Magic Box – Olga

Ve středu 14. ledna 2015 společnost Magic Box nabídne za 199,- Kč dokument Olga. Zpráva o sledování objekta, který odmítl vypovídat a dělal si, co chtěl.

Olga Havlová byla nejbližší a nejspolehlivější parťák Václava Havla, byla kamarádka, která nezkazila žádnou legraci, naopak ji vymýšlela, byla štědrou hostitelkou, vášnivou hráčkou a houbařkou, milovnicí přírody, ostrou glosátorkou, statečnou a pilnou disidentkou, byla ženou moudrou a věcnou, vždy s nohama na zemi a vždy svá. Byla to osobnost, která v roce 1990 založila Výbor dobré vůle, který pomáhá dodnes.

Olga Havlová by v červenci 2013 oslavila 80. narozeniny. Autor snímku režisér Miroslav Janek, který před několika lety dokončil rozpracovaný dokument Pavla Kouteckého Občan Havel, se rozhodl tímto filmem připomenout výjimečnou osobnost ženy, která stála od počátku při boku prezidenta Václava Havla. Film přináší velké množství dosud neznámých záběrů, fotografií a vyprávění. Olga je zde představena jako ostrá glosátorka, zásadová disidentka, štědrá hostitelka, jako žena věcná, nesnášející jakoukoliv okázalost, naopak milující jemný humor a říkající vždy to, co si myslí. Její přátelé potvrzují, že ani v roli první dámy svůj životní přístup nezměnila a zůstala stát pevně nohama na zemi. Jeden svět uvádí film ve světové premiéře.

Režisér o filmu: Nešlo nám o odhalování nových pravd a překvapivých skutečností. Ve filmu se s Olgou Havlovou potkáváme, vyslechneme útržky jejích vzpomínek a postřehů. Jedná se o snahu rekonstruovat osobnost prostřednictvím jejích životních postojů, představit dobu, ve které žila.

Hlavní slovo má ve filmu sama Olga Havlová

Na csfd.cz 66 procent: Konzervativní, snad až příliš povrchní pohled na život zcela výjimečné osobnosti.

olga_back

Žánr: Dokument

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2014

Délka:87 minut

Kinopremiéra v ČR: 15. května 2014

Režie: Miroslav Janek

Námět: Anna Freimanová

Scénář: Miroslav Janek

Dramaturgie: Hana Jemelíková

Produkce: Jarmila Poláková, Jan Krása

Kamera: Miroslav Janek

Střih: Tonička Janková

Zvuk: Vladimír Chrastil

Společnost: Film & Sociologie / Česká televize

Účinkují: Olga Havlová, Václav Havel, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky, audiokomentář pro nevidomé

Titulky: česky pro sluchově postižené, anglicky

Obraz: barevný / černobílý PAL DVD9 16:9

Bonus: Nepoužité scény, Trailer, Fotogalegie – Bohdana Holomíčka, Plakát