Blesk – Kdo nastaví kůži

Série francouzské klasiky z nabídky katalogu H.C.E. s logem Blesku pokračuje, ve čtvrtek 13. května 2010 opět Alain Delon (ve svém vlastním režijním debutu) ve filmu Kdo nastaví kůži za 59,- Kč. Bývalý policejní inspektor pátrá po ztracené slepé dívce a odhaluje při tom řadu závažných kriminálních deliktů.

Inspektor Choucas odešel od policie a zvolil si profesi soukromého detektiva. Jeho nejnovější úkol vypadá na první pohled banálně: jednoho dne za ním přijde paní Pigotová, že se jí před měsícem ztratila nevidomá dcera Marta a policie nic neudělala. Vyšetřovatelé se domnívají, že utekla z domova.

Detektiv se případu ujímá, brzy ho ale navštíví muž jménem Pradier, který se snaží detektiva přesvědčit, že dívka utekla s milencem do ciziny. Policií je nabádán, aby jen sebral peníze. To je mu proti srsti. Brzy se ale ukazuje, že případ je mnohem závažnější.

Paní Pigotová je zastřelena a zanedlouho poté je sám detektiv unesen. Podaří se mu uniknout a zabít přitom Pradiera, vzápětí se však ocitá v dalším ohrožení života, když se ho pokusí zabít komisař Madrier, který vyšetřuje případ Pigotové.

Inspektor má tvrdé protivníky, nechávají za sebou mrtvoly a podezření z vražd padá na něho. Je pevně rozhodnut přijít tomu rozsáhlému komplotu na kloub, musí se však skrývat. V té těžké situaci má pouhé dva pomocníky: někdejšího penzionovaného kolegu Haymanna a krásnou vdanou sekretářku Charlottu.

Když je unesena Charlotta, aby posloužila jako rukojmí, vymlátí detektiv adresu jejího věznění z muže, který přišel, aby ho donutil pátrání ukončit. Společně s Haymannem ji osvobodí a pak se vydá za komisařem Cocciolim, aby od něj získal další informace.

S jejich pomocí se pak dostane na stopu sanatoria Zelený kopec. Podaří mu proniknout dovnitř jako jeden z pacientů a během dalšího pátrání přijde na stopu gangu, který ve velkém obchoduje s heroinem a má základnu a laboratoř právě v sanatoriu. Při pátrání v sanatoriu je však odhalen a znovu musí bojovat o život…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Hodnocení kolem 70 procent: Určitě ne špatný, poměrně rutinně napsaný a natočený kriminální thriller, který si Delon vyloženě připravil na tělo. Neskutečně zamotané, přibývají další a další jména, až to vypadá, že do případu je zapletená celá Francie. Postavy se svou suverenitou blíží komiksovým postavám superhrdinů. Všechny se příběhem i v těch nejvypjatějších situacích pohybují s naprostým klidem, hraničícím téměř s nudou a nezájmem.

Žánr: Akční / Krimi / Thriller / Romantický

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1981

Délka: 103 minut

Původní název: Pour la peau d’un flic

Světová premiéra: 9. září 1981 – Francie

Režie: Alain Delon

Námět: Jean-Patrick Manchette (román „Que d’os“)

Scénář: Alain Delon, Christopher Frank

Hudba: Sidney Bechet, Oscar Benton

Kamera: Jean Tournier

Střih: Michel Lewin

Kostýmy: Marie-Françoise Perochon

Společnost: Adel Productions

Hrají: Alain Delon (Choucas), Anne Parillaud (Charlotte), Daniel Ceccaldi (Coccioli), Jean-Pierre Darras (komisař Chauffard), Xavier Depraz (Kasper), Jacques Rispal (profesor Bachhoffer), Gérard Hérold (Pradier), Pierre Belot (lékárník Jude), Annick Alane (Isabelle Pigotová), Pascale Roberts (Renée Mouzon), Jean Barney (posměváček), Etienne Chicot (posměváček), Willy Holt (muž, který zabil Fanch Tanguy), Michel Auclair (Haymann), Michel Berreur (Pérez), Philippe Castelli (barman Jean), Max Desrau (kapitán Melis-Sanz), Sophie Leboisselier, Marie Marczack (žena v kasinu), Jacques Pisias (komisař Madrier), Danielle Rocca, Arielle Séménoff (Marthe Pigotová), Brigitte Lahaie (zdravotní sestra), Pascale Vital, Dominique Zardi, Mireille Darc, Henri Attal, a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, 2.0 česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: upoutávky na tituly HCE před samotným menu, jinak nic