Eusebius – Cesta k ráji

V řadě Film týdne přichází Eusebius v pátek 7. května 2010 s dramatem Cesta k ráji za 49,- Kč. Režie, scénář a hlavní role Sylvestr Stallone.

New York 1946. Tři bratři – Cosmo, Victor a Lenny Carboniové nežijí zrovna v přepychové čtvrti tohoto velkoměsta, nýbrž ve čtvrti chudiny. Chtějí se dostat z úplného dna na nejvyšší příčky pomyslného společenského žebříčku.

 

Cosmo je velkohubý gauner s citlivou duší, Viktor dříč a Lenny pracuje jako patolog. Jednou večer se nechá Viktor přimět Cosmou k tomu, aby nastoupil za 100 dolarů proti bitkářovi Big Glorimu. Viktor zápas vyhrává. Ted je už Cosmo přesvědčený o tom, že jeho silnější brat má budoucnost. Naléhá na něho, aby to zkusil v ringu.

 

Viktor souhlasí. Všechny vybojované peníze vrazí do vražedné hry podobné wrestlingu s Frankiem, známým jako hráčské monstrum. Viktor obecenstvu předvede zábavnou show, na které ukáže svoje kvality…

 

Slyův režijní debut je v zahraničí hodnocen spíš průměrně, u nás je kombinace sportovního retra a sociálního dramatu hodnocena podstatně lépe: Příběh bratrů ve vyhlášené Hell´s Kitchen má dobrou atmosféru, solidní herecké výkony a postrádá tisíckrát omleté klišé. A zajímavostí je herecká účast Toma Waitse.

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1978

Délka: 103 minut

Původní název: Paradise Alley

Světová premiéra: 22. září 1978 – USA

Režie: Sylvester Stallone

Scénář: Sylvester Stallone

Produkce: Arthur Chobanian, Edward R. Pressman, John F. Roach, Ronald A. Suppa, Jeff Wald

Hudba: Bill Conti

Kamera: László Kovács

Střih: Eve Newman

Společnost: Image Ten

Natáčeno: New York City, New York, USA

Hrají: Sylvester Stallone (Cosmo Carboni), Lee Canalito (Victor Carboni), Armand Assante (Lenny Carboni), Frank McRae (Big Glory), Anne Archer (Annie), Kevin Conway (Stitch), Terry Funk (Frankie the Thumper), Joyce Ingalls (Bunchie), Joe Spinell (Burp), Aimée Eccles (Susan Chowová), Tom Waits (Mumbles), Chick Casey (vrátný), James J. Casino (barman v Paradisu), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 1.0 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: vychází na DVD, Bioscop uvádí v kinech