Blesk – Astro Boy

Z katalogu H.C.E. s logem Blesku by v pátek 21. května 2010 měla na pulty dorazit další obálka s označením Premiéra – Kinohit za možná 99,- Kč, přilétá Astro Boy. Je to pták? Je to letadlo? Ne, mechanický kluk – Astro Boy.

Byl stvořen pro napínavá dobrodružství, které může prožít jenom on. Jeho táta, slavný vědec Tenma, mu do vínku dal super sílu, rentgenové paprsky, rychlost a schopnost létat nad oblaky.

 

Astro Boy poznává svět, učí se lidským emocím, když tu se jeho rodina a přátelé ocitnou v nouzi. Odvážný kluk se proto vrací do rodného Metro City, aby čelil možná dosud největší životní výzvě a stal se hrdinou.

 

Astro Boy pochází z hlavy Osamu Tezuky, který je přezdíván Bůh mangy, tedy japonských komiksů. Příběhy malého chlapce začal vydávat počátkem padesátých let minulého století.

 

Ty byly později přepracovány do televizního seriálu. Právě jeho podoba tehdy udala směr celé japonské animované produkci a dodnes je v ní patrný Tezukův vliv.

 

Film s hodnocením přes 60 procent a opět různorodé názory: Docela fajn sci-fi příběh, ale vykrádá kde co, nejvíc připomíná Wall-E nebo Roboty. Nebo také: Vzhledem ke stáří své předlohy se nedá říct, že by něco vykrádal, naopak byl pro mnohé inspirací!

 

Žánr: Akční / Animovaný / Rodinný / Sci-fi

Země původu: Hong Kong / USA / Japonsko

Rok vzniku: 2009

Délka: 90 minut

Původní název: Astro Boy

Světová premiéra: 5. října 2009 – Japonsko, Tokio

Kinopremiéra v ČR: 26. listopadu 2009

Režie: David Bowers

Námět: Osamu Tezuka (komiks)

Scénář: Timothy Harris, David Bowers

Produkce: Pilar Flynn, Maryann Garger, Francis Kao, Cecil Kramer, Ken Tsumura, Paul Wang

Hudba: John Ottman

Kamera: Pepe Valencia

Střih: Robert Anich Cole

Kostýmy: Jane Poole

Společnost: Imagi Animation Studios / Imagi Crystal / Tezuka Production Company Ltd.

Hrají: hlasy v původním znění – Nicolas Cage (Dr. Tenma), Kristen Bell (Cora), Samuel L. Jackson (Zog), Charlize Theron (vypravěčka), Elle Fanning (Grace), Alan Tudyk (pan Squeegee / Scrapheap Head / Stinger Two), Bill Nighy (Dr. Elefun), Freddie Highmore (Astro Boy), Donald Sutherland (prezident Stone), Matt Lucas (Sparx), Nathan Lane (Ham Egg), Eugene Levy (Orrin), Moises Arias (Zane), a další

V českém znění (zdroj animsvet.cz): David Štěpán, Vladimír Kudla, Jiří Knot, Lucie Vondráčková, Pavel Šrom, Petr Burian, Tomáš Juřička, Petra Jindrová, Bohuslav Kalva, Zdeňka Petrová, Roman Hajlich, Otakar Brousek ml., Jiří Knot, Jan Rimbala, Aneta Talpová, Martin Draxler, Petr Malásek, Kateřina Petrová, Jan Szymik, Josef Nedorost, Stanislav Lehký, Jiří Valšuba, Roman Hájek, Josef Carda, Libor Terš, Martin Kubačák

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: Od návrhu po realizaci (4:16), Jak se navrhoval Astro Boy (10:10), Jak se dělal dabing (9:51), O natáčení dabingu (7:47), Bonusové scény (4:18), Fotogalerie, Upoutávka (1:41) – vše anglicky s českými titulky