North Video – Kadence / Muži v řetězech

Další premiérový film North Videa v pátek 21. května 2010 lze v českých pramenech najít pod nejrůznějšími názvy – Rychlopalba, Dávka, Nečekaný obrat. Vydavatelstvím je inzerován s názvem Muži v řetězech, nicméně na náhledu obalu je daleko větším písmem napsáno Kadence. 90 dní pekla vojáka Beana za 69,- Kč.

Západní Německo, 1963… Mladý, horkokrevný americký voják Bean po smrti svého otce začal mít problémy s autoritou nadřízených, provokativně se dal potetovat a má problémy s vojenskou policií.

 

 

 

Jeho nadřízený se rozhodne ho potrestat a převelí ho do kasáren, kde údajně zkrotí i největší rebely. Tady Bean dostane za rvačku v baru 90 dní vězení. Vůbec netuší, jaké peklo ho ale čeká…

 

Vojenská věznice, kam byl za trest poslán, je totiž pověstná krutým režimem a důstojníkem McKeeneym. Bean rychle zjistí, že je jediným bělochem uprostřed bandy černých vězňů, kteří si tu odpykávají tresty za nejtěžší zločiny.

 

 

 

Ale vojáka Beana jen tak něco nezlomí. Pomalu si získává respekt svých černých kolegů a společně čelí rasistickému veliteli.

 

 

Mírně nadprůměrně hodnocené drama, v němž údajně nejlepší je scéna, ve které Martin Sheen říká Charliemu Cheenovi, že má syna v jeho věku. Zahraniční komentáře chválí jak námět, tak herecké výkony.

 

Zadní strana obalu

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1990

Délka: 93 minut

Původní název: Cadence

Světová premiéra: 23. listopadu 1990 – Velká Británie

Režie: Martin Sheen

Námět: Gordon Weaver (román "Count a Lonely Cadence")

Scénář: Dennis Shryack

Produkce: Patti Allen, Charlotte Berchtold, Richard Davis, Tim Gamble, Frank Giustra, Glennis Liberty, Peter E. Strauss

Hudba: Georges Delerue

Kamera: Richard Leiterman

Střih: Martin Hunter

Kostýmy: David Lisle

Společnost: The Movie Group / Northern Lights Media Corp. / Republic Pictures

Natáčeno: Ashcroft, British Columbia, Kanada / Kamloops, British Columbia, Kanada

Hrají: Charlie Sheen (svobodník Franklin Fairchild Bean), Martin Sheen (četař Otis V. McKinney), Laurence Fishburne (Roosevelt Stokes), Blu Mankuma (Eugene ‚Spoonman‘ Bryce), Michael Beach (Edward James Webb), Harry Stewart (Harry ‚Sweetbread‘ Crane), John Toles-Bey (Andrew Lawrence), James Marshall (desátník Harold Lamar), Ramon Estevez (desátník Gerald Gessner), Jay Brazeau (pan Vito), Samantha Langevin (paní Vitová), Ken Douglas (Kramer), Weston McMillan (DeLuc), David Michael O’Neill (Sager), Allan Lysell (prokurátor Sheridan), Don S. Davis (Haig), Roark Critchlow (Brooks), Alec Burden (Abel Fox), Steven Hilton (plukovník Clark), Joe Lowry (plukovník Porter), Lochlyn Munro (barman), Tom McBeath (předák), Jennifer Griffin (tetovaná žena), Brent Stait (člen MP), Deryl Hayes (člen MP v baru), Tony Pantages (GI v baru), Christopher Judge (člen MP),Matt Clark (Franklin F. Bean, Sr.), Robert Gazzola (Bean v 8 letech), David Glyn-Jones (ředitel pohřebního ústavu), F. Murray Abraham (kapitán Ramon Garcia), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3 (podle imdb.com 1,85:1 – zase ořez?)

Bonus: