Řitka Video – Husarská balada

Katalog společnosti Řitka Video utěšeně narůstá a zahrnuje opravdu všechno možné. Nahlédněme tedy opět do aktuální nabídky s vědomím, že většina titulů se postupně objeví na pultech i v levnějším papírovém balení. Nejprve třeba slavná ruská klasika Husarská balada.

Nejprve zase něco oficialit:

Romantiku, dobrodružství, historické drama i chytlavé melodie – to vše nabízí film slavného ruského režiséra Eldara Rjazanova (Neuvěřitelná dobrodružství Italů v Rusku, Karnevalová noc). Vyprávění se soustředí na osudy mladé ženy, která se rozhodne přidat k oddílu husarů, aby mohla bojovat proti Napoleonovi. Převleče se tedy za muže a vydá se do tábora, kde na ni čeká největší dobrodružství jejího života. Drsný styl husarů, souboje, ale také první zamilování – to vše provází dívku na její cestě ke štěstí.

Husarská balada 

Už by to snad ani nešlo bez toho, že text, doprovázející DVD, se do obsahu filmu trefuje tak půl na půl.

Strýčku, nezlob se  

Pokud se vám líbí pohádky o tom, jak švarná děva nepoznána v převlečení za muže splyne s vojenskou jednotkou, pokud se vám líbí pohádky o tom, jak je v dětství dohodnuto manželství mladých, kteří se nikdy neviděli, tudíž se jim do sňatku nechce ani omylem a pak stačí se vidět, pokud se vám líbí příběhy ze širé Rusi, plné uniforem a vítězství, pak chutě do koukání. A světe div se, hra, podle níž film vznikl, je údajně založena na skutečné události, předobrazem hlavní hrdinky byla jakási Naděžda Durova, kavaleristka.

Chtěl byste vědět, poručíku, jaká Šuročka je? 

Kvalita obrazu vcelku odpovídá době vzniku, český dabing (dabéři bohužel nejsou uvedeni) ve mně vyvolával zvláštní asociaci zpěvné a veršované mluvy (zkoušel jsem původní zvuk, ale pokud mohu soudit, veršovaný není). A po pravdě – opravdu nechápu, jak se nepřátelé mohli při bojovém střetu rozlišit. To je všelijakých barev a uniforem – v ruském táboře sedí voják s třírohým kloboukem a jmenuje se Pierre, zatímco v napoleonském vojsku proti němu bojuje jako důstojník Španěl. Začínám rozumět tomu, když v jednom popisu bitvy bylo zmíněno, že si jednotka na levou ruku uvazovala svazek slámy jako rozpoznávací symbol.

Budoucí nevěsta 

Ale něco z děje:

Píše se rok 1812. Alexandra, které nikdo neřekne jinak než Šuročka, žije u svého strýce, vysloužilého majora Azarova. Ten pro ni chystá ples, na kterém se má seznámit se svým dohodnutým ženichem, husarským poručíkem Dmitrijem Rževským. Ji ale místo vyšívání a střídání šatů daleko víc baví jezdit na koni nebo šermovat.

Pozor, pane poručíku 

Na ples chce jít v kostýmu husarského korneta, jenže v zahradě se srazí se svým ženichem. Ten nic nepozná, domnívá se, že je Šura příbuzným nevěsty a vyptává se, zda je hloupá, ošklivá a marnivá, protože se mu do svatby nechce. I když se jí poručík celkem líbí, tohle ji naštve a hodlá se mu pomstít, s radostí pak sehraje roli dívky, která má hlavu plnou módních románů a snů o dokonalé lásce, až před ní Rževskij v hrůze uprchne.

Na plese 

Při plese, kde převlékací hra pokračuje, ale přítomné zaskočí zpráva, že na Rus zaútočil se svými vojsky Napoleon. Azarov slavnost ukončuje a muži odcházejí na frontu. Šura přemluví svého starého sluhu Ivana, zůstane v kostýmu, uteče z domova a chce bojovat s Napoleonem.

Ivane, pojď se mnou 

Hned druhý den naleznou zraněného posla, převezme od něho zásilku a s tou se vydá do štábu. Cestou narazí na francouzské jednotky, které ji pronásledují, na poslední chvíli ji pomohou ruské jednotky a ona (on) může doručit důležitou zprávu na velitelství. Zde jí nabídnou možnost služby, kterou s radostí využije.

Na nepřítele! 

Nevyhnutelné se stane skutkem a po čase se potká se svým takřkaženichem. Toho setkání vyprovokuje k tomu, aby celé jednotce vyprávěl, jak na poslední chvíli unikl ošklivé a hloupé nevěstě. Šura ale brání svou „sestřenku", že je to milá holka – a přinutí Rževského k sázce, že pokud poručík zachrání život nějaké takové podobné dívce, musí si ji vzít.

Pal! 

Při následujícím útoku na francouzský konvoj je zajata zpěvačka Lousie Germontová, která je vzápětí příčinou hádek ve vojenském táboře a dokonce Rževskij vyzve Šuru za urážku k duelu. Na poslední chvíli mu zabrání jeden z velitelů, ale atmosféra mezi nimi zůstane napjatá.

Moskva je daleko... 

Jednoho dne je Šura se svým sluhou Ivanem svědkem útoku francouzské jednotky na ruský kočár s generálem Balmašovem. Na poslední chvíli se jí podaří ho zachránit a dojet s ním na velitelství, kde se bez rozloučení „vypaří" vstříc dalším dobrodružstvím. Jenže místo toho potká svého bývalého souseda,hraběte Nurina, který apeluje až u samotného Kutuzova, že „na hradě je ženská!"

Francouzské víno! 

Kutuzov nechá Šuru předvolat, donutí ji se přiznat k podvodu a chce ji vyhnat k šití a vaření. Naštěstí v tu chvíli se ohlásí Balmašov, který pozná svého zachránce a vypráví Kutuzovi, že to je ten pravý hrdina, hodný nejvyšších vyznamenání. Kutuzov naléhání podlehne a nakonec jí udělí řád i hodnost, která přísluší „vypůjčené" uniformě.

Hádka o zpěvačku 

No a blíží se vyvrcholení, které se odehraje na panství Azarova, kde je francouzský štáb. Je třeba nejen dořešit přerušený duel, ale také vyřešit sázku. A happy-end se blíží…

Takové mile zábavné pokoukání, které určitě neurazí. A na pár záběrech probleskne i to, proč (nejen) Napoleon dojel na tažení do Moskvy.

U Kutuzova 

Žánr: Hudební komedie

Země původu: SSSR

Rok vzniku: 1962

Délka: 91 minut

Původní název: Гусарская баллада / Gusarskaya ballada

Kinopremiéra v ČR: 26. dubna 1963

Režie: Eldar Rjazanov

Námět: Alexandr Gladkov (Давным-давно – пьеса)

Scénář: Alexandr Gladkov, Eldar Rjazanov

Hudba: Tichon Chrennikov

Kamera: Leonid Krajnenkov

Střih: Jekatěrina Ovsjannikova

Kostýmy: Olga Kručinina

Společnost: Mosfilm

Hrají: Larisa Golubkina (Alexandra Šura Azarova), Jurij Jakovlev (poručík Dmitrij Rževskij), Igor Iljinskij (maršál Kutuzov), Nikolaj Krjučkov (sluha Ivan), Viktor Kolcov (Azarov), Antoni Chodurskij (hrabě Nurin), Taťána Šmyga (Louise Germontová), Lev Poljakov (Pelymov), Alexej Polevoj (Balmašov), Vladimir Širjajev (Vincento Salgari, španělský poručík), Jurij Belov (husar), Michail Orlov (voják), Valentin Brylejev (voják), Felix Javorskij (Stankevič), Vladimir Trošin (voják s kytarou), Jurij Kirejev (voják), Roman Chomjatov (voják), Vladimir Grave (Etienne Foch), Vladimir Gusev (zraněný kapitán), Boris Ivanov (francouzský generál Dussier), Lev Ljubeckij (ruský důstojník, ohlašující Napoleonův útok), Pavel Špringfeld (francouzský důstojník), Gennadij Judin (velící důstojník), Nina Kračkovskaja (přítelkyně Šury), a další

Лето 1812 года. В поместье отставного майора Азарова приезжает гусарский поручик Дмитрий Ржевский. Он заочно помолвлен с племянницей майора и не очень рад будущей встрече с жеманной модницей. Но Шурочка – воспитанница двух старых вояк – отлично держится в седле, умеет фехтовать и стреляет без промаха…

Прообраз Шурочки Азаровой – кавалерист-девица Отечественной войны 1812 года Надежда Дурова.

Жанр: Комедия / Музыкальный фильм

Страна: СССР

Год: 1962

Длительность: 96 мин.

Режиссёр: Эльдар Рязанов

Автор сценария: Александр Гладков, Эльдар Рязанов

Композитор: Тихон Хренников

Оператор: Леонид Крайненков

Художники: Михаил Богданов, Геннадий Мясников

Кинокомпания: Мосфильм

В ролях: Лариса Голубкина (Шурочка Азарова / корнет Азаров), Юрий Яковлев (поручик Дмитрий Ржевский), Николай Крючков (Иван), Игорь Ильинский (фельдмаршал Кутузов), Виктор Кольцов (Азаров), Антоний Ходурский (граф Нурин), Татьяна Шмыга (Луиза Жермон), Лев Поляков (Пелымов), Владимир Ширяев (Винсенто Сальгари, испанский лейтенант), Алексей Полевой (Балмашов), Юрий Белов (гусар, партизан ), Феликс Яворский (Станкевич, партизан), Владимир Трошин (партизан с гитарой, поёт "Давным-давно"), Роман Хомятов (партизан с повязкой), Владимир Балон (адъютант Кутузова), Борис Иванов (Дюсьер, французский генерал), Павел Шпрингфельд (Летье, французский офицер), Михаил Орлов (партизан), В. Денисов (партизан), Валентин Брылеев (партизан), Юрий Киреев (партизан), В. Граве, Владимир Гусев, Лев Любецкий, Юрий Мартынов, Э. Смирнов, Г. Юдин

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvukové stopy 

 

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: další DVD