povídkový

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1958

Délka: 89 minut

Kinopremiéra v ČR: 20. března 1959

Režie: Milan Vošmik

Asistent režie: Bohumil Svoboda, Eva Kubesová, Libuše Pražáková

Námět: Ludvík Aškenazy (povídky Vánoční sirotek, Manželé, Svatba)

Scénář: Ludvík Aškenazy

Technický scénář: Milan Vošmik

Produkce: Josef Ouzký, Jan Kadlec

Hudba: Svatopluk Havelka

Kamera: Josef Střecha

Asistent kamery: Bedřich Baťka, Vojtěch Kuthan

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: Milan R. Novotný, Brunclík Bohumír /zvukové efekty/

Architekt: Jan Zázvorka

Kostýmy: Miloslava Šmídová, Vilemína Skalická, Karel Postřehovský

Výtvarník: Jan Petrů, Vlastimil Švíbek

Masky: Gustav Hrdlička, František Novotný

Spolupráce: Jaroslav Krška

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina: Hanuš – Träger

Hrají: Míša Staninec (chlapeček Petr Vrba), Miluška Baliová (holčička), Stanislav Neumann (taxikář), Josef Kemr (muž s kaprem), Eman Fiala (lampář), Fanda Mrázek (popelář), Martin Růžek (staršina SNB Bedrna), Vladimír Hrubý (četař SNB Hájek), Eva Hrabětová (holčička), František Vnouček (pasažér), Eduard Kohout (Ind Tonda), Miloš Nesvadba (malíř Mirek), Miriam Hynková (dívka Fanča), Ladislav Pešek (komediant), Gustav Hrdlička (vrchní číšník), Terezie Brzková (babička), Jiří Pick (oddávající úředník), Ota Motyčka (Masopust), Marie Buddeusová (Masopustová), Miloslav Novák (prodavač jmelí), Lubomír Kostelka (fotograf), Josef Hlinomaz (stěhovák), Josef Vošalík (hlídač na vánočním trhu), František Černý (pasažér taxi), Lubomír Bryg (muž s kyticí), Jan Přeučil (ženich), Karel Höger (komentář), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný