Filmexport Home Video – Tanečnice

Po různých přesunech na konci minulého roku se ve středu 7. ledna 2015 stává prvním letošním titulem společnosti Filmexport Home Video za 99,- Kč digipack s filmem Tanečnice. Strhující kostýmní melodrama o baleríně, která dala přednost kariéře před rodinou.

Melodrama o životních osudech a uměleckém vzestupu dívky z dobré rodiny, která obětovala život tanci…

Příběh slavné primabaleríny se odehrává v 80. letech 19. století. Hlavní hrdinka Clo Satranová je sólovou tanečnicí. Vystupuje na předních evropských scénách, zatímco sestra vychovává její dceru. Když se bezcitná matka rozhodne svůj život změnit, zjistí, že ztratila to nejcennější – lásku svého dítěte.

tanecnice_01

Jinými slovy:

Mladá a krásná Clo odchází přes odpor své důstojné pražské rodiny k divadlu. Záhy získá místo sólové tanečnice v Drážďanech. Je velmi šťastná i v soukromém životě, neboť miluje baletního mistra Sašu a ten její lásku opětuje. Po velkém úspěchu dostává Clo nabídku do Bruselu. Saša nesnese myšlenku na rozchod a zastřelí se. Po jeho smrti zjistí Clo, že je těhotná. Bezradná napíše o pomoc sestře Marii, nadané pianistce. A Marie jí skutečně pomůže. Odjede za Clo a po čase se vrátí do Prahy s její dceruškou, kterou vydává za vlastní dítě. Jako svobodná matka ztratí v rodině úctu, lásku milovaného muže a zřekne se i kariéry. Clo zatím pokračuje úspěšně v umělecké dráze. Žije bouřlivým životem, v němž nechybí láska, obdiv mužů a sláva. Teprve, když se hlásí příznaky stáří, chce svou dceru zpět. Ale tehdy poprvé se mírná Marie vzbouří. Clo musí ustoupit a dcerka zůstává Marii. Nešťastná Clo se vrací k dřívějšímu životu…

Obrazovky z DVD

tanecnice_02_dvd

tanecnice_03_dvd

tanecnice_04_dvd

Snímek volně navazuje tématem i způsobem ztvárnění na Nočního motýla. Ve své době to byl jeden z nejnákladnějších snímků, který i po letech zaujme pečlivou dobovou výpravou a krásnými kostýmy, podtrhujícími půvab Marie Glázrové.

Na csfd.cz 68 procent: Povedené melodrama o světské slávě, mateřství a baletu.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1943

Délka: 94 minut (1:33:58)

Kinopremiéra v ČR: 5. listopadu 1943

Režie: František Čáp

Asistent režie: František Milič, František Růžička

Námět: Karel Mužík

Scénář: Jan Wenig, František Čáp

Produkce: Vilém Brož, Karel Šilhánek

Hudba: Roman Blahník, Jaroslav Jeremiáš

Kamera: Ferdinand Pečenka, Bruno Stephan

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: František Šindelář

Architekt: Jan Zázvorka

Kostýmy: Fernand Vácha

Choreografie: Jelizaveta Nikolská

Výtvarník: Prokop Pěkný

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Marie Glázrová (tanečnice Clo Satranová), Jiřina Štěpničková (Marie, sestra Clo), Růžena Nasková (paní Satranová, matka Marie a Clo), Terezie Brzková (hospodyně u Satranů Háta), Eduard Kohout (baron Maras, přítel a ctitel Clo), Karel Höger (baletní mistr drážďanské opery Saša Holberg / skladatel a korepetitor Arens), Gustav Nezval (princ Maxmilián ze Sylvánie), Vlasta Fabianová (princezna Marie Luisa z Palmonte), Jelizaveta Nikolská (primabalerína ND madame Richetti), Jan Pivec (konzervatorista Miloš Borský, ctitel), Karel Dostal (lékař drážďanské opery), Jaroslav Marvan (ředitel pražského Národního divadla Derman), Miloš Nedbal (divadelní ředitel Deval z Bruselu), Jiří Steimar (ředitel drážďanské opery Walter), Zvonimir Rogoz (učitel tance maestro Bondini), Bedřich Veverka (baron Franz von Reiter), K. Mátlová (Maruška, dcerka Clo, jako pětiletá), Eliška Kuchařová (Maruška jako šestnáctiletá), Nelly Gaierová (zpěvačka u Maxima v Paříži), Václav Pata (číšník u Maxima), Milada Matasová (baletka Stella), B. Nevolová (baletka), Josef Bělský (baron Schwarz, tajemník princezny Marie Luisy), Vladimír Řepa (kočí paní Satranové), Zdeněk Podlipný (kritik), Bohuš Rendl (Sebastian Kubeš, ctitel Clo), Marie Holanová (komorná u Clo), Jaroslav Sova (chlapeček), Jaroslav Orlický (komorník prince Maxmiliána), Jan Fifka (ředitel vídeňské opery), Antonín Zacpal (husar), Josef Sládek (divadelní zřízenec), Milada Horutová (návštěvnice vídeňské opery), Václav Piskáček (návštěvník vídeňské opery), Václav Voska (návštěvník vídeňské opery), Dalibor Pták (návštěvník vídeňské opery), Helena Smolová (návštěvnice vídeňské opery), Otakar Pařík (dirigent), Viktor Malcev (tanec za Karla Högra), Jelizaveta Nikolská (tanec za Marii Glázrovou), Karel Roden (sluha u Maxmiliána), Slávka Hamouzová (dívka ve společnosti), Míla Spazierová-Hezká (zpěvačka v kabaretu Chat noir), Elena Smirnovová (baletka), Baletní soubor Národního divadla a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

tanecnice_kapitoly_2

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Nastavení titulků

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný

Místo bonusů text před spuštěním filmu