Řitka Video – Bitva o Ržev

A do třetice z katalogu společnosti Řitka Video něco, co by člověk čekal nejspíš. Dalším válečným kouskem ruské produkce je film Bitva o Ržev. Válečný mlýnek na maso.

Oficiální text zní docela slibně:

 

Rževská bitva byla krvavá operace, která probíhala od 30. července do 1. října 1942. Spolu s druhou rževskou bitvou, nazvanou jako Operace Mars, se těmto bojům říká „Rževský mlýnek na maso."

 

Po bitvě u Moskvy a sovětském protiútoku byla na přelomu let 1941 a 1942 německá vojska zahnána na západ. U měst Ržev a Vjazma byl vytvořen výběžek, který Rudá armáda při této ofenzívě nezlikvidovala. Ten byl postupně stále více opevňován, aby odolal sovětskému tlaku. 30. července zahájila sovětská vojska ofenzívu, která měla Němce z tohoto prostoru vytlačit. Dosáhla sice dílčích úspěchů, ovšem po krvavých bojích byla akce 1. října ukončena. Ztráty se nikdy nepodařilo objektivně vyčíslit, ale na obou stranách fronty dosáhly až k tragickému počtu půl milionů padlých vojáků.

 

A řekněme si rovnou, že název, popis i obrázky klamou tělem. Původní název daleko víc odpovídá dojmu z filmu, ovšem jméno hlavního „hrdiny" není zdaleka tak atraktivní.

 

Začátek je ještě relativně slibný a odpovídá tomu, co by člověk očekával. Bláto, sychravo, občasná střelba, plazení sem a tam, náhodné útoky.

 

A při jednom z nich se rudoarmějcům povede získat německého zajatce. Vojín Saša, který ho při potlačování útoku zadržel, má radost – někdo ho může vyslechnout a získat cenné informace.

 

Jejich jednotka nemá na výslech čas, posílají ho tedy s ním na velení. A tak se dva muži vydávají na cestu a budují mezi sebou křehký vztah. Přece jen má jeden zbraň a ten druhý ženevským konvencím příliš nevěří.

 

Velitel pluku se zajatce chvíli bezúspěšně pokouší vyslýchat, jenže pak díky svým starostem ztrácí trpělivost a zbytečnou přítěž přikáže zastřelit. Saša je úplně vedle, když na něm velitelům pobočník loudí němcovo hodinky. Sice musí poslechnout rozkaz, ale když dojde na určené místo, není schopen zvednout hlaveň a vystřelit. Naštěstí ho dostihne velitel a přikáže zajatce „vyslat" na vyšší velitelství, ať si tam s ním poradí.

 

Po návratu k jednotce je Saša raněn německou střelbou. Sám se musí dostat na místo, kde by mu byla poskytnuta zdravotní péče.

 

 

 

V lazaretu se potkává se svou láskou, zdravotní sestrou. Všude špína, plno raněných, není co jíst. Jeho milou svádí vyšší důstojník a i když ona zpočátku odmítá, nakonec ho doprovodí na oslavu.

 

Saša odchází z nemocnice ještě s jedním raněným do vnitrozemí, má se doléčit doma. Putují zemí nikoho, plnou trosek a přesouvajících se jednotek. Přidávají se k cholerickému důstojníkovi a snaží se dostat někam, kde by získali alespoň jakýs takýs příděl potravin. Místo toho je čeká pustá země, zapomenutá minová pole a mladičká děvčata, toužící pomáhat na frontě…

 

Zvláštní film, ke kterému spíš než označení válečný patří slovo melodram, které uvádějí ruské zdroje. Na jeho vlnu je potřeba se naladit, protože jinak by se příběh namísto očekávaných bitevních scén a válečné řeže mohl proměnit v nesrozumitelné obrázky z bezúčelného putování odnikud nikam…

 

Žánr: Válečný

Země původu: SSSR

Rok vzniku: 1981

Délka: 85 minut

Původní název: Сашка / Sashka

Světová premiéra: srpen 1981

Režie: Alexandr Surin

Scénář: Vjačeslav Kondratěv

Produkce: Albert Goguadze, Georgij Košelev

Hudba: Vitalij Geviksman

Kamera: Jurij Něvskij

Společnost: Mosfilm

Hrají: Andrej Taškov (Saška), Marina Jakovleva (Zina), Vladimir Simonov (Voloďka), Jurij Vejalis (Žora), Leonid Jarmolnik (němec), Jurij Grebenščikov (velitel pluku), Vjačeslav Molokov, Michail Šulejkin (velitel jednotky), Ljubov Sokolova (lékařka), Jelena Antoněnko (Táňa), a další

V českém znění: Petr Nezkusil, Tomáš Juřička, Hana Igonda Ševčíková, Jiří Prágr, Ladislav Cigánek, Jiří Hromada, Vladimír Fišer, Karel Richtr, Jiří Plojhar, Zuzana Skalická, Roman Hájek, Ivo Hrbáč, Jan Šimik, Jaroslav Horák

1942 год. Под Ржевом идут жесточайшие бои. Среди солдат, ведущих неравные бои с врагом, новобранец Сашка. Простому деревенскому парню не сразу дается «наука побеждать» и умение в любых ситуациях находить общий язык с однополчанами и любимой девушкой.

Жанр: Военный / Мелодрам

Страна: СССР

Год: 1981

Длительность: 90 мин.

Премьера: август 1981

Режиссёр: Александр Сурин

Сценарий: Вячеслав Кондратьев

Композитор: Виталий Гевиксман

Оператор: Юрий Невский

Художники: Георгий Кошелев

Кинокомпания: Мосфильм

В ролях: Андрей Ташков (Сашка), Марина Яковлева (Зина), Владимир Симонов (Володька, лейтенант), Юрий Веялис (Жора), Леонид Ярмольник (Герман), Юрий Гребенщиков (командир батальона), Вячеслав Молоков (дежурный Толик, ординарец), Михаил Крылов-Шулейкин (командир компании, ротный), Елена Антоненко (Люба), Нартай Бегалин, Сергей Волкош (старший лейтенант НКВД), Николай Волков (дядя Вася, пожилой солдат), Борис Гусаков (майор в госпитале), Леонид Иудов (военврач), Андрей Порошин (военврач), Любовь Соколова (врач), А. Иванов, Л. Кожевникова, С. Лобанков, Н. Никулина, Валерий Шаврин, В. Смирнова, Юрий Соколов, А. Степанов, Николай Волков мл.

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvukové stopy 

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: další DVD