Filmexport Home Video – Filmy k maturitě 5 (Divá Bára + Měsíc nad řekou + Muži v offsidu + Ztracenci)

Ve čtvrtek 12. února 2015 společnost Filmexport Home Video za 169,- Kč opět nabízí hromadné balení opakovaných DVD pod záminkou přípravy ke zkoušce z dospělosti – koupit bude možno Filmy k maturitě 5. Filmová zpracování základních děl české literatury.

Čeká vás brzy maturita z českého jazyka a literatury? Potřebujete si rozšířit své obzory? Sestavili jsme pro vás kolekci filmů, které vznikly podle slavných literárních předloh. Představuje základní díla české literatury, které vás u maturity neminou, a jistě bude skvělým pomocníkem k maturitní zkoušce.

Divá Bára

ČR, 1949, 79 min., čb

Bára je svou povahou odlišná od zaostalých a pověrčivých vesničanů, kteří ji nemají rádi, a tak se Bára přátelí pouze s Eliškou, farářovou schovankou. Jednoho dne vystraší Eliščina nápadníka u hřbitova a je za to lidmi pronásledována až do márnice, kde ji zavřou. V zápětí však márnice začne hořet…

Film natočil Vladimír Čech podle stejnojmenné povídky Boženy Němcové.

Měsíc nad řekou

ČR, 1953, 100 min., barevný

Mimořádná adaptace divadelní hry Fráni Šrámka s vynikajícími hereckými výkony je příběhem z malého městečka. Líčí tichou rezignaci Jana Hlubiny, kdysi nejlepšího studenta místního gymnázia, který však podlehl tlaku vnějších okolností, zklamal naděje v sebe kladené a uvízl v městečku jako papírník.

Divadelní hru Fráni Šrámka do filmové podoby převedl Václav Krška.

Muži v offsidu

ČR, 1931, 93 min., čb

Rivalita dvou fanoušků fotbalových klubů skončí roztržkou a pořádkovou pokutou, ale současně nečekaně propojí osudy několika lidí. Když fotbal zůstane na trávníku, nadejde čas vzájemného pochopení i pomoci potřebnému v nesnázích…

Snímek Svatopluka Innemanna natočený podle románu Karla Poláčka.

Ztracenci

ČR, 1956, 80 min., čb

Film zachycuje atmosféru 18. stol. za vlády Marie Terezie v době prusko-rakouské války. Přiblíží osudy tří tereziánských vojáků – tří ztracenců – a odsuzuje válečné vraždění a podstatu samotné války.

Předlohou filmu, který režíroval Miloš Makovec, byla povídka Aloise Jiráska.