Filmexport Home Video – Jánošík

V pátek 14. května 2010 přináší Filmexport Home Video příběh z krajů, které jsou pro nás dnes zahraničím. Za 59,- Kč bude ke koupi Jánošík ve verzi, která se pro pozdější zpracování stala inspirací. Již druhé a mimořádně zdařilé zpracování legendárního příběhu o slovenském lidovém hrdinovi s výrazným výkonem Pal’o Bielika v titulní roli Jury.

Postava Juraje Jánošíka, slovenského zbojníka, který "bohatým bral a chudým (částečně) dával" a který v pouhých 25 letech skončil roku 1713 v Liptovském Mikuláši pověšen na hák, zdomácněla dávno v českých čítankách i na filmovém plátně. Jako první přivedl tohoto spravedlivého rebela do české kultury v roce 1910 dramatik Jiří Mahen.

Podle jeho divadelní hry vznikl v roce 1921 nejdříve němý film s Theodorem Pištěkem, a v roce 1935 pak verze režiséra Martina Friče. Mahen byl přizván jako poradce k práci na scénáři (M. Frič, Karel Hašler), na výtvarném vyznění filmu se pak vedle kameramana Ferdinanda Pečenky významně podílel i fotograf Karel Plicka.

 

Hlavního hrdinu vytvořil ve Fričově filmu urostlý slovenský herec Paľo Bielik, který se k postavě Jánošíka vrátil na počátku 60. let – ovšem to už jako režisér další, tentokrát dvoudílné a barevné verze.

Jánošík Martina Friče patří k vrcholům naší filmové tvorby 30. let. Na svou dobu klade velký důraz na děj a tempo, graduje napětí – i když nechává prostor i lyrickým scénám.

Martin Frič získal za tento film čs. filmovou cenu za rok 1936 a Ferdinand Pečenka cenu za nejlepší kameru. Jánošík byl příznivě přijat mezinárodní filmovou kritikou při svém uvedení na benátském Biennale a ještě v témže roce byl prodán do 32 států. Jde tak o jediný čs. film z celého období první republiky, který úspěšně pronikl do všech velkých evropských i mimoevropských zemí. V Jánošíkovi lze jak po stránce umělecké, tak i po ekonomicko – výrobní spatřovat ojedinělý pokus o realizaci v pravém slova smyslu československého filmu.

 

Píše se rok 1711. Ves Terchová a celé její okolí trpí pod krutou nadvládou hraběte Šándora Révayie. Starému Jánošíkovi zemře žena. Aby mohl připravit pohřeb, nejde Jánošík pracovat na panské a za trest je odvlečen do vězení a tam ubit. Právě v té době se vrací ze studií syn Juro a jeho milá Anka mu vše v slzách vypráví.

Juro hraběte potrestá a odejde do hor. Postupně ho následují další muži, postižení hraběcí zvůlí, a začínají se mstít pánům. Vrchnost vydá na Jánošíka zatykač a vypíše odměnu. Lid však zbojníka miluje a tak se mu stále daří unikat.

Po dvou letech se hraběti přece jen podaří Jánošíka chytit i s jeho druhy za pomoci dvou zrádných žen – staré hostinské a lstivé cikánky. Jánošík jde navštívit Anku, ale tu vězní hrabě. Jeho družina je mezitím v hostinci zajata a vojáci čekají už jen na něho. Jánošík zradu odhalí a neunikne jen proto, že hostinská mu nasype pod nohy hrách. Je odsouzen k trestu smrti pověšením na hák. Dříve než na něj sám vyskočí, naposledy si zazpívá a zatančí.

 

A ještě oficiální text:

Roku Pána 1711, keď sa Jánošík vracal zo štúdií v Trnave domov do Terchovej, našiel matku mŕtvu a otca na smrť zbitého. Postrach kraja, gróf Šándor Révayi, kázal jeho otca zbiť na dereši. Jánošík opúšťa svoju milú Aničku a ide do hôr pomstiť sa pánom. Následujú ho aj iní a všetci majú jedinú myšlienku: trestať pánov za ich neľudskosť, panovačnosť a krivdy, páchané na chudobnom slovenskom ľude. Veď títo páni nielen, že vycicávali ľud, ale bili ho a mučili, kedy sa im len zapáčilo. Jánošík a jeho druhovia šli proti pánom smelo. Rozháňali im stáda, pálili majere a škodili im, kde len mohli. Neboli to zločinci, ale hrdinovia, ktorí brali pánom, aby mohli chudobným rozdávať.  

Žánr: Drama / Historický / Dobrodružný / Poetický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1935

Délka: 73 minut

Premiéra v kinech ČR: 17. ledna 1936

Režie: Martin Frič

Námět: Jiří Mahen (divadelní hra)

Scénář: Martin Frič, Karel Hašler, Štefan Letz, Ivan J. Kovačevič

Produkce: Karel Hašler

Kamera: Ferdinand Pečenka

Hudba: Miloš Smatek

Střih: Martin Frič

Zvuk: František Šindelář

Architekt: Štěpán Kopecký

Choreografie: Joe Jenčík

Výtvarník: A. Huňková, Arnold Reimann

Odborný poradce: Karel Plicka, Jozef Cincík

Společnost: Lloyd

Hrají: Paľo Bielik (Jánošík), Zlata Hajdúková (Anka), Andrej Bagar (Šándor), Theodor Pištěk (Andrej Mariássi, hrabě Markušovský), Ján Borodáč (soudce), Elena Hálková (Zuzka), Filip Dávidík (Janíčko), Vladimír Majer (velitel pandurů), Marie Skálová-Lamošová (hraběnka), Alois Peterka (hrabě Béla Révay), Marie Strejciusová (cikánka), Jaroslav Marvan (pandur), Rudolf Bachlet (Jánošíkova družina), Mirko Eliáš (Jánošíkova družina), Hollý Martin st. (Jánošíkova družina), Jan W. Speerger (Jánošíkova družina), Jindřich Plachta (Jánošíkova družina), Frank Rose-Růžička (Jánošíkova družina), L.H. Struna (Jánošíkova družina), Jan Sviták (Jánošíkova družina), Rudo Uhlár (Jánošíkova družina), Martin Valenta (Jánošíkova družina), Otto Zahrádka (Jánošíkova družina), Roza Schlesingerová (baba zrádkyně), Jaroslav Sadílek (ceremoniář), F.X. Mlejnek (pandur), Alfred Baštýř (host na slavnosti), Darja Hajská (slečna na slavnosti), Julius Baťha (pobočník hraběte Markušovského), Mária Bancíková (vesnická žena), Štefan Letz, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 slovensky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný, takže minule šlo asi o "omyl", tentokrát jsou zase v původním vydání obsažené slovo historika, fotografie, biografie a filmografie důsledně odstraněny