Codi – Slavná letadla USAF a NAVY (2. díl)-Boeing B-17 Flying Fortress/Grumman F6 Hellcat

Codi představí ve čtvrtek 13. května 2010 za 49,- Kč další Slavná letadla USAF a NAVY (2. díl) – Boeing B-17 Flying Fortress / Grumman F6 Hellcat

Kapitoly B17 

Boeing B-17 Flying Fortress

 

 

 

Kdyby někdo vypsal soutěž o nejznámější americké letadlo druhé světové války, Boeing B17 – Flying Fortress – Létající pevnost by určitě obsadil nejpřednější místo. Čtyřmotorový strategický bombardér, který byl v roce 1935 rychlejší a výkonnější, než všechny stíhačky té doby, o deset let později ve formacích o tisíci letadlech z výšek osmi kilometrů drtil nacistické Německo. Stal se symbolem amerického vojenského úsilí v Evropě za druhé světové války. Jeho posádky ho milovaly i zatracovaly, ale nikdy jim nebyl lhostejný. Především díky jejich úsilí se bombardéry B17 staly během těžkých bojů na obloze Evropy a Tichomoří dokonalou legendou.

 

Kapitoly Hellcat

 

Grumman F6F Hellcat 

 

 

 

F6F Hellcat byl americkou námořní stíhačkou, která vznikla vlastně z nouze, když měla jen pomoci rychle překonat technickou převahu japonských Zer. Ale génius jeho konstruktérů a výkonnost amerického leteckého průmyslu z něj udělaly nejdůležitější stíhací letoun amerických letadlových lodí po dva poslední roky války v Pacifiku. Během operací u Gilbertových a Marshallových ostrovů, v bitvě o Filipínské moře a v zálivu Leyte americké námořní stíhačky Hellcat zcela smetly své japonské protivníky. Jeho rakety a pumy děsily Japonce v džunglích i na lodích, zato zachránily mnoho životů amerických mariňáků. Z nouzového řešení se Hellcat stal triumfem. 

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Délka: 2×27 minut (26:06 + 26:06)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné  

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: z nabídky Codi