Bontonfilm – Taxi

Ediční řady se nám množí a štěpí, nicméně ve známé obálce Hvězdné edice Bontonfilmu bude v pondělí 17. května 2010 ke koupi Taxi za 69,- Kč. Ovšem není Taxi jako Taxi. Amerika prostě potřebuje každý film ve svém vlastním provedení, byť to většinou nedopadne nejlíp.

Belle Williamsová je ďábel rychlosti. Krásná, neústupná a sexy taxikářka, proslulá tím, že se ulicemi New Yorku zásadní řítí rychlostí přesahující 150 km v hodině v jejím předělaném taxíku. Ne nadarmo si vysloužila titul nejrychlejší New Yorský řidič. Chce se stát automobilovou závodnicí, ale plány ji překazí jeden zákazník.

 

Andy Washburn je mladý, sympatický detektiv, jeden z nejlepších, které v New York má, ale bohužel zároveň jeden z nejhorších řidičů, kterého kdy město zažilo. Andy je na horké stopě gangu lupiček, který vykradl banku v čele s nádhernou Brazilkou Vanessou.

 

Washburn přemluví Belle, aby mu pomohla čtveřici chytrých zlodějek dopadnout. Chladnokrevná taxikářka a sebevědomý policista se společně pouští do napínavé hry na kočku a na myš a snaží se vypočítavé dívky přelstít.

 

Belle dostala oficiálně povolení porušovat veškeré zákony při své jízdě. Zběsilá honička může začít, pokud se ovšem Belle a Washburn mezitím nezabijí navzájem.

 

Hodnocení se sotva blíží spodní hranici 40 procent: Krást se nemá! Jenom trapný klon (včetně dialogů) s inverzí pohlaví. Modelky v roli vykradaček bank, to je tak v kostce vše, co se dá v tomhle filmu vidět…

 

Žánr: Akční / Komedie / Krimi

Země původu: USA / Francie

Rok vzniku: 2004

Délka: 97 minut

Původní název: Taxi

Světová premiéra: 6. října 2004 – USA

Kinopremiéra v ČR: 16. září 2004

Režie: Tim Story

Námět: Luc Besson

Scénář: Robert Ben Garant, Thomas Lennon, Jim Kouf

Produkce: Luc Besson, Steve Chasman, Ira Shuman, Robert Simonds, Aaron Wilder

Hudba: Christophe Beck, Tim Boland

Kamera: Vance Burberry

Střih: Stuart Levy

Kostýmy: Sanja Milkovic Hays

Společnost: Twentieth Century Fox Film Corporation / Europa Corp. / Robert Simonds Productions

Natáčeno: Los Angeles, Kalifornie, USA / New York, USA / Phoenix International Raceway – 7602 S. Avondale Boulevard, Phoenix, Arizona, USA

Hrají: Queen Latifah (Isabelle ‚Belle‘ Williamsová), Jimmy Fallon (Andrew ‚Andy‘ Washburn), Henry Simmons (Jesse), Jennifer Esposito (pručík Marta Robbinsová), Gisele Bündchen (Vanessa), Ana Cristina De Oliveira (rudovláska), Ingrid Vandebosch (třetí zlodějka), Magali Amadei (čtvrtá zlodějka), Ann-Margret (paní Washburnová), Christian Kane (agent Mullins), Boris McGiver (Franklin), Adrian Martinez (Brazilec), Joe Lisi (pan Scalia), Bryna Weiss (paní Scaliová), GQ (poslíček), Joey Diaz (Freddy), Rick Overton (muž v taxíku), John Rothman (obchodník), Mike Santana (mladý dealer), Herman Chavez (hráč domina), Lou Torres (upocený dealer), Sixto Ramos (škubající se dealer), Mario Roberts (třetí dealer), Jamie Mahoney (Kid), Amanda Anka (policistka), John Duerler (policista), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, polsky, turecky

Titulky: česky, anglicky, arabsky, chorvatsky, řecky, hebrejsky, portugalsky, polsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Komentář režiséra Tima Storyho, Vystřižené scény, Film o filmu, Světla ramp, kamera a efekty, Cestovní průvodce: Jimmy Fallon, Rozjetá komedie: TAXI, Krásní zločinic (hudební sestřih)