Bontonfilm – Operace Zlomený šíp

Hvězdná edice Bontonfilmu v pátek 7. května 2010 nabídne Johna Travoltu v roli padoucha ve filmu Operace Zlomený šíp za 69,- Kč. Americký akční trhák s jadernou zbraní.

Zlomeným šípem je ve vojenské terminologii označována ztracená nukleární zbraň.

Armádní piloti major Victor Deakins a kapitán Riley Hale jsou vysláni na přísně tajnou misi – zkušební let se dvěma jadernými střelami na palubě "neviditelného" bombardéru Sealth. Podle plánu měli simulovat přelet hranic, nikdo však netuší, že Deakins má vlastní plány. Nad utažskou pouští se zrádný pilot zbaví Hala, kterého po krátkém souboji katapultuje, potom shodí bomby do míst, kde čekají jeho komplicové a sám se katapultuje.

 

V Pentagonu je vyhlášen poplach. To, co původně vypadalo jako pouhá havárie, se ukazuje mnohem vážnějším problémem. Jaderné zbraně zmizely. A zatímco kapitán Hale se snaží přesvědčit o vážnosti situace strážkyni Národního parku Terry Carmichaelovou, Deakins postupuje podle dokonale připraveného plánu a s nadhledem likviduje jednu překážku za druhou.

Pobaveně přitom sleduje Halovu snahu získat zpět jaderné hlavice. Méně zkušený kolega ho však překvapí, když se mu podaří zmocnit auta převážejícího obě rakety a veden Terry zamíří s nimi k nedalekému měděnému dolu, kde chce nálože ukrýt. Netuší, že Deakins přeprogramoval rozbušku a při pokusu o zneškodnění raket jednu z nich aktivuje. Aby zabránil škodám, spustí hlavici do dolu, kde by její výbuch nenapáchal větší škody, ocitne se však s Terry v pasti, když nestačí důl opustit před Deakinsovým příchodem. Zatímco se v ohrožení života pokouší uniknout z podzemní prastarými štolami, Deakins se zmocní druhé bomby a oznámí Pentagonu požadavek na obrovské výkupné, jinak prý odpálí bombu v jednom z hustě obydlených měst.

 

Zatímco Deakins se zmocní Terry, Hale se dostane k plukovníkovi Wilinsovi pověřenému pátráním po Deakinsovi a bombách. Pomůže jim odhalit Deakinsovy plány a přesvědčí je, že ví, kde psychopatického vyděrače hledat. Ten mezitím míří v nákladním vlaku do Denveru a právě se chystá zabít Terry. Než to však stačí udělat, zaútočí na vlak Hale podporován Wilkinsem. Začíná rozhodující střetnutí.

 

Mírně nadprůměrně hodnocený akční snímek, ovšem jak diváci konstatují: Zlatá éra Johna Woo skončila s příchodem do Hollywoodu, na něj je to slabé a nudné.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1996

Délka: 104 minut

Původní název: Broken Arrow

Světová premiéra: 9. února 1996 – USA

Režie: John Woo

Scénář: Graham Yost

Produkce: Bill Badalato, Terence Chang, Joe Gareri, Christopher Godsick, Mark Gordon, Brad Lewis, Dwight H. Little, Michele Maples, Allison Lyon Segan

Hudba: Hans Zimmer

Kamera: Peter Levy

Střih: Joe Hutshing, Steve Mirkovich, John Wright

Kostýmy: Mary Malin

Společnost: Twentieth Century Fox Film Corporation / Mark Gordon Productions / WCG Entertainment Productions

Natáčeno: Barstow, Kalifornie, USA / Beverly Hills, Kalifornie, USA / Denton, Montana, USA / Fourways, Johannesburg, Gauteng, Jižní Afrika / Glen Canyon National Recreational Area, Utah, USA / Glen Canyon, Utah, USA / Lake Powell, Utah, USA / Lewistown, Montana, USA / Livingston, Montana, USA / Page, Arizona, USA / San Bernardino, California, USA / Victorville, Kalifornie, USA

Hrají: John Travolta (major Vic ‚Deak‘ Deakins), Christian Slater (kapitán Riley Hale), Samantha Mathis (Terry Carmichaelová), Delroy Lindo (plukovník Max Wilkins), Bob Gunton (Pritchett), Frank Whaley (Giles Prentice), Howie Long (Kelly), Vondie Curtis-Hall (Sam Rhodes), Jack Thompson (vedoucí), Vyto Ruginis (Johnson), Ousaun Elam (poručík Thomas), Shaun Toub (Max), Casey Biggs (Novacek), Jeffrey J. Stephen (Shepherd), Joey Box (Frakes), Jon W. Kishi (Daly), Myke Schwartz (Brandt), Jim Palmer (poručík Reed), Vince Deadrick Sr. (Jim), Charlie Brewer (McKeller), Gary Epper (Miller), Mario Roberts (Carl), J. N. Roberts (Moss), Kurtwood Smith (ministr obrany Baird), Daniel von Bargen (generál letectva Creely), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, polsky (lektor), maďarsky, turecky  

Titulky: česky, anglicky, polsky, maďarsky, turecky  

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný