Atypfilm – Jánošík 1. díl

Atypfilm na svých stránkách oznámil plán na polovinu měsíce již před časem, ovšem buďme opatrní a řekněme, že od čtvrtka 13. listopadu 2008 by na pultech měl být (a nakonec i opravdu byl) další film z jejich katalogu a to Jánošík – 1. díl v ceně 49,- Kč. Bohatým bral a chudým dával… Nesmrtelná lidová legenda na filmovém plátně.Druhý díl vyjde ve čtvrtek 20. listopadu 2008.

O mladíkovi, který našel odvahu změřit nerovné síly s ozbrojenou mocí. O muži, který naučil lidi, sužované bídou a sadistickou tyranií, doufat v pozemskou spravedlnost. Když byl roku 1713 popraven, bylo mu 25 let, přesto už toho stačil tolik, že se stal věčnou legendou.

Příběh o slovenském mladíkovi vzdorné povahy a silných morálních zásad Juraji Jánošíkovi. V první části velkorysé historické fresky prožijeme s malým Jánošíkem dětství a dobu kněžských studií. Zatímco v rodné vesnici řádí epidemie a panská zvůle, dozvíme se o smrti děda, kterého Jánošík velmi miloval, a malého bratra. Také o zvůli hraběcího syna Aurelia, který chtěl zhanobit Jánošíkovu kamarádku z dětství Terezu a o revoltě Jánošíkova otce, která měla za následek zapálení rodné chalupy panskými dráby, v jejíchž plamenech uhořela Jánošíkova matka. Nakonec svou smrt nalezl i Jánošíkův otec, krutě umučený v hraběcí temnici. Jánošík, který se vrátil ze studií a nenašel doma nikoho, pohřbil zuboženého otce a přísahal pomstu. Poté, co zapálil několik hraběcích majetků, odešel do hor, kde stráví zbytek života, aby spolu s dalšími muži pomstili panskou zvůli. Stává se z něj zbojník, který se pouští do nerovného boje s vrchností. Jeho zbojnická družina se utěšeně rozrůstá a Jánošík se stává postrachem i nadějí.

Nesmrtelná legenda o zbojnickém hrdinovi Jánošíkovi, který bohatým bral a chudým dával, je stále vděčným námětem různých uměleckých zpracování. Třetí filmová verze, která byla natočena na Kolibě v letech 1962-63, vznikla u příležitosti 250. výročí Jánošíkovy smrti. Námět, scénář i režie této velkolepé historické fresky jsou dílem Paľo Bielika – původního hereckého představitele Jánošíka z české Fričovy filmové verze z roku 1935. Zajímavé je, že hlavní roli nesvěřil zkušený herec žádnému z profesionálů, ale mladému lékaři z Iľavy, Františku Kuchtovi. Neokoukaná tvář tak vtiskla celému filmovému vyprávění silný, realistický nádech.

Velkorysý projekt, natáčený v exteriérech slovenských hor, s velkou účastí komparsu, náročnými scénickými stavbami (důmyslná zařízení Jánošíkova "lágera") a s účastí plejády vynikajících slovenských herců, patří k pokladům slovenské kinematografi

Žánr: Historický

Země původu: Slovensko

Rok vzniku: 1963

Délka: 70 minut

Premiéra v kinech ČR: 30. srpna 1963

Režie:  Paľo Bielik

Scénář: Paľo Bielik

Produkce: Vladimír Zimmer

Hudba: Tibor Andrašovan

Kamera: Vladimír Ješina

Společnost: Studio hraných filmů Bratislava – Výrobní skupina: 2. tvorivá skupina Jána Mináča

Natáčeno: Malá Fatra – Vrátná dolina, Slovensko / Malá Fatra – Gaderská dolina, Slovensko / Milotice na Moravě / Štefanová, Slovensko / Bratislava, Slovensko

Hrají: František Kuchta (Jura Jánošík), Karol L. Zachar (děd), Jaroslav Rozsíval (Jánošíkův otec), Magdalena Lokvencová (Jánošíkova matka), Lucia Poppová (Tereza), Dušan Blaškovič (Surovec), Ctibor Filčík (Hrajnoha), Ondrej Jariabek (Gajdošík), Eduard Bindas (Aurel), Elena Latečková (Prepelica), Viliam Záborský (dráb Zubor), Martin Gregor (gróf Dolinayi), František Dibarbora (soudce Očkayi), Vilma Jamnická (slepá babka), Milan Jablonský (Béla Dolinayi), Eva Jurigová (Tereza jako dítě), Peter Krivosudský (Ilčík jako dítě), Ján Kramár (Zvaroň), Martin Ťapák (Uhorčík mladší), Jozef Kroner (otec Uhorčík), Vojtech Brázdovič (Ilčík), Andrej Bagar (gróf Žurayi), Samuel Adamčík (páter Domanič), Vladimír Černý (Jánošík jako dítě), Juraj Paška ml. (gróf Čemičayi), Jozef Hanúsek (gróf Lasicayi), Vladimír Kostovič (Michalec), Ernest Pauš (Belko), Ján Géc (Suroň), Ján Rybárik (Šabla), Ernest Kostelník ("čert" – gróf)

Údaje o DVD v tuto chvíli neznámé: 

Zvuk: 

Titulky: 

Obraz: 

Bonus: