Filmag horor – Delirium

Filmag ve středu 19. května 2010 za 45,- Kč v ediční řadě Horor nabídne dalšího zástupce italské produkce Delirium. Zvrhlé giallo v nejlepší tradici žánru. Sex, násilí a vraždy.

Doktor Herbert Lyutak, kriminální psycholog a sériový vrah, se rozhodl skoncovat se svým nechutným koníčkem a přiznat vyšetřovatelům, kdo stojí za vlnou zabití.

 

Jenže netuší, že v okolí řadí ještě jeden vyšinutý jedinec s podobně zvrácenými choutkami, který se neštítí ve vraždách pokračovat. Lyutak nezná vrahovu totožnost, a tak musí sám začít pomáhat policii v odhalování pravé vrahovy tváře.

 

K filmu lze nalézt celou řadu zahraničních materiálů, poměrně podrobně se zabývajících dějem, takža alespoň pár detailů navíc: Hlavní hrdina má poněkud nesnadný život, vzrušují ho holé nohy, kvůli nimž a svému sexuálnímu uspokojení je schopen vraždit. Ovšem v rodinném životě je vůči své překrásné ženě neschopný a ona je stále panna. Herbert si uvědomuje své prokletí a chce zastavit své neustávající nutkání zabíjet. Policie připraví past v podobě volavky, tu však někdo zabije přímo u ní doma (a není to Herbert). Toho napadne nový vrah přímo u něho doma. Dějem se údajně proplétá řada snových vizí (například Herbertova žena Marcia vidí sebe, hospodyni a neteř Joaquine nahé v řetězech).

 

Krásný a jedinečný příklad filmu giallo. Režisér používá krátké, téměř podprahové záběry, které odráží vnitřní stavy hrdinů, detailní záběry vyjadřují hnutí jejich myslí. Intenzivní zážitek.

 

I domácí komentují: Extrémně zamotaný děj, holčin je dost, nohy mají až do nebe, nahota převažuje nad krví. Klasický představitel největší italské slávy žánru.

Žánr: Krimi / Horor / Mysteriozní

Země původu: Itálie

Rok vzniku: 1972

Délka: 98 minut

Původní název: Delirio caldo

Světová premiéra: 5. července 1972 – Itálie

Režie: Renato Polselli

Scénář: Renato Polselli

Kamera: Ugo Brunelli

Hudba: Gianfranco Reverberi

Střih: Otello Colangeli

Natáčeno: Řím, Lazio, Itálie

Hrají: Mickey Hargitay (Herbert Lyutak), Rita Calderoni (Marcia Lyutaková), Raul Lovecchio (inspektor Edwards), Carmen Young (Bonita v US verzi), Christa Barrymore (Joaquine), Tano Cimarosa (John Lacey), Marcello Bonini Olas (barman), Katia Cardinali (slečna Heindrichová), William Darni (Willy), Stefania Fassio (první oběť), Stefano Oppedisano (novinář), Cristina Perrier, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: ?