Filmag válka film – Noc nad Chile

Po TV seriálech přichází v podání Filmagu v úterý 18. května 2010 za 45,- Kč v ediční řadě Válka film řada na „normální" kinofilm Noc nad Chile. Unikátní drama, které autentickým a syrovým způsobem zachycuje krvavé události spojené s nástupem chilského diktátora Pinocheta k moci.

Píše se 11. září 1973 a armádní jednotky vedené generálem Pinochetem právě zaútočily na prezidentský palác, aby násilně převzaly moc od stávajícího prezidenta. Byla vytvořena junta, která okamžitě pozastavila platnost ústavy, rozpustila parlament, zavedla přísnou cenzuru a znemožnila veškerý odpor v zemi. Jihoamerický stát se ocitl v naprostém chaosu a bezpráví.

Noc nad Chile

Z traileru

Z traileru

Z traileru 

To na vlastní kůži pocítí také mladý architekt Manuel, jehož přesvědčení nemíchat se do politiky rychle vezme za své po návštěvě kruté věznice. Sám se postaví do čela bojovníků proti diktátorskému režimu a ve své snaze vytrvá i tehdy, když začne být ohrožen přímo jeho život.

Málo, ale slušně hodnocený snímek, o němž se toho nikde moc nepíše.

 

Žánr: Drama / Historický

Země původu: Chile / SSSR

Rok vzniku: 1977

Délka: 92 minut

Původní název: Ночь над Чили / Noch nad Chili

Světová premiéra: červenec 1977 – Moskevský filmový festival

Režie: Sebastián Alarcón, Alexandr Kosarev

Scénář: Sebastián Alarcón, Sergej Muchin

Kamera: Vjačeslav Sjomin, Christian Valdez

Hudba: Patricio Castilio

Společnost: Mosfilm

Hrají: Grigore Grigoriu (architekt Manuel), Giuli Čochonelidze,   Nartaj Begalin (voják), Olegar Fedorov (reportér), Baadur Culadze, Islam Kazijev, Roman Chomjatov,           Vsevolod Gavrilov, Bachram Akramov, Levon Kukuljan, Sebastián Alarcón, Mircea Socki-Vojničescu (Roberto), Viktor Socki-Vojničescu, Maria Sagajdak, Vitautas Kancleris (Don Carlos), Sadych Gusejnov

Публицистическая кинолента воссоздает трагические для чилийцев события, происшедшие осенью 1973 года. Далекий от политики молодой архитектор Мануэль, попав по ложному обвинению в концлагерь, принимает решение активно участвовать в борьбе против хунты.

Жанр: Драма / Исторический фильм

Страна: СССР

Год: 1977

Продолжительность: 97 мин.

Премьера: октябрь 1977

Режиссеры: Себастьян Аларкон, Александр Косарев

Сценаристы: Себастьян Аларкон, Сергей Мухин

Операторы: Вячеслав Семин, Кристиан Вальдес

Композитор: Патрисио Кастильо

Художники: Семен Ушаков, Ирина Шретер

Производство: Мосфильм

В ролях: Григоре Григориу (Мануэль, архитектор), Гиули Чохонелидзе, Баадур Цуладзе, Ислам Казиев, Садых Гусейнов, Витаутас Канцлерис (Дон Карлос), Роман Хомятов, Виктор Соцки-Войническу, Всеволод Гаврилов, Нартай Бегалин, Мария Сагайдак, Бахром Акрамов, Леон Кукулян, Олег Федоров (Репортер), Себастьян Аларкон, Маяк Керимов, Нина Кречетникова, Мирча Соцки-Войническу (Роберто)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: ?