ABC – Avencast – Zrození čaroděje

Nějak v poslední době opravdu nechápu smysl reklam a upoutávek, když se posléze na pultech stejně objevují zcela jiné než inzerované tituly. Místo studené války nás ABC v úterý 11. května 2010 vydanou hrou přenáší do světa fantazie, neb místo Cold War je v prodeji za 49,- Kč hra Avencast – Zrození čaroděje (Rise of Mage)

Překvapivě zajímavé a hratelné akční RPG z roku 2007, které oplývá kvalitním bojovým systémem, humorem i svižnými hádankami. Nejčastěji přirovnáváno ke hrám, jako je Diablo či Titan Quest. 

 

Jak sám název, resp. hlavně podtitul, napovídá, ztvárníte v této hře roli mága. Konkrétně se stanete kouzelnickým učněm na věhlasné akademii známé jako Avencast. Na své cestě budete muset vyřešit celou řadu různých úkolů, při kterých zdokonalíte své schopnosti a dovednosti v mnoha oborech, včetně výroby lektvarů, zacházení se zbraněmi nebo umění boje. V akademii Avencast však není vše tak, jak se na první pohled zdá. Když dojde k jejímu napadení hordami démonů, ocitne se v sázce přežití celého světa. Na vás tedy bude hrozbu definitivního konce odvrátit, přičemž si budete moci pomoci více než 60 bojovými chvaty a kouzly či více než stovkou různých předmětů a částí vybavení. Nepřáteli vám budou potvory jak z hororu. Avencast: Rise od the Mage nabízí spolu s poutavým příběhem také mnoho hodin zábavy. 

 

Dovednosti hlavního hrdiny se omezují na mlácení (reprezentované směrem krvavé magie) a kouzlení (které má pod palcem magie duše). Pak je tu ještě speciální třetí třída vyvolávání, umožňující povolat pohůnky, kteří za vás rádi položí krk. Jedna postava tak může kombinovat hned několik klasických povolání. 

 

Kvalitu té či oné dovednosti ovlivňují body získané s přechodem na vyšší level. Dostanete jich pokaždé deset a kromě čtyřech základních atributů (životy, mana, krvavá magie, magie duše) si s nimi odemykáte nová kouzla a schopnosti. Systémjednoduchý a pro všechny hráče přístupný. 

 

V rámci bojového systému levým tlačítkem myši mlátíte, pravým sesíláte kouzla. Základním stavebním kamenem jsou komba, kdy stisknutím příslušného pořadí šipek společně s jedním či druhým tlačítkem myši vyvoláte kouzlo nebo úder, který jste si odemkli ve stromu dovedností. Je to bohužel dost těžkopádný způsob. Naštěstí lze komba obejít mačkáním „efkových“ kláves, na která jsou kouzla také navolená. Bohužel toto nastavení nelze nijak změnit a jejich nedostupnost způsobuje nekonformnost soubojů, což je u tohoto typu hry docela problém. 

 

Taktické myšlení je v této hře doslova nezbytné. Je třeba mít v oku vzdálenost nepřítele a vědět, jak rychle jste schopni vyvolávat své akce, jak moc na protivníka zapůsobí apod. Jelikož budete trpět neustálým nedostatkem léčiv, připravte se občas na zbabělý útěk, který je stále lepší než smrt. Nablízko nepřátelé způsobují poměrně velké škody, na dálku se jejich výpadům přece jen lépe uhýbá a na souboje, tedy kouzlení, máte mnohem víc času. Avencast působí jako vcelku obtížná hra, což ocení především milovníci výzev. 

 

Avencast navíc neumožňuje volně ukládat, což popravdě nepatří k jeho největším přednostem. Automatické ukládání by klidně mohlo být častější – takhle jsou některé úseky až příliš obtížné.