Bontonfilm – Já, mé druhé já a Irena

Dalším příspěvkem utěšeně se rozrůstající Hvězdné edice Bontonfilmu bude v pondělí 10. května 2010 buranská komedie Já, mé druhé já a Irena za 69,- Kč.

Naivní a prostý policista Charlie žije skromným životem. Je to dobrácký, tvrdě pracující chlapík vždy ochotný pomoci, který je u policie už 17 let.

Před osmnácti lety se oženil s výjimečně inteligentní dívkou, která mu však byla nevěrná s nedůtklivým černým trpaslíkem, profesorem molekulární genetiky a prezidentem jedné z poboček Mensy. Když se jí narodila černá trojčata, opustila je i Charlieho a utekla se svým milencem. Charlie se o děti postaral a vychoval je. Vyrostli z nich hromotluci, kteří se sice zabývají kvantovou fyzikou, přitom jsou však velmi vulgární. Jako jediní však Charlieho respektují. Ostatní si z málo chápavého policisty dělají legraci a zcela ignorují jeho příkazy.

 

Jednoho dne však nahromaděný vztek exploduje a promění naivního Charlieho ve všeho schopného Hanka, který si rázně vyřídí účty se všemi, kteří ho předtím urazili. Hank – jeho druhé já – je agresivní, pije jako duha a rád se pere.

Charlie dostane sice od psychiatra léky na svou rozdvojenou osobnost, jeho nadřízený, plukovník Parington, je však odhodlán zbavit se ho jednou provždy. Pověří ho proto úkolem doprovázet do New Yorku zadrženou sedmadvacetiletou Irenu, která má svědčit proti mafiánovi Dickiemu Thurmanovi. Ten je pochopitelně odhodlán se nepohodlné svědkyně zbavit. Ireně se podaří uniknout prvnímu zabijákovi a najít Charlieho, kterého poprosí o pomoc.

 

Je jediný, komu může věřit, protože Thurman zcela ovládá zkorumpovanou policii. Charlie se s ní vydá na cestu, zapomene si však prášky na svou schizofrenii. Když je vzápětí napadne detektiv Gerko, který pracuje pro mafiána, promění se Charlie v Hanka a hravě si s útočníkem poradí. Zrádný Partington mezitím obviní Charlieho z Irenina únosu a vyhlásí po něm pátrání. Charlie si troufne na čtyři svalnaté dělníky u benzínky, nepromění se však v Hanka a skončí v nemocnici. Dvojice se sbližuje a Charlie vypráví dívce o své nemoci i jejích příčinách.

 

Mírně nadprůměrně hodnocená komedie sedne jak komu, stejně jako její hlavní představitel: Skvělý výkon Jima Carreyho, můžu se u toho smíchy potrhat! versus Po této vskutku trapné a nezábavné komedii jsem bratry Farrelly naprosto odepsal, měli vydat manuál, aby divák věděl, kdy a čemu se má zasmát.

Žánr: Dobrodružný / Komedie

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Délka: 112 minut

Původní název: Me, Myself & Irene

Světová premiéra: 15. června 2000 – USA

Kinopremiéra v ČR: 14. září 2000

Režie: Bobby Farrelly, Peter Farrelly

Scénář: Peter Farrelly, Mike Cerrone, Bobby Farrelly

Produkce: Mark Chrapentier, Bobby Farrelly, Peter Farrelly, Linda Fields, Marc S. Fischer, Clem Franek, Patrick Healy, Kris Meyer, J. B. Rogers, Tom Schulman, Bradley Thomas, Charles B. Wessler

Hudba: Lee Scott, Pete Yorn

Kamera: Mark Irwin

Střih: Christopher Greenbury

Kostýmy: Pamela Withers

Společnost: Twentieth Century Fox Film Corporation / Conundrum Entertainment

Natáčeno: Burlington, Vermont, USA / Colchester, Vermont, USA / Essex Junction, Vermont, USA / Galilee, Rhode Island, USA / Jamestown, Rhode Island, USA / Johnson, Vermont, USA / Middlebury, Vermont, USA / Milton, Vermont, USA / Narragansett, Rhode Island, USA / Newport, Rhode Island, USA / South Burlington, Vermont, USA / Town Hall, Williston, Vermont, USA / Waterbury, Vermont, USA

Hrají: Jim Carrey (Charlie Baileygates/Hank Evans), Renée Zellweger (Irene P. Watersová), Anthony Anderson (Jamaal), Mongo Brownlee (Lee Harvey), Jerod Mixon (Shonté Jr.), Chris Cooper (poručík Gerke), Michael Bowman (Whitey), Richard Jenkins (agent Boshane), Robert Forster (plukovník Partington), Mike Cerrone (Stubie), Rob Moran (parašutista Finneran), Daniel Greene (Dickie Thurman), Tony Cox (řidič), Andrew Phillips (Lee Harvey v 9 letech), Jeremy Maleek Leggett (Jamaal v 9 letech), Justin Chandler (Shonté Jr. v 9 letech), Zen Gesner (agent Peterson), Steve Sweeney (soused Ed), Traylor Howard (Layla), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 maďarsky, 5.1 polsky, 5.1 rusky, 2.0 česky, 2.0 turecky

Titulky: česky, anglicky, maďarsky, polsky, rusky, turecky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: